Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

 3

Završna svečanost manifestacije „Kikini dani”, koju je organizovalo Udruženje distrofičara zlatiborskog okruga, održana je u utorak, 18. marta u Gradskom kulturnom centru na kojoj su dodeljene nagrade učesnicima literarnog konkursa na teme „Jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih” i „Mi smo jedni od vas”. Manifestacija je organizovana u znak sećanja na Tijanu Petrović i njen ogroman doprinos stvaranju jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom i unapređenje njihovog položaja.

Literarni konkurs na kojem su učestvovali đaci od petog do osmog razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola iz Užica privukao je dosta učenika. Predsednik žirija, profesor Biljana Grujičić je rekla da su članovi žirija prilikom pregledanja radova vrednovali dva kriterijuma, jedan na koji način učenici prepoznaju integraciju osoba sa invaliditetom u društveni sistem, a drugi je umetnička vrednost radova. Po oba kriterijuma žiri je vrlo zadovoljan radovima koje je imao priliku da pročita.

—U kategoriji osnovnih škola moram da istaknem da je najveći broj radova pristigao iz OŠ „Aleksa Dejović” iz Sevojna i da su sve tri nagrade pripale đacima iz ove škole. U kategoriji srednjih škola najviše radova je došlo iz Medicinske i Ekonomske škole i Užičke gimnazije. Ujedno se zahvaljujem profesorima ovih škola koji su animirali đake u ovim školama da pišu na ove teme—rekla je Grujičićeva.

Žikica Lukić dobitnik prve nagrade u kategoriji srednjoškolaca

Žikica Lukić dobitnik prve nagrade u kategoriji srednjoškolaca

U kategoriji osnovnih škola treću nagradu osvojila je Vanja Mandić, drugu Nađa Petrović, a prvu Nikola Milovanović. Treće mesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Nebojši Ristiću iz Gimnazije, drugu nagradu dobila je Sofija Rakićević takođe iz Gimnazije, a prvo mesto osvojio je Žikica Lukić iz Ekonomske škole.

Nikola Milovanović dobitnik prve nagrade u kategoriji osnovnih škola

Nikola Milovanović dobitnik prve nagrade u kategoriji osnovnih škola

Predrag Bakić predsednik Udruženja distrofičara zlatiborskog okruga u ime organizatora manifestacije se zahvalio svima koji su podržali manifestaciju i koji su došli na završno veče u znak sećanja na Kiku. On je istakao da će se svi truditi  da i dalje nastave sa vrednostima, ciljevima i aktivnostima za koje se Tijana zalagala i koje je svima ostavila za sećanje i za budućnost.

Mnogobrojna publika koja se večeras okupila došla je još jednom da oda počast i da se podseti Tijane Petrović Kike. Tijana je bila aktivistkinja koja se borila za ravnopravni život osoba sa invaliditetom u društvenoj zajednici, članica Udruženja distrofičara zlatiborskog okruga i zamenica predsednika organizacije, PR zajednice organizacija osoba sa invaliditetom Užice, saradnica Centra za orjentaciju i Društva i saveza distrofičara Srbije, učesnica Olimpijskih igara distrofičara Srbije i nosilac zlatne medalje u disciplini trka na 30m u elektromotornim kolicima. Volela je muziku i uživala u njoj i zato ni ovo veče nije prošlo bez muzike. Prisutni su imali priliku da uživaju u kompozicijama i numerama izvedenima na gitari, harmonici, klavijaturama u izvođenju polaznika Muzičke škole „Ars Nova”.

Prvi put je u okviru „Kikinih dana” dodeljena specijalna nagrada „Cvet jednakosti” koja je uručena trubaču Dejanu Petroviću, za njegov poseban doprinos kroz akciju „Za decu Užica” u stvaranju jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom.

Nagrade za učenike koji su osvojili prve tri nagrade su obezbedili prijatelji iz Udruženja distrofičara iz Paraćina.

M. H.

Related Posts

Leave a Comment