Užice, RS
32°
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
33°C
32°C
31°C
30°C
28°C
Home DruštvoUmetnost i kultura „Zlatiborska vila“, 115 godina postojanja

„Zlatiborska vila“, 115 godina postojanja

by Vladimir Gujanicic

UŽICE – Pevačko društvo “Zlatiborska vila” iz Užica ove godine obeležava značajan jubilej, 115 godina postojanja. Kroz ovaj hor, u istorijoj dužoj od jednog veka prošli su brojni članovi. Jubilej su obeležili svečanim koncertom, u okviru programa “Užice – prestonica kulture Srbije 2024.”

Sve je počelo 1909.godine, kada je profesor i direktor užičke gimnazije Stevan Malenković osnovao hor. Nastupali su na gradskim i državnim manifestacijama, ali i međunarodnim takmičenjima.

“Rad hora je više puta obnavljan, zato što su na području Srbije bili ratovi, svakih 20-tak godina. Poslednji put je druptvo obvnovljeno 1993.godine, pod istim nazivom, koje nosi i danas. Mi predstavljamo jedno od najstarijih, ako ne i najstarije vaninstitucionalno udruženje koje se bavi horskim pevanjem u ovom gradu”, kaže predsednica Upravnog odbora Pevačkog društva “Zlatiborska vila”, Ana Gavrilović.

Ana je deset godina član pevačkog društva. Nastupala je u školskim horovima, a onda kada su se sve životne kockice složile, odlučila je da se poseveti pevanju.

“Pa kada se malo rasteretimo tih privatnih, porodičnih obaveza onda krene pevanje. Jednostavno ljubav, za svakog ko voli da peva.

S druge strane prvi put sam se srela sa duhovnom muzikom, koju ranije nisam ni poznavala, a  čini mi se ni volela. Onog trenutka kada sam je upoznala stvorila se ljubav prema duhovnoj muzici, i shvatila sam kakva je to vrednost”, kaže Ana Gavrilović.

Na čelu hora kroz decenije smenjivali su se viđeni Užičani, pa je obaveza i odgovornost onih koji ga i danas vode velika.

“Naše Pevačko društvo ima bogat repertoar, od duhovne horske muzike do svetovne i nekih modernijih aranžmana.

Što se duhovne muzike tiče negujemo našu pravoslavnu srpsku i rusku duhovnu muziku, a od svetovnog repertoara tu su naše izvorne pesme u horskim aranžmanima, kao i pesme takođe u horskim arnžmanima inostranog karaktera, odnosno, repertoara “, kaže dirigentkinja hora Tijana Vidaković.

Kako za rukovodioce, tako i za članove, nastupi su velika i važna obaveza.

“To je zaista velkika obaveza kako da se predstavimo. Ja sam ponosna na to i veoma srećna i zadovljna što sam deo tog hora. Ja sam u pevačkom društvu dugi niz godina. Motiv je da pevaš, da te mnogi slušaju, da putuješ, nastupaš, mnogo toga ima lepog“, kaže članica Pevačkog društva “Zlatiborska vila”, Stanija Bojović.

“Zlatiborska vila” dugi niz godina ima i podršku grada, jer su svojim radom najbolji reprezenti Užica. Za svoj rad dobili su brojne nagrade na takmičenjima, ali je svakako jedna od najznačajnijih Nagrada grada Užica.

ZoomUe

You may also like