Home Vesti Integralna dozvola: Novi izazovi u upravljanju otpadom

Integralna dozvola: Novi izazovi u upravljanju otpadom

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 2 views 2 minutes read

Integralna dozvola: Šta znači za JKP RCUO Duboko?

“Ne plivajte u otpadu, nego ga transportujte…” ovo bi mogla biti nova fraza JKP RCUO Duboko nakon najnovijih vesti. Ova kompanija je dobila integralnu dozvolu za sakupljanje i transport neopasnog otpada pod registarskim brojem 3825, ali ne i za njegovo skladištenje i odlaganje. Saopštenje kompanije izazvalo je mešavinu radoznalosti i brige kod građana Užica.

Koji je tačno obim dozvole?

Dozvola obuhvata sakupljanje i transport različitih vrsta ambalaže i materijala poput papira, plastike, metala i stakla. Iako je ovo značajan korak, kompanija nema dozvolu za skladištenje ili odlaganje ovih materijala. Ovo znači da svaki komad sakupljenog otpada mora biti dostavljen operatorima sa važećim dozvolama za skladištenje i tretman. Ovakav način upravljanja otpadom može se pokazati kao i izazov i prilika za poboljšanje ekoloških standarda u regionu.

Problem skladištenja ostaje nerešen

JKP RCUO Duboko ima dozvolu za tretman neopasnog otpada u mobilnom postrojenju, ali ne i na telu deponije. Upravo ovaj nedostatak u delovanju zahteva saradnju sa drugim preduzećima. Ministarstvo zaštite životne sredine je do sada dobilo ugovore sa operatorom koji poseduje dozvolu za skladištenje i/ili tretman, ali je blokada trga Duboko od strane „Da (NE) Dišemo Duboko“ još uvek na snazi.

Strateška saradnja kao moguće rešenje?

Uz nedostatak sopstvenih kapaciteta za skladištenje, JKP RCUO Duboko bi mogao razmotriti nove modele saradnje sa drugim preduzećima. Skladištenje i tretman otpada na više lokacija širom regiona moglo bi smanjiti troškove i unaprediti efikasnost. Time bi mogli ostvariti dugoročno rešenje koje je u skladu sa ekološkim standardima i regulativama Republike Srbije.

Izazovi i budućnost

Dok kompanija JKP RCUO Duboko tek treba da osigura stabilnost u pogledu skladištenja, rad na mobilnim postrojenjima i saradnja sa važećim operatorima ostaje imperativ. Pitanje održivog rešavanja otpada je u najmanjoj meri urgentno i zahteva integralno rešenje koje zavodi ravnotežu između ekonomske i ekološke održivosti.

Šta je sledeći korak?

Jasno je da se moraju preispitati sadašnje strategije. Biće interesantno videti koje će novine uvesti JKP RCUO Duboko. Da li će osigurati nove ugovore i proširiti svoje kapacitete u saradnji sa drugim operaterima? Građane Užica, kao i široku javnost, zanimaće razvoj događaja u narednim nedeljama i mesecima.

Završna razmišljanja

Ovo pitanje je sve samo ne lako. JKP RCUO Duboko je na važnom pragu. Potrebni su novi pristupi i odluke. Sledeći period pokazače kako će kompanija odgovoriti na ove izazove. Uz integralnu dozvolu već u rukama, ostaje da se vidi da li će ovaj korak biti iskorišćen kao poluga za dalji razvoj i ekološku odgovornost. Do tada, građani Užica i šire javnosti ostaju u iščekivanju.

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.