Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home MestoUžiceDešavanja Kruna „Interakcije”– premijere filmova u Požegi i Beogradu

Kruna „Interakcije”– premijere filmova u Požegi i Beogradu

by Velimir Popovic

DSC_1782

Svečanom premijerom filmova nastalih u toku trajanja IX Međunarodnog studentskog kampa „Interakcija” kao i dodelom diploma učesnicima kampa i sertifikata polaznicima masterklasa „Interdoc” , 27. avgusta 2014. Požega se oprostila od 38 studenata iz 21 zemlje koji su ove godine ovde brusili svoj filmski zanat.

Sala bioskopa Kulturnog centra Požega bila je prepuna zainteresovanih gledalaca , učesnika kako filmskih ekipa tako i aktera filmova ali i uglednih zvanica koje je u ime Nezavisnog filmskog centra „ Filmart” koji je organizator ovog dešavanja pozdravio Dejan Petrović. U svom kratkom obraćanju na početku premijerne večeri, on se zahvalio učesnicima, sugrađanima kao i svima koji su podržali „Interakciju ”:Opštini Požega, Gradu Čačku, Ministarstvu kulture i informisanja, Erste banci, kao i uglednim ličnostima koje su svojim posetama dali podršku ovom dešavanju: dr Jasmini Mitrović Marić ispred kabineta predsednika Republike, Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu… Na premijeri su pored predstavnika lokalne vlasti, predsednika Opštine Požega Milovana Mićovića, zamenika predsednika Opštine Požega Dejana Petrovića bili prisutni i gradonačelnik grada Čačka mr Vojislav Ilić i predsednik Skupštine grada Čačka Veljko Negovanović.

DSC_1450

Ispred Opštine Požega posetiocima i učesnicima kampa obratio se predsednik Milovan Mićović. On je istakao da „Interakcija” pored osnovne uloge u edukovanju mladih filmadžija ima i veliki značaj u promociji gradova Požege i Čačka.

—U protekilih dve nedelje mediji su pisali o Čačku i Požegi, učesnici su slali fotografije sa ovog našeg Trga u preko dvadeset zemalja sveta i nadam se da su u nama našli dobre domaćine i prave prijatelje. Zahvaljujem se svim koji su učesvovali u pravljenju filmova, sugrađanima i posetiocima „Interakcije” kao i organizatorima koji su uložili jedan veliki trud i napor da sve izgleda baš ovako. Učesnicima želim još puno filmova, uspeha na festivalima a svima ostalima da se vidimo sledeće godine na desetoj „Interakciji”– istakao je Milovan Mićović.

DSC_1533

Kandidat za Oskara , reditelj Stefan Arsenijević došao je da podrži „Interakciju”

Kao jednog od prijatelja „Interakcije” , Dejan Petrović je najavio Stefana Arsenijević, jednog od najnagrađivanijih reditelja iz Srbije, dobitnika „Zlatnog medveda ” u Berlinu, nagrade Evropske filmske Akademije i jednog od retkih reditelja s ovih prostora koji su nominovani za nagradu „Oskar”.

—Bilo ko, ko se bavi snimanjem filmova reći će vam da je to jedna velika i neizvesna avantura. Kada se snima film za samo nekoliko dana u sredini koju ne poznajete je tim pre jedna velika avantura i jedan veliki izazov. Imajući priliku da pogledam filmove koji su nastali moram da priznam da sam duboko impresioniram nivoom . Mislim da je to potpuno neverovatno i iskreno sam srećan što mogu biti deo svega ovoga– izjavio je Stefan Arsenijević.

Nakon ovog obraćanja usledila je premijera tri filma rađena na teritoriji Čačka i Požege i predstavljanje autora i učesnika.

DSC_1574

Ekipa filma „Igra”

Film „Igra” rađen u Čačku realizovala je ekipa: Karlos Korea (Meksiko) , Tatjana Buličeva (Rusija), Alberto Iordano (Bugarska), Tijana Marković (Srbija) a reditelj je Andrej Kolencik (Slovačka). Film kroz lik dečaka jako upečatljivo govori o životu koji je samo igra, gde kroz kadrove vidimo igre od dečijih do binga, na simboličan način tumačeći pojam sudbine i sveg onog što nas zadesi ili izaberemo u životu kao dobitak ili gubitak na bingu.

