Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Koncert Marčela u KEC baru

Koncert Marčela u KEC baru

by Vladimir Gujanicic
0 comment

Užice je u poslednjih nekoliko godina pretrpelo brojne i grube promene: uništavanje stare hidrocentrale na Đetinji, kulturnog dobra od velikog značaja, nakaradno i bespotrebno menjanje izgleda Malog parka i Vlajkovog platoa, te postavljanje statue imaginarne ličnosti na kružni tok direktno su narušili urbani identitet našeg grada. Sada se najavljuje misteriozna rekonstrukcija Trga partizana, deo evidentirane prostorne kulturno-istorijske celine “Slanuša – Trg partizana – Ulica Dimitrija Tucovića”. Sve ovo nas je navelo da organizujemo javnu diskusiju “Trg, mesto debate: o kulturnom identitetu Užica”, koja će za temu imati lokalni aktivizam i potrebu za odbranom kulturnog identiteta Užica, navode iz Gradske čitaonice Libergraf.

Kako građani vide promene u svom gradu? Da li vide prostor za organizovanu kolektivnu inicijativu kako bi se i njihovi glasovi čuli? Koja je uloga umetnika i stručne javnosti u donošenju odluka u vezi s kulturnim identitetom grada? Kako se taj identitet danas doživljava među građanima? Kako Užičani vide specifičnosti svog lokalnog identiteta i kako misle da bi se te odlike mogle predstaviti u urbanističkom razvoju grada? Koji bi bili predlozi samih građana za unapređenje lokalnog identiteta Užica?

Govoriće:
– dr. Jelena Vasiljević – viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju
– Jana Danilović – muralistkinja
– Zoran Filipović – publicista i aktivista
– Aleksandar Bobić – nezavisni mislilac i stvaralac
– Građanke i građani okupljeni na debati

Moderira: Aleksandar Đerić – filozof

Istog dana vas očekuje:

Marko Šelić Marčelo, vitez reči, budilnik savesti i glas slobode, održaće svoj koncert u petak, 5. aprila od 21 čas u KEC BARU u Užicu. On dolazi sa željom da svojom muzikom trgne uspavane gradske face, da sačuvamo kulturu i urbani identitet našeg grada.

Izvor: Gradska čitaonica “Libergraf”

Related Posts