Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

104035-abba_617_409

Švedska pop grupa ABBA je osnovana oko 1972. godine. Članovi grupe su bili dva bračna para:Bjorn Ulvaeus i Agneta Feltskog udruženi sa parom Beni Andersson i Ani-Frid Lyngstad. Naziv grupe je nastao od početnih slova njihovih imena. Poznati su postali posle pobede na Evroviziji 1974. godine kada su nastupili sa pesmom „Vaterlo”.

Svi članovi grupe ABBA su  pre osnivanja sopstvene grupe imali muzičke karijere. Beni Anderson je je još šezdesetih godina bio član popularnog švedskog pop-rok benda Help Stars, grupe nastale po uzoru na američke i britanske bendove. Bjorn Ulvaeus je bio frontmen grupe Hutenani Singers koji je više naginjao pop zvuku. Oba benda su bila vrlo popularna i imala su brojne nastupe tako da su se Beniju i Bjornu putevi često ukrštali. Došli su na ideju da zajedno pišu pesme što je rezultiralo hitom pod nazivom „Isn’t It Easu To Say” koji je izvodila grupa Hep Stars tako da je Bjorn ponekad gostovao na njihovim nastupima. Bilo je predloga da se Benijev i Bjornov bend spoje u jedan, ali to nije ostvareno. Međutim,prihvatili su predlog menadžera Huteni Singersa Stiga Andersona da pišu više zajedničkih pesama što je rezultiralo albumom „Lycka” koji je izdao upravo Anderson u svojoj diskografskoj kući Polar Mjuzik.

abba_2554853b

Agneta Feltskog je, iako najmlađi član benda, bila pop fenomen. Sama je pisala i izvodila švedske hitove, glumila je Mariju Magdalenu u švedskoj verziji Isusa Hrista Superstara a kritičari su je hvalili. Pisala je pesme u šlager stilu, izvodila ih, snimala obrade hit pesama i išla na turneje sa švedskim grupama. Bjorna je upoznala na turneji, zaljubila se i venčali su se 1971. godine. Njihovo venčanje je privuklo mnogo pažnje zbog popularnosti koji su uživali i proglašeno je za venčanje godine u Švedskoj. Sa druge strane Ani-Frid Lingštad se zahvaljujući takmičenju u pevanju vinula u zvezde. Pre toga njeno zanimanje je bilo domaćica i povremena pevačica u kabareu. Na takmičenju u pevanju je pobedila, počeli su da stižu pozivi za TV emisije i konačno je izašla iz anonimnosti. Na jednoj od turneja je upoznala Benija Andersona koji je pozvao da zajedno sa Agnetom peva prateće vokale na albumu „Lycka”. U tom periodu je počela i njihova ljubavna veza.

Početkom sedamdesetih, iako venčani, Bjorn i Agneta su vodili odvojene muzičke karijere, ali menadžer Stig je želeo da se probiju na međunarodno tržište na kome švedskih grupa skoro da nije bilo. Bjorn i Beni rade pesmu za Evroviziju 1972. godine pod nazivom „Say It With A Song”  koja je zauzela treće mesto, ali i postala hit u nekoliko zemalja. Ohrabreni tim uspehon Bjorn i Beni nastavljaju sa radom eksperimentišući sa zvukom i vokalnim aranžmanima. Kao rezultat njihovog rada nastala je pesma „Pepol Need Love” koja je prateće vokale iz pozadine dovela u prvi plan. Oduševljen zbog stvaranja novog zvuka menadžer Stig je izdao ovu pesmu kao singl, navodeći kao izvođače Bjorna, Benija, Agnetu i Ani-Frid.

abba1

Naredne godine ponovo pokušavaju na Evroviziji pesmom „Ring Ring”  i ponovo zauzimaju treće mesto. Radom u studiju je tada rukovodio Majkl Tretou koji je zahvaljujući eksperimentima sa tehnikom zvučnog zida postavio temelje originalnog zvuka ABBE. Stihovi njihove pesme na ovoj Evroviziji su bili prevedeni na engleski jezik jer Stig smatrao da do pravog uspeha može doći jedino probojem na američko i britansko tržište. Pod imenom Bjorn, Beni, Agneta i Frida su izdali i album „Ring Ring” sa kojim su imali uspeha u mnogim delovima Evrope. Stig,umoran od nezgrapnog imena grupe, tada privatno počinje da ih oslovljava sa ABBA  kroz šalu,obzirom da je to bilo ime i poznate Švedske firme za konzerviranje ribe. Firma nije bila mnogo poznata van Švedske, Stig je verovao da je ime odlično za međunarodnu muzičku scenu i došlo je do pregovora sa firmom oko prava na upotrebu imena.

