Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

IMG_0113

Đaci Osnovne škole „Đura Jakšić” iz Ravni izdvojenog odeljenja u Drežniku već nekoliko godina uživaju u školskom listu „Aberdar”, a svaki put uz novine sa posebnom pažnjom se isčekuje i radionica đačkog stripa „Dživdžan” koju uređuje i crta Kristina Jevđić učenica sedmog razreda.

Kristinine stripove mogli smo da vidimo na nedavno održanom Đačkom festivalu znanja u Gradskom kulturnom centru na štandu njene škole. Veoma prijatna i draga devojčica posetiocima štanda škole „Đura Jakšić” je vrlo rado pokazivala strip i kao pravi umetnik trudila se da predstavi svoje delo i zainteresuje posetioca.

—Stripom sam počela da se bavim u petom razredu za potrebe školskog lista „Aberdar”. Celokupna serija stripova ima zvaničan naziv ,,radionica đačkog stripa Dživdžan”. Taj naziv smo odabrali nastavnik istorije i ja, jer su dživdžani (vrapci) simbol đaka i omiljene ptice Đure Jakšića, po kome naša škola nosi ime! —priča Kristina.

Kristina Jevđić

Kristina Jevđić

Objasnila nam je da su teme u stripu uglavnom prilagođene školskom sadržaju.To su anegdote o poznatim književnicima, đački vicevi koje ona ilustruje i daje im jednu posebnu, zanimljivu notu.

—Strip me interesuje jer me podseća na crtane filmove koje sam oduvek volela. Kao mala sam puno volela stripove sa Diznijevim junacima. Najviše mi se dopadao Proka Pronalazač, jer je interesantan i preduzimljiv.

Prva igračka bila joj je olovka, a vremenom je svoje crtačke sposobnosti razvijala gde god bi joj se ukazala prilika, njenih dela bilo je po nameštaju, zidovima, ali i sveskama.

—Crtam i slikam od kada znam za sebe. U mojoj porodici ima više talentovanih za likovnu umetnost, pa nije ni čudo što sam ,,povukla” na njih. Inače moj brat od strica, Branko Jevđić je maturant Umetničke škole u Užicu. Volim sve da crtam, ali i da slikam pejzaže, portrete, mrtvu prirodu.

strip

Kristina koja je vrlo dobar đak nedavno je završila sedmi razred, a osim umetnosti voli i sportove sa loptom.

—Mnogo volim sport, znam da igram i odbojku i košarku i fudbal, a inače treniram odbojku!

M. H.

Related Posts

Leave a Comment