Užice, RS
25°
Делимично облачно
18ч19ч20ч21ч22ч
24°C
23°C
24°C
22°C
22°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Zlatne niti narodnih nošnji u Jokanovića kući

Zlatne niti narodnih nošnji u Jokanovića kući

by Velimir Popovic

za sajt

U  Jokanovića kući u okviru dečijeg festivala folklora „Licidersko srce” je bila izložba  na kojoj su predstavljene nošnje udruženja iz Turkmenistana, Češke, Grčke, Turske, Bugarske, Makedonije i Republike Srpske. Svaka nošnja deo je istorije i tradicije jednog naroda i u tom smislu jeste lepota ove izložbe, jer prikazuje različitost kultura zemalja učesnica.

Izložene su praznične nošnje koje se ističu bogato ukrašenim vezom, ornamentima, cvetnim motivima i  koriste se na svečanostima kao što su svadbe, vašari i sabori. Još početkom 19. veka  ljudi su pokazivali bogatstvo kroz nošnje koje su govorile o socijalnom statusu osobe koja je nosi. Na taj način su se razlikovale devojke iz bogatijih kuća ističući se nakitom i nošnjom.

Nosnja Turkmenistana

Ove godine na izložbi posebnu pažnju privukla je nošnja Turkmena koja je izuzetno bogata i ukrašena zlatovezom. Nošnja Turkmena ima orjentalnih uticaja i izrađena je od pamuka i svile.

—Sličnu nošnju imamo i kod Vlaha. Ta plemena su sve svoje bogatstvo prikazivali na ženskoj nošnji, uz nakit i ukrase — istakla  je viši kustos Dijana Ristović.

Po nošnji se vidi da pripadaju nomadima i da je to narod koji ima razvijeno stočarstvo. Za Turkmenske žene je karakteristično da nose prstenje, minđuše, narukvice kao i bogatu dekoraciju na glavi. Srebrni nakit sa poludragim kamenjem  je obavezna stavka u oblačenju žena iz ove zemlje. O karakteristika nošnje Turkmena govorila je i kustos Milodarka Đajić objašnjavajući da oružje predstavlja statusni simbol za muškarce, a odnos muškaraca i žena ogleda se kroz simboliku nošnje kao izraz umetnosti i kulture ove zemlje.  Ona je navela da im je žao što nisu imali načina da izlože nakit koji je donet iz Turkmenistana uz ovu nošnju.

kostim iz sarajeva

Kostim iz okoline Sarajeva  ima elemenata narodne nošnje i urađen je od belog reljefnog platna sa bogatim vezom  i veselim bojama. Pored njega  je nošnja Turske izvezena zlatnim nitima ( srmom) koja predstavlja bogatu folklornu tradiciju kako u plesovima tako i u muzici Turske s obzirom da se ova zemlja prostire na dva kontinenta, Evropa i  najvećim delom Azija.

Kostim Grčke koji je izložen u Jokanovića kući je nastao i upotrebljavan je u regionu  Andrianoupolis (današnje Edirne –Turska ). Češka nošnja iz mesta Zlina je raskošna i živopisna. Česi  imaju niz lokalnih etničkih grupa čija je  odlika njihova  narodna nošnja po kojoj se mogu lako razlikovati. Najlepši element Bugarske nošnje je vez  ukrašen  krugom života i simbolima koji predstavljaju životne cikluse pojedinca.

nosnja

Na izložbi se može videti i bošnjačka narodna nošnja iz Sandžaka i kostim Istočne Makedonije koji takođe oslikavaju bogatstvo kulture i tradicije kraja iz kojeg dolaze.

Predrag Marković

You may also like

Leave a Comment