Evrovizija im 1974. godine konačno donosi ubedljivo prvo mesto. Pop pesma „Waterloo” koju je producirao Majkl Tretou dobila je primese roka, bili su iskusniji i bolje pripremljeni i imali spreman materijal za album u tom periodu. U Britaniji pesma izbija na prvo mesto, a u Americi na šesto. Nakon toga dolazi do blagog pada u popularnosti jer se zbog prezauzetosti nisu dobro promovisali. Pesma „Sos” sa drugog albuma učvršćuje njihove pozicije i na britanskim listama je među prvih deset. Već 1975. godine svaki njihov singl je imao dobru poziciju na top listama a 1976. godine pesma „Mamma Mia” je prva u Velikoj Britaniji. Izdaju album „Greatest Hits” sa samo pet svojih hitova od 40 snimljenih pesama, ali i pesmom „Fernando”, kasnije jednom od njihovih najpoznatijih pesama.

ABBA2

Na albumu „Arrival” napreduju u pisanju tekstova i zvuku. Album je prepun hitova od kojih je njihov najveći „Dancing Queen”, a tu su i „Money, Money, Money” i „Knowing Me, Knowing You”. Popularnost je ogromna u Velikoj Britaniji, zapadnoj Evropi i Australiji, a jedini uspeh koji je ABBA postigla u Americi je prvo mesto sa pesmom „Dancing Queen”. ABBA postaje glavni parametar evropske pop muzike, a pojedine grupe kopiraju pristup stvaranju benda sa dve žene i dva muškarca. Pojedine grupe na ovakav način uspevaju da pobede na Evroviziji: Braterhud of Men 1976. godine i Bak Fiz 1981. godine.

Snimaju i dokumentarni film ABBA na svojoj turneji po Australiji istovremeno izdajući album pod nazivom „The Album”. Do 1978. godine postaju megabend, a u napuštenom bioskopu koji su pretvorili u studio Polar Mjuzika, snimaju i mnogi uspešni bendovi kao na primer Led Cepelin. Singl „Summer Night City” je njihov zadnji hit broj na švedskim i britanskim top listama, ali ujedno i uvod u disko zvuk na albumu „Voulez-Vous” sa hitovima kao što je „Chiquitita”. Iste godine izdaju i drugi album sa hitovima na kome je objavljen i njihov najveći disko hit „Gimme! Gimme! Gimme!”.

Brojnu publiku imaju na turneji po Americi i Kanadi 1979. godine a 1980. Godine objavljuju album „Super Trouper” na kome su nešto više bili zastupljeni sintisajzer i stihovi lične sadržine, a u Velikoj Britaniji je naručeno milion kopija još pre izdavanja čime su ušli u istoriju diskografije. Ponovo su broj jedan na britanskim top listama i dolaze i u sam vrh američkih top lista. Izdaju kompilaciju pesama na španskom jeziku sa kojom takođe odlično prolaze.

Abba-1

Njihov poslednji studijski album je „The Visitors” iz 1981.godine na kome kroz melodičnost pop melodija provlače daleko zrelije stihove kroz teme o politici, komunizmu, starosti, odrastanju. Promena je došla u najgorem mogućem trenutku, jer je došlo do komercijalnog propadanja posle zadnjeg singla „One Of Us” koji je bio apsolutni hit u svetu u decembru 1981. godine. Bez obzira što je ABBA i dalje imala brojnu publiku pogotovo u Evropi, nisu mogli da nastave sa radom zbog ličnih problema jer su se oba para u međuvremenu razvela. Pokušali su 1982. godine da snime novi album, ali su ipak izdali samo kompilaciju svih predhodnih uspeha, sa samo dve nove pesme. Do sporazumnog raspada benda došlo je 1983. godine.

Mirjana Milićević

Related Posts