Užice, RS
15°
Делимично облачно
2ч3ч4ч5ч6ч
14°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home DruštvoMuzika Muzička abeceda: DIVLJE JAGODE

Muzička abeceda: DIVLJE JAGODE

by Velimir Popovic

FRONT

Osnivači Divljih jagoda su gitarista Sead Lipovača Zele koji je pre Jagoda svirao u grupama Biseri, Selekcija i Novi akordi od koje kasnije nastaje grupa Drugi način, zatim pevač Anto Janković, basista Nihad Jusufhodžić, i bubnjar Adonis Dokuzović, takođe bivši član grupe Novi akordi. Pre Jagoda navedena postava je osnovala grupu Zenit 1976. godine koja je nastupala po raznim rok festivalima da bi u maju 1977. godine doneli odluku da promene naziv benda u Divlje jagode. Pridružuje im se klavijaturista Mustafa Ismailovski

Već prvim singlovima kao što su hard rok balade „Patkica” i „Jedina moja” i obrada narodne pesme „Moj dilbere” objavljenim 1977. i 1978. godine za Jugoton postižu popularnost. Odmah su proglašeni za začetnike hard i metal roka na našim prostorima. Debi album pod nazivom Divlje jagode snimaju 1979. godine. Na njemu se nalazi nova verzija hita „Jedina moja” kao i pesme „Divlje jagode”, „ Krivo je more” i druge. Većinu tekstova je napisao Ante Janković, muziku Sead Lipovača pod uticajem svojih idola kao što su The Who, Deep Purple, Led Ceppelin i Black Sabbath, dok je producent bio Vladimir Delač.

Neposredno po objavljivanju prvog albuma 1978. godine grupa pauzira sa radom zbog odlaska članova u JNA. U toku pauze napušta ih Mustafa Ismailovski Muc i formira grupu Srebrna krila dok Sead Lipovača Zele uz Marinu Tucaković radi u grupi Mirzino jato koja se proslavila hitom „Apsolutno tvoj”.

Do obnavljanja grupe Divlje jagode dolazi 1981. godine kada se starim članovima Seadu Lipovači i Antu Jankoviću pridružuju bubnjar Nasko Budimlić i Basista Alija Islamović Alen obojica bivši članovi grupe BAG iz Bihaća. Alena je Sead primetio na jednom koncertu na kome je Islamović nastupao u grupi BAG. U početku je Islamović imao problema sa roditeljima zbog želje Seada Lipovače da se ceo bend preseli u Sarajevo, ali je to uspeo da reši i pridružio se Jagodama. Iste godine objavljuju za Diskoton drugi studijski album pod nazivom Stakleni hotel na kome je evidentno njihovo hevi metal opredeljenje. Producenti novog albuma su bili Sead Lipovača i Enco Lesić, a tekstove su napisali pevač grupe Elvis J Kurtović Goran Petranović zatim Marina Tucaković i Alen Islamović. Album donosi hitove poput  pesame „Autostop” i balada „Dodirni me, skloni bol”, „Potraži put” i mnogih drugih. Na mnogobrojnim koncertima koji su usledili u Srbiji i Bosni, Sead Lipovača je u potpunosti preuzeo ulogu Agnus Younga iz grupe AC/DC, počev od kratkih pantalona pa sve do skakanja i trčkaranja na sceni. Na beogradskom hipodromu zajedno sa Bijelim dugmetom Jagode su ugostile bend Iron Maiden koji je prvi put gostovao u Jugoslaviji.

Album Motori objavljuju za Diskoton 1982. godine. Pevač na ovom albumu je bio Alen Islamović, jer se u međuvremenu Ante Janković posvetio solo karijeri. Album je snimljen u Music Park Studios u Nemačkoj, a autori tekstova su bili Duško Trifunović, Boško Obradović i Mirko Glišić. Naslovna numera je imala rekord u ponavljanju iste reči u jednoj pesmi za tadašnje vreme dok su popularnost stekle  pesme slične forme kao što su „Šejla”, „Zagrizi rokenrol” i balade „Nasmješi se” i „Krivo je more”. Na promotivnim koncertima povodom novog albuma u grupu se na kratko vraća Ante Janković, ali se ubrzo vraća solo karijeri koja nije bila toliko uspešna.

