Home Vesti Evropska nedelja mobilnosti u Užicu: Krećimo se!

Evropska nedelja mobilnosti u Užicu: Krećimo se!

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 5 views 2 minutes read

Evropska nedelja mobilnosti: Korak ka zelenijoj budućnosti

Neverovatno je videti kako mali koraci mogu dovesti do velikih promena! Užice je petu godinu zaredom deo evropske inicijative koja promoviše ekološki prihvatljive načine kretanja. Pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije“, Evropska nedelja mobilnosti osvaja ulice Užica, podstičući nas da promislimo o svojim svakodnevnim navikama.

Šta je Evropska nedelja mobilnosti?

Evropska nedelja mobilnosti, koja se obeležava od 16. do 22. septembra, ima jedan jednostavan cilj: da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza kao što su biciklizam i pešačenje u gradovima. Saobraćaj na fosilna goriva jeste brz i udoban, ali uvek sa sobom nosi i tajnu cenu po životnu sredinu. Upravo zbog toga, ova sedmica je prilika da se u praksi pokažu svi novi modeli koji se uvode u saobraćaj, kako bi kretanje postalo kvalitetnije i zdravije.

Inovativne aktivnosti za bolje okruženje

U gradu Užicu će se tokom ove nedelje promovisati brojne aktivnosti. „Siguran put od kuće do škole“ je jedan od projekata koji uskoro kreće. U saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, roditelji, nastavnici i deca imaće priliku da učestvuju u ovaj važan projekat. Takođe, u toku su radovi na ugradnji parking senzora na 150 zona, što će smanjiti gužve i potrebu za vožnjom kroz zone blizu škola.

Svetleći pešački prelazi za veću bezbednost

Jedna od najzanimljivijih novina je postavljanje svetlećih pešačkih prelaza koji će biti predstavljeni tokom Evropske nedelje mobilnosti. Ovakvi prelazi ne samo da povećavaju vidljivost pešaka, već i doprinose bezbednosti u saobraćaju. Ova mera dolazi kao jedan od načina da se poboljša kvalitet života u gradskim sredinama gde je zagađenje izvor velikih problema.

Biciklistička vožnja kanjonom reke Đetinje

Ništa ne govori „zelen način života“ više od biciklističke vožnje! Ovogodišnja vožnja kanjonom reke Đetinje okupiće zaljubljenike u biciklizam iz cele regije. Prošle godine ova manifestacija je privukla oko 180 biciklista, a ove godine se očekuje još više učesnika. Biciklizam ne samo da promoviše zdrav život, već doprinosi smanjenju zagađenja i opterećenja saobraćaja.

Budućnost urbane mobilnosti u Užicu

Planovi za budućnost uključuju projekat urbane mobilnosti koji će biti završen do kraja godine. Uz aktivno uključivanje građana, radiće se na najboljim rešenjima, kao što su promena smera ulica, povećanje zelenih površina i pretvaranje delova parkinga u pešačke zone. Kako broj automobila raste, izazovi se gomilaju, ali isto tako raste i svest o neophodnosti javnog prevoza.

Poziv građanima na akciju

Uz izazove, dolaze i mogućnosti. Grad Užice nas poziva da postanemo deo ove inicijative i da zajedničkim snagama izgradimo bolju budućnost. Klimatske promene zahtevaju odgovorno ponašanje i promišljeno planiranje. Ako svako od nas učini mali korak ka ekološki prihvatljivijem načinu prevoza, kvalitet života u gradu će se znatno poboljšati. Hajde da se krećemo kvalitetnije!

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.