Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
23°C
22°C
21°C
20°C
19°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Izložba „Dokumenta o Njegošu u crnogorskim i ruskim arhivima”

Izložba „Dokumenta o Njegošu u crnogorskim i ruskim arhivima”

by Velimir Popovic
 naslovna izlozba ist arhiv
U Istorijskom arhivu Užice, danas je otvorena je izložba „Dokumenta o Njegošu u crnogorskim i ruskim arhivima”, koja predstavlja rezultat saradnje Istorijskog arhiva Užice, Državnog arhiva Crne Gore iz Cetnija i Državnog arhiva Rusije.

Vesna Prljević, direktor Istorijskog arhiva Užice istakla je da je ova izložba upriličena povodom obeležavanja 200. godina od Negoševog rođenja, kao i da je ovo prvi primer saradnje sa Istorijskim arhivom Crne Gore, i da je tako otvoren put bogatijoj i plodotvornijoj saradnji ove dve državne institucije.

DSC_3399

Direktor Državnog arhiva Crne Gore, Stevan Radunović je rekao:

— Na ovoj izložbi se može videti šesnaest dokumenata koje je Arhivsko odeljenje Narodnog  muzeja Crne Gore dobilo na raspolaganje od ruskog Arhiva, koji predstavljaju dvorske dnevnike o nekim značajnim događajima i Njegoševih poseta Rusiji, zapisnika sa sednica Svetog Sinoda kad su donošene odluke o njegovom hirotonisanju u zvanje episkopa, arhiepiskopa a zatim i mitropolita. Tu su i povelje koje su tom prilikom urađene, tekstovi koji govore o reformama koje je Njegoš kao vladar učinio u Crnoj Gori. S druge strane, iz naših arhiva je prepiska koju je Njegoš imao sa značajnim ličnostima, pre svega u okruženju, sa Karađorđevićima, Obrenovićima, najviše sa ruskim vicekonzulom, a potom i konzulom Jeremijem Jagićem, sa turskim velikodostojnicima. Najznačajnije je što se kroz ovu izložbu vidi šta je sve Njegoš činio za vreme svoje vladavine, sa kakvim se sve teškoćama susretao za vreme svog života i vladavine. Ovom izložbom, kroz ova dokumenta smo predstavili Njegoša više kao vladara i čoveka, manje kao pesnika i književnika.

DSC_3396

Izložbu je otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu, Radovan Ristović, koji je rekao da je Istorijski arhiv Užica, za koji su u prethodnim godinama izdvojena značajna sredstva, ovom i ovakvim izložbama međuregionalnog i međudržavnog značaja, ta ulaganja i opravdao.

DSC_3368

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment