Užice, RS
19°
Сунчано
8ч9ч10ч11ч12ч
21°C
23°C
25°C
27°C
28°C
Home DruštvoMuzika Muzička abeceda: THE BEATLES

Muzička abeceda: THE BEATLES

by Velimir Popovic

1a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a bt

Kultna pop i rok grupa iz Liverpula The Beatles često nazivana Bitlsi ili Bube, smatra se jednim od najkomercijalnih, najuspešnijih i najpopularnijih bendova pop muzike. Nastanak benda je počeo sudbonosnim susretom Džona Lenona i Pola Makartnija još 1957. godine.

U tom periodu je Džon Lenon u školi „Quarry Bank Gramar” u Liverpulu koju je pohađao i formirao bend The Quarrymen koji se bavio izvođenjem folka, džeza i bluza. Već posle nekoliko dana se upoznao sa Polom Makartnijem koji je dolazio iz Voltona i pozvao ga u bend. Godinu dana kasnije,1958. godine, na audiciju je pozvan i mladi gitarista Džordž Harison. U grupu je primljen na insistiranje Pola Makartnija i dobio je poziciju prve gitare u grupi. U to vreme su Lenon i Makartni svirali ritam gitaru. Uskoro im se pridružuje i Lenonov prijatelj iz škole Stjuart Satklif kao bas gitarista, a bubnjar je bio Pit Best. Predlog njihovog menadžera Larija Parnsa je bio da se grupa zove „Long John and the Silver Beetles“, zatim je skraćeno na „The Silver Beetles“, da bi na kraju od avgusta 1960. godine grupa dobila konačan naziv „The Beatles”.

folder

Muzika Bitlsa se najvećim delom oslanjala na rani rokenrol pretvoren u novu izvornu formu. Uzori za stvaranje novih rok standarda su im bili Edi Kohran, Litl Ričard i Džin Vinsent. Zahvaljujući novom zvuku izborili su se za prvu svirku, tačnije višemesečni ugovor u Star klubu u Hamburgu. Kroz višečasovne svirke  u blizini nemorala zone “crvenih fenjera”, brzo su profesionalno sazreli. Posle dva odrađena ugovora vraćaju se u Liverpul 1961. godine kada ih napušta basista Stjuart Satklif.

Novi menadžer Bitlsima obezbeđuje stalne svirke u liverpulskom klubu The Cavern u kome postaju lokalna atrakcija. Krajem 1961. godine i početkom 1962. godine Epstin im osigurava ugovor za snimanje ploče sa izdavačkom kućom EMI, zahvaljujući saradnji sa producentom Džordžom Martinom. Pre početka snimanja single „Love Me Do” koji potpisuju Lenon i Makartni, grupi se pridružuje bubnjar Ringo Star umesto Pita Besta. Prvi singl je imao odlike britanskog popa, sa pevljivom melodijom refrena, naglašenom gitarom, ritam sekcijom u pozadini i svežim harmonijama. Pesma „From Me To You” je zauzela tek 17. mesto na listama ali je zato pesma „Please Please Me” izbila na odlično drugo mesto. Srednjoškolci su masovno kupovali ploču i odlazili na koncerte, najavljujući početak „bitlmanije” koja se ubrzo preko Britanije proširila  na Evropu, Ameriku  i ceo svet. Upravo iz tog razloga prvi album „Please Please Me” je 1963. godine snimljen za samo jedan dan. Lenon i Makartni su potpisivali izvorni material, a pesme poput legendarne „Twist&Shout” su uvežbavali na koncertima i svirkama. Novi studijski zvuk koji je napravio producent Džordž Martin doveo je album na vrh britanske top liste u trajanju od čak 30 sedmica.

spek-bitlsi

Iste godine izdaju  album „With The Beatles” koristeći provereni recept za stvaranje muzike Lenona i Makartnija. Album donosi još hitova i Bitlsi postaju velike zvezde. Američka kuća Kapitol 1964. godine izdaje njihov singl „I Wonna Hold Your Hand” i album „Meet The Beatles”, tačnije američko izdanje britanskog albuma „With The Beatles”. Sa pojavom ovih izdanja na američkom tržištu Bitlsi kreću na turneju i uspešno osvajaju Ameriku, otvarajući put za druge britanske bendove. Njihov televizijski nastup kod Eda Salivana gledalo je rekordnih 70 miliona gledalaca. Samo dva meseca kasnije Bitlsi su imali čak pet pesama na američkoj top listi singlova počev od „Can’t Buy My Love”, „Twist&Shout”, „She Love You”, „I Want To Hold Your Hand” i „Please Please Me”.