DSC_1587

Ekipa filma „Odvojeni”

Film „Odvojeni” rađen u Požegi, realizovala je međunarodna ekipa: Vilsa Else ( Venecuela), Aleks Gregson (Velika Britanija), Rajko Ristanović (Srbija), Dunja Vučković (Srbija) a reditelj je Indijac Kristo Tomy. Film kroz sudbinu roditelja mladića, pitomca Vojne akademije, poručnika Borka Nikitovića,  poginulog na ratištu u Vukovaru govori o sudbinama ljudi kojima vojska i rat menjaju živote ,kao i o predodređenosti za takvu vrstu sudbine počev od dečijih igara, gena i vaspitanja da je otadžbina važnija od majke, oca , brata… Na emotivan način ispričana priča, prouzrokovala je suze u publici budući da se radi o ljudima iz komšiluka (Uzići) čiju sudbinu zna ceo grad.

DSC_1604

Ekipa filma „Raspevane Požežanke”

Film „Raspevane Požežanke” ili „Vesele devojke iz Požege” realizovala je ekipa : Tal Siano  (Izrael), Ana Marija Vijdea (Rumunija), Mario gajo de Karvalo (Portugal) , Kislej (Indija) na čelu s rediteljem Lukom Popadić (Srbija). Glavna uloga je poverena ženskoj pevačkoj grupi iz Požege , damama koje su pored pesme i uživanja u životu na jedana prirodan i opušten način prihvatile da pored uživanja život jednostavno jeste jedna prolazna činjenica i da je smrt isto toliko neizbežna i prihvaljiva koliko i svaki naredni dan života. Učesnice u filmu, grupa raspevanih dama svojom pesmom nakon projekcije zagrejala je i onako vruću atmosferu u publici.

DSC_1728

Nakon projekcija , publici se ponovo obratio Dejan Petrović ukazujući na uspešno ostvarenu interakciju između učesnika međusobno što je rezultiralo ovim filmskim ostvarenjima kao i između učesnika i lokalnog stanovništva što je takođe jedan od ciljeva ovog kampa. Osvrćući sa na uspešna predavanja na masterklasu „Interdoc”, naveo je izjavu jednog od predavača –Želimira Žilnika da je ova grupa daleko iznad grupe koju je pre dva meseca imao prilike da vodi na Stenfodu , USA.  Studentima i publici se obratio i prof. mr Dragan Elčić , predavač na masterklasu „Interdoc” i supervizor režije na snimanju. On je istakao zadovoljstvo učešćem na projektu „ Interakcije” ali i zahvalio svima koji su podržali organizatore.

Nakon obraćanja, studentima su uručene diplome a polaznicima masterklasa „Interdoc” sertifikati.

Premijera filmova u dvorani Kulturnog centra u Beogradu, 28.08. označiće zvanično i kraj ovogodišnje , devete po redu „Interakcije”.

P.S. I ovo  premijerno veče u Požegi koje je označilo kraj druženja velike međunarodne ekipe mladih filmadžija nije prošlo bez radne atmosfere.

DSC_1412

DSC_1397

Neizbežni Stefan Krasić, student III godine režije na FDU u Beogradu i njegova godinu dana mlađa koleginica, jedina devojka na klasi Kamere u toj generaciji, student kamere na II godini Ana Melentijević, snimali su materijal za njihov deo zadatka „Bez  komentara”. Svakodnevno s kamerom i mikrofonom od ranih jutarnjih sati do uveče pratili su dešavanja na „Interakciji”, „Interdocu” kao i druženje učesnika od Narodne biblioteke gde su organizovani programi javnog čitanja i druženja sa decom, fudbalska utakmice, karakoka, prezentacija, koncerata..da bi ujutro montirali i prikazivali sva dešavanja u trominutnom prilogu. Stefan je rekao da mu je ovo jako značajno iskustvo, ne samo kao praksa i rad na terenu već i velika korist za budućnost s obzirom na kontakte koje je ostvario. Ana , zadovoljna svojim radom, rekla je da je još rano da misli na budućnost, ali da ovde ima priliku da osmotri situaciju u svetu , da nauči nešto novo od svakog od učesnika ponaosob, da pita, da kaže ako je pitaju, ali pre svega da razrađuje svoj talenat.

DSC_1808

Druženje se nastavilo i posle premijere, očigledno tek stečena prijateljstva tražila su još više vremena za bolje upoznavanje. Rad je rad, ali i mladost traži svoje… Prijateljstva koja se ovde sklope znače i buduće koprodukcije, buduću svetsku filmsku kinematografiju što je pored snimanja filmova i edukacije jedan od najznačajnijih ciljeva „Interakcije” .

M.Nikolić

 

You may also like

Leave a Comment