Dva albuma izdata za Diskoton, Čarobnjaci iz 1983. godine i Vatra iz 1985.godine, prolaze potpuno nezapaženo. Pored toga do razmirica u bendu je došlo jer je Goran Bregović po odlasku Bebeka iz Bijelog dugmeta pozvao Alena Islamovića da bude pevač u Dugmetu. Nesiguran da li će se Bebek možda ipak vratiti u Dugme, Islamović smiruje situaciju u Jagodama ubeđujući članove grupe da ih neće napustiti. Istovremeno grupa pokušava da se probije u Londonu prilagođavajući naziv benda inostranoj sceni i nazivajući se Wild Strawberries. Interesovanje menadžera iz kompanije Trans Atlantic Records je izazvano albumom Čarobnjaci na kome se nalazila i jedna pesma na engleskom pod nazivom „Touch Me Little Girl” pa su ih pozvali na probno snimanje u London. Pesmu na engleskom je specijalno za ovaj album napisao producent Theo Werdin. U tom period grupa je imala novog basistu iz grupe Top, Zlatana Čehića, dok je Alen Islamović postao vodeći pevač. U Londonu je snimljeno osam starih pesama na engleskom jeziku i dve nove: „Wild Boys” I „Fire On The Water”. Producent albuma je bio Keit Woolven, gost na klavijaturama Don Ejri, a tekstove je napisao Aleksandar Mežek. Povodom novog albuma održali su veliki koncert u Zagrebu. Koncert je pratio Havijer Rasel, novinar hevi metal časopisa Kerrang! i sin filmskog režisera Kena Rasela. Izveštavajući o ovom koncertu naveo je da su Jagode još uvek u sedamdesetim godinama, da je evidentan uticaj grupa poput Black Sabbath i Saxon kao i rifova grupe Judas Priest. Takođe je primetio da su najbolje prihvaćene stare balade i da Jugosloveni vole da pevaju sa svojim bendovima. Posle ovog koncerta u Zagrebu, Jagode ostvaruju svoj san potpisujući uzgovor sa vlasnikom diskografske kuće Logo Records, Guefom Hunningtonom koji je između ostalog lansirao i grupu Eurythmics. Do tada niko na našim prostorima nije imao takav ugovor.

Posle Zagreba, Jagode su imale seriju nastupa  u londonskom klubu Marquee i mnogim drugim engleskim klubovima. Objavljuju pilot-singl sa pesmom „Sheila” za englesko tržište, ali rad u Engleskoj se prekida nekoliko meseci kasnije zbog prelaska Alena Islamovića u Bijelo dugme. Islamović je prihvatio Bregovićev poziv zbog sumnje u uspeh Jagoda u Engleskoj i nezadovoljan zaradom. Njegov potez je odložilo objavljivanje  albuma Wild Strawberries koji se u Engleskoj pojavilo tek 1987. godine bez veće propagande. Istovremeno licencna izdanja ovog albuma se pojavljuju  u Švedskoj, Nemačkoj i Holandiji. Pauzu posle odlaska Islamovića, Jagode popunjavaju objavljivanjem kompilacijske ploče pod nazivom „Najbolje” za Diskoton 1986. godine.

Divlje+Jagode

Ponovo dolazi do promena u sastavu grupe jer se Nasko Budimlić povukao iz grupe i počeo da svira „narodnjake” u kafani. Takođe jedan lokalni bend počinje da krade i svira numere koje Lipovača nije na vreme zaštitio autorskim pravima. Lipovača ostaje skoro sam u Londonu, dobija ponude da svira sa britanskim muzičarima, ali se on ipak vraća u Sarajevo. U potrazi za pevačem Jagode su u jednom trenutku stupile u kontakt sa izvesnim Englezom Stivijem, ali je konačan izbor 1987. godine ipak bio Mladen Vojičić Tifa.

