Užice, RS
23°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
27°C
28°C
29°C
27°C
Home DruštvoZanimljivosti Osvojite knjigu Razgovor u katedrali

Osvojite knjigu Razgovor u katedrali

by Velimir Popovic

 naslovna knjige jun

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, sajt Ero vam danas poklanja knjigu Razgovor u katedrali, Maria Vargas Ljose. Potrebno je da se u toku dašnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta i imate priliku da postanete dobitnici ove knjige. Izvlačenje dobitnika će biti obavljeno u sredu, a dobitnik će biti obavešten o preuzimanju nagrade. Odgovore na postavljeno pitanje, koje se nalazi na kraju teksta, treba poslati na e-mail adresu: office@ero.rs.

unnamed

RAZGOVOR U KATEDRALI, Mario Vargas Ljosa

Ukratko o knjizi

„Kada li se to Peru zajebao?“

Ovom rečenicom glavni junak Santjago Savala, student Univerziteta San Markos u Limi, aktivista Univerzitetske federacije Kauide, koja se bori protiv diktature peruanske vlade, i sin ministra te iste vlade, započinje niz iskrenih razmišljanja i intimnih razgovora s neverovatnom plejadom likova koje susreće u neuglednoj, sirotinjskoj kafani Katedrala. Ovaj roman maestralne strukture, svakako jedinstven u latinoameričkoj književnosti, povremeno mozaik, a povremeno lavirint ljudskih sudbina, otkriva celovitu dramu Perua pedesetih godina prošlog veka kroz ispovesti običnih ljudi i autobiografske detalje.

Važni argumenti za prodaju

– Nobelova nagrada za književnost 2010. godine. Kultna knjiga Marija Vargasa Ljose!

Sadržaj

Popaj Arevalo proveo je jutro na mirafloreskoj plaži. Uzalud gledaš stepenište, govorile su mu devojke iz kraja, Tete neće doći. I, zbilja, Tete tog jutra nije došla na kupanje. Izneveren, vratio se kući pre dvanaest, ali dok se peo uz padinu Jaruge, priviđali su mu se njen nosić, šiške, očice, i uzbudio se: kada ćeš me primeti­ti, kada, Tete? Stigao je kući sa još vlažnom crvenkastom kosom, a od sunčanja mu je gorelo pegavo lice. Nađe senatora koji ga je očekivao: dođi, pegavko, malo će popričati. Zatvorili su se u radnu sobu, i senator: da li još uvek želi da studira arhitekturu?

Ciljna grupa

-Svi ljubitelji drame

Prethodna izdanja

Grad I psi, Jarčeva fešta, Povest o Majti, Pantaleon I posetiteljke, Pohvala pomajci, Avanture nevaljale devojčice

DRUGI O KNJIZI

„Razgovor u Katedrali u osnovi je politički roman, u kome je politička tema ili, bolje rečeno, politička priča samo okvirni sistem za razvijanje radnje… U romanu se analiziraju mnogi mentalni i moralni mehanizmi, običaji, forme vlasti i različite retorike ličnosti na vlasti… U isti mah, privatni životi junaka ove knjige prepliću se i stvaraju nekakav mučan lavirint.“ Karlos Baral „Razvijanje ličnosti i zapleta kroz mnoštvo narativnih sekvenci i dijaloga upliće učesnike raznih sudbina i iz različitih vremena u mrežu upravnog i neupravnog govora, čime se postižu jezgrovitost i često brutalna stilska snaga. Po bogatstvu leksike i književnog rečnika, ovaj veliki roman nas podseća na Balzakovo delo Sjaj i beda kurtizana.“ Volfgang Luhting „Najveće majstorstvo u vođenju dijaloga koje je do sada ostvareno u hispanoameričkoj književnosti.“ Hose Migel Ovijedo „

Biografija autora

Mario Vargas Ljosa rodio se u Arekipi, u Peruu 1936. godine. Iako je u Pjuri izvedena jedna njegova drama i objavljena zbirka pričaŠefovi, koja je dobila nagradu „Leopoldo Alas“, postao je poznat posle objavljivanja romana Grad i psi, za koji je dobio Nagradu Kratke biblioteke kuće Seix Barral 1962. i Nagradu kritike 1963. godine. Njegov drugi roman Zelena kuća, objavljen 1965, dobio je Nagradu kritike i Međunarodnu nagradu Romulo Galjegos. Potom je objavio dramska dela (Gospođica iz Takne, Kati i nilski konj, La Čunga, Ludak sa balkona i Lepe oči, ružne slike), studije i eseje (kao Neprekidna orgija, Istina o lažama i Izazov nemogućeg), sećanja (Riba u vodi), priče (Štenad) i, pre svega, romane:Razgovor u katedrali, Pantaleon i posetiteljke, Tetka Hulija i piskaralo, Rat za smak sveta, Povest o Majti, Ko je ubio Palomina Molera?, Pripovedač, Pohvala pomajci, Lituma u Andima, Jarčeva fešta i Raj na drugom ćošku. Dobio je najvažnije književne nagrade, od već spomenutih do nagrade Servantes, nagrade Princa Asturije, PEN/Nabokov i Grinzane Cavour. 2010. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Nagradno pitanje glasi: Koje godine je M. V. Ljosa dobio Nobelovu nagradu za književnost?

Odgovore slati na e-mail adresu: office@ero.rs

You may also like

Leave a Comment