Užice, RS
29°
Углавном облачно
19ч20ч21ч22ч23ч
27°C
26°C
25°C
24°C
23°C
Home DruštvoMuzika Robi Lakatoš i Vlatko Stefanovski trio na ARLEMM–u

Robi Lakatoš i Vlatko Stefanovski trio na ARLEMM–u

by Velimir Popovic

Arlemm art festival foto-Nemanja Djordjević

Muzička manifestacija ARLEMM ušla je u šestu godinu postojanja. Ako je na početku i bilo onih koji su na ovu umetničko-muzičku manifestaciju gledali u čudu i neverici, danas je takvih sve manje. Sa idejom da se mladima, ali i ostalim slojevima društva približi muzika, ali i prave kulturne vrednosti ARLEMM privlači sve više posetilaca i polaznika, koji na ostrvo Uski vir, dolaze sa željom da se zabave i uživaju u kvalitetnoj muzici (prvi), a (drugi) da uče, usavršavaju se i uče od priznatih i poznatih muzičara. Ove godine muzički sladokusci će imati priliku da vide i čuju Robija Lakatoša, poznatog mađarskog violinistu koji živi u Belgiji, a nastupa širom sveta i Vlatko Stefanovski trio, kao i mnoge mlade talentovane muzičare iz Srbije i drugih zemalja. O dešavanjima na šestom ARLEMM–u, organizaciji i učesnicima pričali smo sa Milkom Mladenović, članom organizacionog tima manifestacije ARLEMM.

Šta ste pripremili za ovogodišnji šesti ARLEMM?

—Trudimo se da program svake godine unapredujemo i poboljšavamo, kako bismo učesnike i posetioce privlačili kvalitetnim sadržajima. ARLEMM i ove godine pored individualne i grupne nastave u okviru Letnje škole, obuhvata i brojna predavanja, radionice, koncerte. Bilo bi značajno izdvojiti nastup trija Donne di Belgrado, koje ove godine obeležavaju 15 godina zajedničkog rada, kao i Duhovne večeri – koje su novina, a koje se održavaju u saradnji sa Crkvenom opštinom Arilje, a putem kojih se približavamo samoj suštini manifestacije – širenju pravih, duhovnih i kulturnih vrednosti.

Festivalski dani i ove godine u Arilje dovode velike muzičke zvezde, a biće i premijerno prikazan film Rzav veliki – remek delo mladih umetnika iz Arilja i okoline.

Ko su muzički gosti ovogodišnjeg ARLEMM–a?

—Manifestaciju će 19. jula na gradskom trgu otvoriti najbolji solisti i kamerni orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije. To su najtalentovanija deca u našoj zemlji i biće lep uzor za drugu decu, učesnike letnje škole. Prvog festivalskog dana, 31. jula na ostrvo Uski vir dolazi Robi Lakatoš, poznati mađarski violinista koji živi u Belgiji, a nastupa širom sveta. Violinista za koga kažu da ima najbrže prste na svetu. Muzika koju svira je spoj umetničke, romske, džez muzike. Verujem da će njegov nastup  biti prava senzacija za sve posetioce.

Drugog dana ARLEMM art festivala, 1.avgusta, će nastupati Vlatko Stefanovski trio, čija je muzika svima dobro poznata. Jedan veliki umetnik i čovek.

ARLEMM foto-Milica Đorđević (1)

Koliko učesnika očekujete ove godine i odakle će oni sve doći? Na kakvim će radionicima moći da učestvuju?

—Svake godine imamo veliki broj zaintersovanih polaznika, i često,  nažalost, nismo u mogućnosti da prihvatimo sve njih zbog ograničenosti kapaciteta.

Polaznici Letnje škole, dolaze ne samo iz Srbije, već iz celog sveta. Prethodnih godina su redovni bili mladi talenti iz Slovenije, Nemačke, Austrije, Italije… Isto očekujemo i ove godine. Pored svakodnevne individualne nastave sa predmetnim profesorom, učenici imaju mogućnost posete umetničkoj slikarskoj radionici, interaktivnim predavanjima, koncertima profesora i koncertima svojih vršanjaka. Svi koncerti i radionice su potpuno besplatni za posetioce.

Nakon ovih šest godina da li je ovaj ARLEMM bilo lakše organizovati, kakvo je ovogodišnje iskustvo?

—Sa razvijanjem manifestacije, razvijamo se i mi kao organizatori. Raste broj obaveza i zadataka, ali raste i broj volontera, ljubitelja i poštovalaca ARLEMM-a. Trudimo se da svake godine unapredimo svoje kapacitete i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu, ali uvek na kraju zaključimo, šta je potrebno da poboljšamo za narednu godinu.

Bitnu podršku nam od početka daje Opština Arilje, Narodna biblioteka Arilje, Ministarstvo kulture, Fondacija Vesna Grbović i prijatelji ARLEMM-a u SAD, SOKOJ,  brojni donatori i privrednici iz Arilja i okoline. Svako od njih je jedna karika u lancu zajedničkog uspeha.

ARLEMM art festival foto-Nemanja Đorđevoć

Koliko je ARLEMM postao poznata i prepoznatljiva manifestacija, šta vam je najbolji pokazatelj da uspešno radite?

—ARLEMM je kao manifestacija u prethodnoj godini odlikovan sa dva priznanja: Zlatnom plaketom za najbolju manifestaciju u svojoj kategoriji na VII Susretu organizatora manifestacija u Beogradu i Pohvalom za doprinos širenju kulture, od Opštine Arilje. Ipak, najveće zadovoljstvo za nas kao organizatore, predstavlja lepa reč saradnika ili posetilaca manifesatcije, u formalnim ali i u neformalnim susretima.

Često nam i ljudi koje ne poznajemo na ulici ukažu čast nekom lepom rečju ili pohvalom. To su iskreni znaci napretka, jer menjaju svest običnih ljudi.

Jedan od ciljeva vaše manifestacije je da ponudite kvalitetnu i dobru muziku i da predstavite ljude koji se takvom muzikom bave- koliko je publika zainteresovana za tako nešto?

—Kada smo pre šest godina počeli ovu priču, nije bilo jednostavno zainteresovati stanovništvo za umetničku muziku. Mnogi su bili skeptični, jer to „nije ono što narod voli“. Ipak, već posle prvog ARLEMM-a, građani Arilja i okoline, su počeli da govore o ovoj vrsti muzike na jedan drugačiji način, deca se više interesuju za sviranje klasične muzike.

Danas više nemamo sumnju u to da radimo pravu stvar. Na svim  koncertima u okviru ARLEMM-a, uvek je puna sala Kulturnog centra i često je potrebno „mesto više“.

ARLEMM foto-Milica Đorđević (2)

Kakvo je iskustvo vas koji vodite i organizujete ARLEMM  i kako biste drugima objasnili-kako se svim slojevima društva mogu približiti prave kulturne vrednosti?

—Potrebno je omogućiti da umetnost bude dostupna svima. To ponekad znači izaći iz koncertne dvorane i napravti koncert na otvorenoj sceni Uskog vira na Rzavu, ili organizovati koncerte velikih svetskih zvezda sa besplatnim ulazom, izaći iz učionice ili galerije, i prikazati običnom stanovništvu lepotu tih pravih duhovnih i kulturnih vrednosti. A posetioci će to znati da cene.

Prvi put će možda doći iz radoznalosti, ali svaki naredni put će doći, jer su prethodni put istinski uživali.

tekst: M. Hobetko, foto: Milica Đorđević

You may also like

Leave a Comment