Sa Tifom, novim frontmenom, snimaju album „Konji” za Jugoton 1988. godine. Pored Tife i Zeleta, u tadašnjoj postavi su bili i Zlatan Čehić, klavijaturista Vladimir Podany iz grupe Armija B i bubnjar Edin Šehović koji je prethodno svirao u grupama Contry Carma, Bandoleros i Tusk. Producent ploče je bio Piter Hinton koji je radio sa grupom Saxon. Na albumu se našao  miks  osnove pesme „Divlje jagode” i narodnjačkog motiva pesme „Prošetala Suljagina Fata”. Obrada „Turskog marša” je snimljena zahvaljujući činjenici da je Vladimir Prodany završio muzičku školu, odsek klavir. Ni ova postava nije dugo trajala jer grupu napuštaju Tifa, Vladimir Prodany i Edin Šehović. Pevanje preuzima Zlatan Čehić, a bubnjeve Điđi Jankelić.

U grupu uskoro stiže i pevač grupe Osmi putnik, Zlatan Stipšić Džiboni sa kojim Jagode snimaju album za inostrano tržište. Album objavljuju u Holandiji, Nemačkoj i Švedskoj, ali Lipovača ne uspeva da potpiše ugovor i sa Amerikancima. Nezadovoljan time, pevač Stipšić napušta grupu i vraća se u Split da bi se posvetio solo karijeri. Jagode ponovo prestaju sa radom.

Tokom prestanka rada Jagoda u toku rata 1992. godine, Sead Lipovača je živeo u Londonu i Zagrebu. Radi humanitarne koncerte, ali ne zna ništa o sudbini svoje porodice u Bihaću pa zapada u teško psihičko stanje i izvesno vreme prestaje da se bavi muzikom. Za inostrano tržište je 1993. godine objavio album Magic Love snimljen u studiju Roccoco u Zagrebu. Ovaj album zbog ličnih razloga potpisuje Sead Lipovača, a ne Divlje jagode iako se album nalazi i na diskografskom spisku Jagoda. Na albumu su svirali Lipovača, bubnjar Nasko Budimlić, basista Zlatan Čehić dok je za vokale bio zadužen Žanil Tataj. Producent Nikša Bratoš je u studiju svirao klavijature i pevao prateće glasove. Pesmu „She’s gone” peva Emir Čerić, a malo poznata Tanja Rupčić pesmu „Cant stop”. Muziku je radio Lipovača a tekstove Stipšić i Tataj. Po izlasku albuma Žanil Tataj je napustio grupu.

Sa obnovljenim Jagodama 1995. godine za Croatia Records snimaju album Labude kad rata ne bude. Vokal na ovom albumu je bio Zlatan Čehić, album je snimljen u Nemačkoj i objavljuju ga Zagrebčani. Jedan od producenata je i Lipovača a većinu tekstova rade Fikret Kurtović i Fahrudin Pecikoza. Slede zatim koncerti po Nemačkoj i Hrvatskoj i rad Seada Lipovače na solo albumu Ante Jankovića. Posle serije koncerata po Evropi, grupu napušta Zlatan Čehić zbog rada na solo karijeri. Umesto njega novi basista postaje Sanin Karić. Jagode pripremaju materijal za novi album na nastavljenoj evropskoj turneji.

Godinu dana kasnije, 1996. godine, snimaju u studiju Boston u Nemačkoj album „Sto vjekova” koji je imao blažu formu u odnosu na predhodni rad Divljih jagoda. Pored Seada Lipovače na albumu su učestvovali Nasko Budimlić, basista Sanin Karić, klavijaturisti Toni Lasan i Dario Grgić dok su pevači bili Emir Čerić i povratnik  Žanin Tataj. Muziku je uradio Lipovača a tekstove Ante Janković, Dino Dervišhalidović, Zlatan Stipšić i Sanja Grgić. Album je objavila izdavačka kuća Nimfasound iz Nemačke.

Po objavljivanju albuma iz grupe odlazi basista Sanin Karić a na njegovo mesto dolazi Dejan Orešković. Bubnjara Naska Budimlića povremeno menja Tomas Balaž. Posle serije koncerata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini grupa Divlje jagode odlazi jedno vreme na odmor. Do kraja devedesetih nastavljaju da sviraju širom Evrope a 1999. godine Žanin Tataj ponovo napušta grupu.

