Home Vesti „Mame su zakon“ zahtevaju od Lončara: Dozvolite ženama od 45 godina vantelesnu

„Mame su zakon“ zahtevaju od Lončara: Dozvolite ženama od 45 godina vantelesnu

by Velimir Popovic
mame su zakon

Povodom sramnog ćutanja Ministarstva zdravlja o Pravilniku za vantelesnu oplodnju (VTO), koji već četiri meseca čeka na izmenu, kako bi žene od 45 godina dobile mogućnost da uđu u ovu proceduru, ministru zdravlja, doktoru Zlatiboru Lončaru, pisale su članice Udruženja „Mame su zakon“.

„Poštovani ministre, starosna granica za vantelesnu oplodnju, koja se finansira preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), prema zvaničnom uputstvu, koje se nalazi na sajtu Fonda, je 43 godine za žene, uprkos činjenici da su RFZO, kao i predsednik Republike, u predizbornoj kampanji, najavili pomeranje starosne granice sa 43 na 45 godina. Prema saznanjima kojima raspolaže naše Udruženje, do zastoja u pomeranju granice je došlo zbog propusta Vašeg ministarstva da donese Pravilnik, koji bliže određuje prava osiguranica na ovu medicinsku uslugu. U nadi da ćete pomenuti Pravilnik što pre doneti, ostajemo sa poštovanjem“ stoji u dopisu, koji je potpisala Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon.“

Podsetimo, portal Nova.rs je putem serije tekstova pozivao Ministarstvo zdravlja da odobri pomeranje starosne granice za žene, za ulazak u VTO proceduru, sa 43 na 45 godina, kako je i najavljivano pre izbora 3. aprila. Međutim, u Ministarstvu zdravlja su se, kad je ova tema u pitanju, izgleda zavetovali na ćutnju ili imaju „kratko pamćenje“.

Naime, iz RFZO-a su još 28. marta najavili pomeranje starosne granice za VTO sa 43 na 45 godina za žene, a četiri meseca kasnije, one i dalje čekaju na zvaničnu odluku, odnosno izmenu Pravilnika. Izmenu koči Ministarstvo zdravlja i njihova Republička stručna komisija (RKS) za biomedicinski potpomognutu oplodnju, jer svoje mišljenje, od kojeg zavisi izmena Pravilnika o VTO – ne daju.

„Ovo je skandalozni potez države“, kaže naša čitateljka Jadranka Sekarić, koja za manje od dve nedelje puni 45 godina. Ona će, posle tog datuma, nažalost izgubiti pravo da uđe u proces vantelesne oplodnje (VTO) o trošku zdravstvenog osiguranja, ako država u roku od nekoliko dana ne odobri povećanje starosne granice za ulazak u ovu proceduru.

„Ne mogu da prihvatim da oni trguju ovim pitanjem, koje nekome, poput mene, znači sve u životu. Čekanje nas ubija. Ne znamo koliko im još vremena treba da donesu odluku, a nama je svaki dan zlata vredan. Podsetiću javnost da je u junu 2020. takođe sedam dana pred izbore, pomerena starosna granica za VTO sa 41 na 43 godine. Komisije su tada odmah počele da primaju žene i uključuju ih u procedure. Šta je sada problem, ne razumem?” pita Jadranka.

Svesna sam da je moja šansa manja nego kod mlađih žena, jer godine znače, ali nisu presudne, priznaje ona.

“Zato sad molim, dajte mi šansu, plačem svaki dan, pokušavam da se smirim, da budem strpljiva, ali vreme ne mogu da zaustavim” naglašava Jadranka.

IZVOR: nova.rs

Za još vesti pratite ERO

#vesti

You may also like

Leave a Comment