Užice, RS
22°
Делимично облачно
23ч0ч1ч2ч3ч
20°C
19°C
17°C
16°C
16°C
Home DruštvoMuzika Muzička abeceda: Crvena jabuka

Muzička abeceda: Crvena jabuka

by Velimir Popovic

crvenajabuka_ultimate600

Može se reći da je stvaranje grupe Crvena jabuka započelo bendom Ozbiljno pitanje koji su  1981.godine u Sarajevu osnovali gitarista Zlatko Arslanagić Zlaja i gitarista i pevač Dražen Ričl. Njihovo nastojanje da rade čvrst pop zvuk podržali su pevač Saša Kontić ,bubnjar Radmilo Gavrilović Hare, basista Benjamin Levi i klavijaturista Dražen Janković. Na žalost grupa je vrlo brzo prestala sa radom. Dražen Ričl se pridružio grupi Elvis J. Kurtović. Zlatko Arslanagić Zlaja u tandemu sa Draženom Ričlom učestvuje u radijskim emisijama Primus i Top lista nadrealista i u rok operama Kemmy, Odisejo i Bata brani Sarajevo. Po raspadu Elvis J. Kurtovića, Ričl i Zlaja već 1985.godine osnivaju bend Crvena jabuka. Pridružuju im se klavijaturista Dražen Žerić, bubnjar Darko Jelčić i basista Aljoša Buha.

Odmah po osnivanju grupe dobijaju odlične uslove od izdavačke kuće Jugoton za snimanje debi albuma zahvaljujući komercijalnom potencijalu koji je bio očigledan. Vođa splitske grupe Metak, Željko Brodarić Japa je pored producentskog posla prihvatio i da peva u pesmi „On je poput djeteta”, omot je uradio Davor Papić, a Zlaja i Ričl su bili autori pesama. Sa albuma Crvena jabuka objavljenog 1986. godine izdvojilo se nekoliko hitova:  „Dirlija”, „Bježi kišo s prozora”, „Neka se sanja”, „S tvojih usana” i „Nek te on ljubi”. Autori su ovim albumom ostvarili svoju želju da sviraju pop muziku po ugledu na englesku scenu šezdesetih godina, koristeći se rifovima grupe The Rolling Stones i stihovima grupe The Who iz šezdesetih godina.

60027_158012590883576_100000245084712_427526_1090442_n

Po objavljivanju albuma kreću sa koncertima. Na Trgu Marksa i Engelsa u Beogradu sviraju 6. septembra i planiraju trijumfalnu jugoslovensku turneju. Prilikom putovanja za Mostar 18. septembra, članovi benda doživljavaju tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je na licu mesta život izgubio Aljoša Buha. Zlaju i Ričla prebacuju u Mostarsku bolnicu ispred koje se okuplja stotine mladih u želji da dobrovoljnim davanjem krvi pomognu nastradalim mladićima. Zlaja se polako oporavlj,a a Ričla zbog teških povreda helikopterom hitno prebacuju u Beograd na WMA. Usled teških povreda glave Dražen Ričl umire 1. oktobra u dvadeset i četvrtoj godini.

Posledica tragičnih događaja je povlačenje ostalih članova iz javnog života, ali 1987.godine odlučuju da objave album „Za sve ove godine” u čast preminulih drugova. Na ploči dominiraju balade, objavljene su pesme koje je komponovao Dražen Ričl čak je u pojedinim numerama iskorišćen  njegov glas sa demo snimaka. Na albumu dominira akustična gitara, ulogu pevača su podelili Zlaja i Dražen Žerić dok je producent ponovo Japa. Nisu želeli da album po izlasku bude propraćen koncertima ili davanjem intervjua.