Muzika iz filma Ričarda Lestera „A Hard Day’s Night” u kome je prikazana atmosfera „bitlmanije” našla se na istoimenom albumu 1964. godine. Krajem iste godine objavljen je i album „Beatles For Sale” koji je takođe doživeo fantastičan uspeh. Na velikoj evropskoj, azijskoj i australijskoj turneji uspevaju da snime još jedan dan sa Ričardom Lesterom i pripadajući album.

205755-bitlsi4

Pesma „Ticket To Ride” sa albuma „Help” iz 1965. godine bila je broj 1 u Americi, ali je pesma „Yesterday” postala  jedna od najčešće izvođenih i snimanih numera. I „Ruber Soul” izlazi iste godine. Evidentan uticaj Boba Dilana ,psihodelije i folk roka dovodi do izraženijih razlika u stvaranju između Lenona sklonog roku, Makartnija naklonjenom pop muzici i Harisona koji je autorski više voleo psihodeliju.

Novi albumu „Revolver” iz 1966. godine su snimali 10 sedmica pa su u tom period čak odustali od koncerata i nastupa. Već 1967. godine objavljuju singl koji je praktično najavio izlazak albuma „Sgt. Peper’s Lonely Hearts Club Band”  i koji je odmah po objavljivanju iste godine postao najuticajniji album u istoriji roka. Snimljen novom tehnikom, u četvorokanalnom studiju ,album je miks elektronskih efekata, muzike kabarea, psihodelije, klasične muzike, sola i etna, 15 sedmica nije silazio sa vrha britanske top liste i postao je njihov najprodavaniji album. Iste godine, snimanje  živog albuma „Magical Mystery Tour” prenošeno je putem satelita.

images

Dvostruki album „The White Album”  1968. godine obeležen je nizom problema koji su ga pratili počev od smrti menadžera Brajana Epstina i Lenonovog turbulentnog odnosa sa Yoko Ono. Dugo snimanje albuma, obeležile su i  brojne unutrašnje nesuglasice koje su nastavljene  po njegovom izlasku. I „The White Album” je postigao ogroman uspeh pogotovo što mu je predhodio singl „Hey Jude” koji je prodat u 6 miliona primeraka.

U pokušaju da prevaziđu nesuglasice 1969. godine pokušavaju da snime novi album uz prisustvo kamera u studiju, ali se bukvalno javno raspadaju. Zbog toga materijal ostaje sirov i neuravnotežen, ali zahvaljujući postprodukciji Fila Spektora ipak je nastao album Let It Be koji je objavljen tek 1970. godine. Predhodio mu je album „Abbey Road” iz 1969. godine koji je ujedno i poslednja ploča koju su Bitlsi uradili kao aktivan sastav.

Prvi je o odlasku počeo da govori Lenon, ali ih je službeno prvi napustio Makartni 1970. godine nastavljajući karijeru kao solista ili član grupe „Wings”, Lenon nastupa sa „Plastic Ono Bendom” i radi samostalne projekte. Za samostalne albume se odlučuju i Harison i Star.

Ubistvo Lenona 1980. godine zauvek je prekinulo nagađanja o ponovnom okupljanju benda, dok je smrt Džordža Harisona 2001. godina tehnički onemogućila ideju za posthumna izdanja kao što je bio projekat „Anthology”. Tri izdanja sa po dva CD-a su objavljena 1995. godine i 1996. godine pod nazivom „Anthology”  i sadržala su neobjavljene demo snimke, alternativne verzije, fragmente konverzacije i komentare. Visokokvalitetno zvučno urađeni projekat tako je postao zvaničano poslednji dokument u diskografiji Bitlsa.

Njihov prvi menadžer Alan Vilijams, star 83 godine, nije uvideo potencijal Bitlsa pa ih je bukvalno prodao za sadašnjih 250 funti Brajanu Epstinu. Kako sam kaže i dan danas ne može da spava zbog toga. A i kako bi kada su Bitlsi stekli titulu benda čije se pesme danas najčešće piratizuju. Prema podacima iz novembra ove godine sa interneta je skinuto preko 180.000 sadržaja čiji su autori Džon Lenon, Pol Makartni, Ringo Star i Džordž Harison. Tačan broj je u stvari 186.876 muzičkih sadržaja pomnožen sa prosečno 1.000 puta za svaki fajl što iznosi oko 190 miliona preuzimanja godišnje.

Popularnost Bitlsa je još uvek prisutna pa je možda upravo zbog toga sin Pola Makartnija, Džejms,došao na ideju da oformi bend „Bitlsi druge generacije” sastavljen od sinova  legendarnih Bitlsa. Lenonov sin Šon je pristao na ideju kao i Deni Harison. Jedino Zak Starki, sin Ringa Stara kome je pravo ime Ričard Starki, nije posebno zainteresovan za tu ideju. Ipak Džejms se nada da će ideju prihvatiti Zakov brat, Džejson,koji takođe svira bubnjeve.

Mirjana Milićević

You may also like

Leave a Comment