Užice, RS
23°
Ведро
2ч3ч4ч5ч6ч
22°C
22°C
21°C
21°C
21°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Žolt Kovač u Gradskoj galeriji Požega u utorak 09. septembra

Žolt Kovač u Gradskoj galeriji Požega u utorak 09. septembra

by Velimir Popovic

drzava-nece-resiti-nase-probleme

U Gradskoj galeriji Požega u  utorak, 09. septembra u 20, 00  biće otvorena izložba slika pod nazivom „Upotreba slike” autora Žolta Kovača.

Žolt Kovač je rođen u Pančevu 1975.godine. Nakon završene Matematičke gimnazije u Beogradu 1994. upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo , na kom je i magistrirao 2002. god. Od 2000. do 2002 pohađa Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost u Beogradu. 2010.godine upisuje Doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti . Priredio je 17 samostalnih I izlagao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Nemačka , Austrija , Norveška, Poljske , Slovačke, Mađarske , Francuska, Češka, Estonije, Grčka, Rusija, Makedonija). Radi kao predavač na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika na predmetima Crtanje, Slikanje i Multimedijalne prezentacije. Suosnivač je i urednik online magazine za savremenu umetnost Supervizuelna (www. supervizuelna.com) . Svira bas gitaru u muzičkoj grupi „Jarboli”. Živi u Beogradu.

zolt kovač

O konceptu izložbe „Upotreba slike” koju ćemo imati prilike da vidimo od 09.septembra do 03. oktobra u Požegi, Žolt Kovač je napisao:

„ Izložba „Upotreba slike” prikazuje moja iskustva sa slikom tokom proteklih petnaestak godina. Prva interesovanja su išla u pravcu pitanja o prirodi slike, šta je to slika , zašto neko uopšte ima potrebu da slika, kao i o poziciji slikara tj. umetnika . Istraživao sam ova pitanja, međutim, nisam našao zadovoljavajuće odgovore. Zbog toga sam jedno vreme napustio sliku kao medij i radio na drugim poljima . Slici sam se ponovo vratio kasnije, sa novim iskustvom iz drugih medija i sa novim  potrebama i pogledom na umetnost. Razmišljao sam o ulozi umetnosti kao i o lokalnom društvenom kontekstu, o kontinuitetu i diskontinuitetu, o tome da je lokalni kontekst jedinstven i da je nemoguće primeniti poglede i shvatanje razvijenijih umetničkih sredina tek tako „od gore”. Zato sam malo po malo, iz serije u seriju slika polako razrađivao stvar i ponajviše sebi razjašnjavao šta je to slika i na koje načine ona može da se upotrebljava u našoj sredini. Taj proces i  dalje traje. Presudno je bilo shvatanje da je umetnost komunikacija, a umetničko delovanje kanal za komunikaciju, da umetnost mora da uključi svest o slanju poruke  i svest o publici koja poruku prima, kao i da umetnost ne postoji sama za sebe već da je uvek u odnosu sa društvom u kome nastaje.

zolt-kovac-kupiti-umetnost

Izložba „Upotreba slike” obuhvata radove iz četiri serije slika: Prazno vreme, Glupe slike, Slike suvišnih informacija i Sjajne slike. Ona je ujedno i kustovski koncept, pri čemu sam ja i kustos i umetnik. Kao kustos ove izložbe pokušavam da tematizujem i promenim poziciju i  shvatanje slike, ali i savremene umetnosti u našem društvu u ovom trenutku. Pošto je zamišljenja kao kustovski projekat koji moće da se prikaže više puta, izložba je već održana u Novom Sadu, Pančevu i Kraljevu s tim da se svaki put izložba ponovo kreira prema postojećem prostoru, pa otuda i varira broj izloženih radova . Sastavni deo ove izložbe je i razgovor s publikom , jer smatram da nije dovoljno samo prikazati radove, već je potrebno uključiti publiku i ohrabriti je na aktivnije učešće. ”

izvor: KC Požega

 

You may also like

Leave a Comment