Jugoton 1988. godine objavljuje njihov treći album pod nazivom Sanjati. Angažuju nove saradnike poput multiinstrumentaliste Nikše Bartoša iz grupe Valentino, dok ih na koncertima prate basista Branko Souk i klavijaturista Zlatko Volarević koji uskoro postaju  stalni članovi grupe. Autor pesama je Zlaja, a hitovima poput „Ima nešto od srca do srca”, „Malo ćemo da se kupamo”, „Zovu nas ulice”, „Oči su se navikle na mrak” kao i pesmom „Sviđa mi se ova stvar” tačnije obradom „Twist And Shout” grupe The Isley Brothers koju su pored Bitlsa obradili i neki drugi bendovi, vraćaju se na put slave i izlaze iz krize. Iste godine su na MESAM-u proglašeni za rok grupu godine, a čitaoci lista „Pop rock” im dodeljuju titulu najbolje pop grupe.

yugopapir-jabuka

Zlaja je autor svih pesama i na albumu iz 1989. godine pod nazivom „Tamo gde ljubav počinje”. Dočaravajući atmosferu sedamdesetih u pesmi „Ples nevjernih godina” koriste stari hit „Rock On” grupe The Hunter, a pored naslovne numere izdvajaju se  „To mi radi”, „Neka vrijeme mjenja se” i „Volio bih da si tu”. Nikšu Bartoša, koji se potpuno posvetio studijskom radu, zamenjuje gitarista Igor Ivanović. Usledila je turneja tokom koje su snimali koncerte u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Banja Luci i tadašnjem Titogradu. Snimljeni materijal su objavili 1990. godine na duplom živom albumu nazvanom „Uzmi me kad hoćeš ti”. Pored živog materijala na albumu su se nalazile i nove pesme: „Kad kazaljke se poklope”, „Sve što imaš ti”, „Suzo moja, strpi se” i obrada pesme „Bacila je sve niz rijeku” grupe Indexi.

Za album Sanjati 1990. godine dobijaju internacionalnu nagradu Ampex Golden Reel Award koja se dodeljuje bendovima koji su radili albume na Ampex trakama i dostigli zlatni tiraž. Pored toga što je sam režirao i montirao spotove, Zlaja je 1991. godine dobio jednu od nagrada na berlinskom festivalu Prix Futura za rad na muzici u radijskoj emisiji pod nazivom Jazz Time autora Bore Kontića.

Loše stanje u zemlji nije dozvolilo da na pravi način promovišu album „Nekako s proleća” objavljen 1991. godine. Na albumu je gostovao Kemal Monteno, a citat iz narodne pesme je iskorišćen u pesmi „Da nije ljubavi”. Nastupa period rata u kome grupa prestaje sa radom.

Kompilaciju najboljih numera pod nazivom „Ima nešto od srca do srca” objavljuju 1993. godine. Pokušaj Dražena Žerića da u Zagrebu 1995. godine ponovo oformi Jabuku, rezultirao je albumom „U tvojim očima” koji je objavljen iste godine. Ploča je pored starih radova Dražena Ričla sadržala  nove numere koje su uradili Saša Lošić i Zlatan Fazlić i obradu pesme „Deni” grupe Cod iz sedamdesetih godina. Gostujući pevači su bili Alen Vitasović i Saša Lošić. Album je objavljen 1997.godine i grupa započinje turneju po Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Danskoj. Deo tonskog zapisa sa koncerta u Zagrebu prenet je na album Live objavljen 2001. godine.

Po povratku iz Danske i posle koncerata u Tuzli i Sarajevu grupa 1997. godine odlazi na odmor u Makarsku. Umesto odmora, boravak u Makarskoj im donosi novi materijal za album Svjet je šarena lopta koja se okreće sa nekoliko hitova: „Vjetar”, „Stižu me sjećanja” i „Da mi je do nje” .Po izlasku novog albuma grupa 1998. godine kreće na turneju na kojoj su snimili materijal za album Live.

