Home MestoUžiceDešavanja Dani japanske kulture u Požegi: 15.–29. jul 2014, KC Požega i prostorije Gasi

Dani japanske kulture u Požegi: 15.–29. jul 2014, KC Požega i prostorije Gasi

by Velimir Popovic

japanska grafika FB cover

Manifestacija „Godina Japana u Srbiji” u okviru koje se priređuju i „Dani japanske kulture u Požegi”, koju su inicirali i priredili  dr Milija Belić i  Mira Odalović, organizovana je u prethodnom periodu u više gradova Srbije s željom da se Japan i jedan deo njegove bogate kulturne baštine približi publici u Srbiji. Program manifestacije „Dani japanske kulture u Požegi” je , pored izložbe grafike, obogaćen origami radionicama, predavanjima o Japanu, projekcijama filmova japanskog reditelja Akira Kurosave.

Manifestacija „Godina Japana u Srbiji”,u saradnji sa Japanskom ambasadom , održana je do sada u preko 50 gradova u Srbiji.

Program manifestacije „Dani japanske kulture u Požegi”.

–15. jul– Gradska galerija Požega, od 19 časova : Otvaranje izložbe „Slike efemernog sveta– Japanska grafika XVIII i XIX veka”. Izložbu će otvoriti gospodin Juićiro Omori (Yuichiro Omori), ataše za kultruru Ambasade Japana u Srbiji, dr Milija Belić i Milovan Mićović, predsednik Opštine Požega

–16. jul–Gradska galerija Požega,  od 19 časova: predavanje „Japan– najuređeniji vrt sveta” predavač, Vladimir Majstorović, profesor geografije

–22.–24. jul– Bioskop Kulturnog centra Požega , od 20 časova: retrospektiva filmova Akira Kurosava

–24. jul–GASI prostorije (sprat Kulturnog centra Požega), od 19 časova: radionica origami tehinike

O izložbi Japanske grafike:

Umetnost ukijoe grafike nastala je u gradu Edo (današnji Tokio), nekadašnjoj šongunalnoj prestonici. Izraz „ukijo” prevodi se ili kao „plutajući svet” ili kao „škola živog sveta” i predstavlja originalno budističko poimanje egzistencije po kojem jedino što je sigurno u svetu jeste stanje budnosti u nama samima. Proizašla iz nove građanske i narodne kulture , kao proizvod svojevrsne urbanizacije japanskog društva toga doba i bavi se širokim izborom tema – od ženske lepote, pozorišta, kurtizana, glumaca , suma , pejzaža, biljnog sveta i fantastičnih bića i motiva, kroz hedonizam ali i parodiju govoreći o efemernosti ovozemaljskog života.

Japanski pisac Asai Rioi (1612–1691) pokušao je da običnom posmatraču na slikovit način približi filozofiju života ali i specifične umetnosti – japanske ukijoe grafike. Tim povodom napisao je: „ Živeti smo sadašnji trenutak, potpuno se prepustiti sagledavanju meseca, snega, cveta trešnje i javorovog lista…ne dozvoliti sebi podleganje siromaštvu i ne dozvoliti da se ono pojavi na licu…nego plutati kao čamac na reci… To je ukijo.”

Savremena japanska popularna kultura u velikoj meri je inspirisana temama, stilom, grafizmom , likovnim iskustvom ukioje  grafika. Jedan od takvih umetničkih iskaza je i manga strip i animirani film koji su stekli svetsku popularnost.

Dela iz kolekcije koja se izlažu u KC Požega, Gradska galerija, potiču iz XVIII I XIX veka i upravo su one grafike koje su inspirisale veliki broj fancuskih impresionista i uticale na razvoj modernog pokreta u evropskoj umetnosti krajem XIX veka. Kolekcija izloženih grafika je vlasništvo Ninka Radosavljevića koji je zaljubljenik u ovu vrstu umetnosti. Svoju strast prema ukijoe grafici ovaj kolekcionar gajio je više od jedne decenije , sakupljajući i kupujući širom sveta a najviše u Parizu, gde danas živi. Poziv da svoju kolekciju ustupi prvo galeriji u Lazarevcu, a onda i ostalim izložbenim prostorima, vrlo rado je prihvatio.

izvor: KC Požega

You may also like

Leave a Comment