Užice, RS
21°
Делимично облачно
9ч10ч11ч12ч13ч
23°C
24°C
23°C
23°C
23°C
Home Društvo Poklanjamo knjigu Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

Poklanjamo knjigu Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

by Velimir Popovic

Ubiti pticu rugalicu

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, gradski portal Ero vam ovog utorka poklanja knjigu Ubiti pticu rugalicu, Harper Li. Da bi ova knjiga postala vaša potrebno je da se u toku današnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta.  Odgovore šaljite na e-mail adresu nebojsa.hobetko@gmail.com

UBITI PTICU RUGALICU, Harper Li

Ukratko o knjizi

Ubiti pticu rugalicu je roman američke spisateljice Harper Li. Prvi put je objavljen 1960. Roman govori o devojčici Žan-Luizi Finč (poznatoj kao Skaut) i njenom bratu Džeremiju Finču (poznatom kao Džem) koji žive na jugu SAD-a sa svojim ocem advokatom Atikusom Finčom. U romanu Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje belkinje. Pre svega, to je roman o odrastanju, o doživljavanju sveta deteta koje počinje dashvata razliku između dobra i zla, o suočavanju sa svetom koji nije uvek dobronameran i naklonjen ni deci a kamoli odraslima, pa potom i delo o rasizmu, društvenim nepravdama i njihovom poreklu, predrasudama i njihovoj pogubnosti.

Sadržaj

„Braniš li ti crnje, Atikuse?“, upitala sam ga te večeri.

„Dabome da branim. Ne govori ’crnja’, Skaut. To je prostački.“

„Tako govore svi u školi.“

„Od sada pa nadalje biće svi manje jedna…“

Iz perspektive Skaut Finč, šestogodišnje devojčice odrasle u malom gradu na jugu zemlje, Harper Li na duhovit i autentičan način kritikuje rasne i klasne predrasude u američkom društvu tridesetih godina prošlog veka. U učmaloj sredini ogrezloj u nasilje i hipokriziju, moralna snaga jednog čoveka, advokata Atikusa Finča, podsetiće stanovnike Okruga Mejkom, ali i samog čitaoca, koliko je teško i važno istrajati u tome da se bude čovek. Braneći crnca optuženog za silovanje bele žene, Atikus staje u odbranu ljudskog dostojanstva i vere u ispravnost zakonodavnog sistema. Zahvaljujući snazi svog karaktera on se tako svrstava u red onih retkih junaka koji prevazilazeći okvire jednog književnog dela postaju simbol univerzalne pravičnosti.

Drugi o knjizi

„Nesvakidašnji um je iznedrio ovaj izuzetan roman. Harper Li je autorka koja život oslikava u svoj njegovoj punoći na jedan autentičan i humorističan način. Dirljiva priča, tako zanimljiva, tako prijemčiva.“ Truman Kapote

„Knjiga koja se ne zaboravlja.“ Independent

Prethodno objavljeni naslovi

Prvi put u izdanju Lagune. 14. jula 2015. pojaviće se na engleskom roman Go Set a Watchman, njen prvi rukopis koji je pronađen krajem prošle godine i koji prati iste junake 20-ak godina kasnije. Skaut se iz Njujorka vraća u Mejkomb da poseti svog oca Atikusa.

O autorki

Harper Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami. Godine 1959. završila je rukopis svog bestseler romana Ubiti pticu rugalicu, ovenčanog Pulicerovom nagradom 1960. godine. Ubrzo nakon toga, pomogla je svom prijatelju Trumanu Kapoteu da napiše članak za Njujorker, koji će kasnije prerasti u njegovo remek-delo In Cold Blood. Godine 2007. odlikovana je Predsedničkom medaljom slobode za svoj doprinos književnosti. Nakon velikog i neočekivanog uspeha, Harper Li je odlučila da se povuče iz javnosti. I dalje živi u Monrovilu, voli književnost devetnaestog veka, muziku, mačke i da zabave radi analizira političare. Ubiti pticu rugalicu smatra se klasikom američke književnosti, po kojem je 1962. godine snimljen istoimeni kultni film.

Nagradno pitanje:Koje godine je snimljen istoimeni film po romanu Harper Li?

Odgovore slati na e-mail adresu: nebojsa.hobetko@gmail.com

You may also like

Leave a Comment