Zahvaljujući akustičnim koncertima u Zagrebu 1999. godine, objavljuju živi album Riznice sjećanja. Pored starih hitova na albumu se premijerno našla pesma „Moj grad”. Iste godine na bosanskom izboru za Evrosong Dražen Žerić je nastupio sa pesmom „Proveo bih život ispod mostova” autora Zlatana Fazlića.

Sledi zatim album „Sve što sanjam” 2000.godine koji je u Srbiji licencno objavila Grand produkcija na kome su se našle  numere dalmatinskog i tamburaškog melosa. Video spotom za pesmu „Tvojim željama vođen” bend je najavio istoimeni album 2002. godine, a 2003. godine Jabuka je održala prvi koncert u Beogradu posle raspada Jugoslavije.

Dvostruku kompilaciju pod nazivom Zlatna kolekcija objavljuju 2004.godine.

Dvadeset godina rada obeležavaju 2005. godine albumom Oprosti što je ljubavna. Preminulim prijateljima posvećuju dve pesme: „Tugo, nesrećo” za Dražena Ričla i obradu „Zarjavele trobente” grupe Kongres za Aljošu Buhu.

Album Duša Sarajeva 2007. godine prolazi gotovo nezapaženo verovatno kao posledica kreativnog pada. Na njemu je urađena obrada pesme Napiši jednu ljubavnu Kemala Montena.

Dvostruku kompilaciju The Ultimate Collecton objavljuju 2008. godine.

Žera zatim sa Hari Mata Harijem peva glavnu numeru u filmu Duhovi Sarajeva autora  Dejana Radonića ,na CMC festivalu 2008. godine Jabuka učestvuje pesmom „Glupo je” i na hercegovačkom radijskom festivalu sa pesmom „Šampanjski poljubac” koja se kasnije našla na albumu Volim te iz 2009. godine. Pored pesme „Milion žena” pažnju su privukle duetske pesme kao što je obrada grupe Queen, tačnije pesma „Godinama” sa Halidom Bešlićem, „Zlatna ruža” sa Dadom Čauševićem i „Jazz.ba” sa Enisom Bešlagićem i grupom Antimon. Sa pesmom „Jazz.ba” su nastupili na hrvatskom radijskom festival, a sa pesmom „Mnogo ruža” su na festivalu Melodije Mostara ušli u finale.

Dvadeset i pet godina rada obeležavaju 2010. godine četvorostrukom kompilacijom nazvanom Da nije ljubavi i prvim DVD izdanjem sa video spotovima pod nazivom S druge strane sećanja. Pored antologijskih pesama na kompilaciji su objavljene obrade pesme „Balada” grupe Indexi i pesme „Lagano umirem” ITD-benda. Turneja povodom jubileja vratila je popularnost Crvenoj jabuci. Iste godine objavljuju kompilaciju Najljepše ljubavne pjesme.

Pesma „Ukrast ću ti snove” je postala  radijski hit 2010. godine, a pesmom „Kletva” urađenom sa Željkom Bebekom 2011. godine najavili su novi album za istu godinu pod nazivom Za tvoju ljubav. Standardno na albumu su zastupljene ljubavne pesme, ali i ogroman broj obrada. U pesmi „Ljubav je jaka” ponovo gostuje Saša Lošić. Krajem iste godine zahvaljujući pesmi „Istok, sever, jug i zapad” Crvena jabuka snima duetsku pesmu sa Indirom Radić.

crvena-jabuka3

Najnovije izdanje Crvene jabuke je objavljeno ove godine pod nazivom Nek bude ljubav u izdanju Kroacija Rekordsa. Pored živog snimka stare hit pesme „Godinama” urađene sa Halidom Bešlićem, nastavljena je saradnja sa Kemalom Montenom u pesmi „Crveni poljupci”. Karlo Martinović je gostovao u pesmi „Verujem”, dok je grupa Neverne bebe sa Žerom snimila svoju pesmu pod nazivom „Ovo je kraj”.

Mirjana Milićević

You may also like

Leave a Comment