Užice, RS
17°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
16°C
16°C
16°C
18°C
20°C
Home MestoUžiceDešavanja Zdravlje na dar Užičanima u dvorištu Medicinske škole

Zdravlje na dar Užičanima u dvorištu Medicinske škole

by Velimir Popovic

 naslovna 28.5

Bazar zdravlja pod sloganom „Zdravlje na dar” održan je danas u dvorištu Medicinske škole u Užicu i privukao je dosta Užičana, koji su iskoristili priliku da besplatno provere svoje zdravstveno stanje, vrednost krvnog pritiska, telesnu težinu, indeks telesne mase, labaratorijske analize krvi, ali i da obave neki od fizioterapeutskih i kozmetičkih tretmana.

Bazar zdravlja je prvi put održan u Užicu i na jednom mestu je okupio sve one koji uslugom, znanjem i proizvodom mogu doprineti zdravijem i kvalitetnijem životu.

—Posetioci su imali mogućnost da provere svoje zdravstveno stanje merenjem krvnog pritiska, laboratorijskih analiza, indeks telesne mase kao osnovnih pokazatelja zdravlja ili eventualno faktora rizika, da čuju savete sjajnih stručnjaka, koji će ih podsetiti na značaj prevencije i unapređenja zdravlja—rekla je Olja Bogdanović, nastavnik zdravstvene nege i koordinator ove akcije.

Olja Bogdanović

Olja Bogdanović – nastavnik zdravstvene nege i koordinator manifestacije Bazar zdravlja

Veliku pažnju privukli su štandovi sa ordinacijom za lutke namenjeni najmlađima. Na veoma kreativno osmišljenim štandovima đaci Medicinske škole su bili u prilici da primene stečeno znanje, mereći težinu i dužinu lutkama, vaksinišući ih, otvarajući kartone i zdravstvene knjižice.

—Jedan od načina promocije zdravlja za najmlađe sugrađane je igra, pa smo mi to iskoristili, tako što je od 12 štandova polovina posvećena deci. Cilj je da posetu zdravstvenoj ustanovi i doktorima shvate kao pozitivno iskustvo kroz igru i zabavu, da se oslobode straha od „belih mantila”, da se osećaju sigurno i zaštićeno, upoznaju sa osobama zdravstvene kulture, higijene i zdravih stilova života. U ordinaciji za lutke se otvaraju zdravstvene knjižice za lutke gde razvijamo zdravstvenu kulturu kod najmlađih, a učenici prolaze kroz medicinsku dokumentaciju utvrđuju ta znanja, upoznaju se sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, globalnoj zdravstvenoj kulturi—objasnila je Bogdanovićka i dodala da je zadovoljna posetom i odzivom Užičana.

Đaci su bili zadovoljni, jer im se ukazala prilika da pokažu šta znaju i da stiču, neophodno iskustvo za budućnost.

—Danas je bilo prilično zanimljivo. Bila sam na štandu gde smo dečjim lutkama merili dužinu, težinu, kupali smo ih i povijali ih. Prvenstveno nam je cilj bio da naše male sugrađane upoznamo sa zdravstvenim radnicima, načinom funcionisanja i da prevaziđu strah od „belih mantila”. Prilično sam zadovoljna, jer sam imala priliku da se družim sa mališanima i bilo je to jedno prelepo iskustvo— rekla je Anđela Janković, učenica prvog razreda koja se školuje za medicinsku sestru-vaspitača.

IMG_9794 copy

Filip Janković, učenik četvrtog razreda opšteg smera kaže da je učešće na ovoj manifestaciji za njega jedno značajno iskustvo.

—Veoma je korisno ovo što se danas dešavalo i što smo uradili. Ovaj broj ljudi koji se odazvao je značajan i govori da smo odradili dobar posao. Volim da volontiram i zato sam se prijavio ovde. Danas smo imali priliku da primenimo stečenja znanje u školi i bilo je lepo biti deo ovog događaja.

Pune ruke posla danas su imali i budući kozmetičari i fizioterapeuti. Masiranje, tretmani lica, sređivanje samo su neke od usluga koje su đaci imali priliku da pruže posetiocima.

—Radili smo dosta zanimljivih stvari i mogla sam da primenim mnogo stvari koje sam savladala u školi—rekla je Ljiljana Stamatović, učenica drugog razreda, smer kozmetički tehničar, a njena drugarica Bojana Stamatović, učenica drugog razreda je dodala:

—Mnogo sam se lepo osećala danas jer sam bila u prilici da primenim ono što sam do sada učila. U toku školske godine idemo na praksu, ali danas smo bili u prilici da radimo više stvari i to će mi mnogo koristiti i za ubuduće.

Učenica trećeg razreda osnovne škole, Milica Lučić koja je posetila štand ordinacije za lutke je bila prezadovoljna današnjim danom.

—Svidela mi se Medicinska škola i već sam odlučila da kad porastem želim da budem lekar. Mojoj lutki su danas merili težinu, dužinu i davali su joj vakcininu. Ovde sam shvatila da lekari nisu opasni, da je njihov posao zanimljiv i da su oni tu da nas leče i da nam pomažu.

IMG_9792 copy

Bazar zdravlja se zatvara predavanjem za sve zdravstvene radnike u petak, 30.maja u skupštini opštine, na kojem su predavači nastavnici iz Medicinske škole i OŠ „Slobodan Sekulić”. Kompletan novac koji se tog dana prikupi biće usmeren u humanitarne svrhe. Jedan deo prikupljenih sredstava biće usmeren Domu za stare na Zabučju, a ostali prikupljeni novac će biti usmeren za nedavno postradale u poplavljenim područjima.

Organizator ove akcije je Medicinska škola u saradnju sa: Crvenim krstom Užice, Odborom „Glasno za zdravstvo” , Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravlje, Apotekarskom ustanovom Užice, OŠ „Slobodan Sekulić”, OŠ „Stari grad” i Dečijim vrtićem Užice.

M. H.

You may also like

Leave a Comment