Sa novim pevačem Petrom Galićem, bivšim članom grupe Opšta opasnost, Jagode su počele da rade na materijalu za novi album još 2000. godine. U javnosti se sa njim prvi put pojavljuju 2002. godine a posle sedam godina pauze objavljuju album „Od neba do neba” na kome su radili skoro tri godine u nekoliko studija. Album objavljuje Croatia Records. Sa ovog albuma se izdvojila obrađena pesma pod nazivom „Marija” dok je pesmu „Ne krivi me” otpevao stari član Jagoda Anto Janković.

Croatia Records 2004. godine objavljuje dvostruku kompilaciju The Very Best Of. Na jednom CD-u se nalaze najveći hitovi i tri bonus pesme sa prvog engleskog albuma Jagoda, dok su na drugom balade sa novom verzijom pesme „Krivo je more”. U međuvremenu grupa odlazi na brojne koncerte po Americi i Kanadi, a po povratku nastavljaju sa koncertima po većim gradovima bivše Jugoslavije.

U Ameriku odlaze ponovo 2005.godine ali bez pevača Pere Galića koji je napustio grupu. Na njegovo mesto dolazi Anto Janković. U Čikagu održavaju koncert zajedno sa Parnim valjkom. Posle turneje se vraćaju kući kada, u grupu ponovo dolazi basista Sanin Karić. Posle njegovog dolaska rade turneju po Australiji ikoncerte po Švajcarskoj.

Divlje_jagode

Pero Galić i Zlatan Čehić se vraćaju u grupu 2006. godine. Iste godine objavljuju singl Piramida koji je u čast odkrivanja bosanskih piramida u Visokom napisao Lipovača a zajedno ga pevaju Pero Galić i Zlatan Čehić. Krajem iste godine izlazi box set sa svim objavljenim albumima do sada i bonusom koji se sastoji od albuma Magic Love i singla Piramida.

Video zapis za singl Piramida objavljen je 2007. godine a Jagode sa bendom Opšta opasnost u Osijeku sviraju kao predgrupa britanskom hard rok bendu Whitesnake. Zbog lojalnosti prema Jagodama Lipovača odbija poziv iz Whitesneka da radi sa njima. Pevač Pero Galić ponovo napušta Jagode 2008. godine i pevač Jagoda je ponovo Anto Janković. Krajem godine na Jankovićevo mesto dolazi pevač Marko Osmanović iz hard-rok grupe Cota G4 sa kojim Jagode održavaju koncerte po Hrvatskoj. U leto 2011. godine Divlje jagode najavljuju  novi album a krajem iste godine objavljuju pesmu „Ne,nisam ja”. I Marko Osmanović ih napušta 2013. godine.

Na njegovo mesto iste godine dolazi Livio Berak, poznat po učešću u emisiji Rat bendova, sa kojim su Jagode izdale singl pesmu „Samo da znaš” za koju je urađen i spot. Posle dve godine rada na dugo očekivanom albumu Divlje jagode upravo sa Liviom Berakom izdaju Biodinamičku ljubav. Ovo je njihov deseti studijski album a ako se računaju i dva na engleskom jeziku onda je dvanaesti. Možda upravo zbog toga album se pojavio u prodaji 10. Decembra 2013. godine. Od ukupno 11 pesama na albumu se nalaze ranije objavljeni singlovi „Ne,nisam ja” i „Samo da znaš”, kao i pesma „Đavolji grad” sa albuma Čarobnjaci iz 1983. godine koju peva sadašnji pevač Jagoda Livio Berak. Vokalni gosti su i bivši pevači Marko Osmanović i Žanil Tataj, Ivana Peters iz grupe Negativ i za javnost nepoznat pevač iz Osijeka Vladimir Kmoniček najavljen kao bluz odkriće. Biodinamičku ljubav  za hrvatsko tržište objavljuje Croatia Records, a za Srbiju Jugoton Croatia Records u saradnji sa Gold Audio Videom.

Mirjana Milićević

You may also like

Leave a Comment