Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home Društvo 68 šporeta sa za socijalno ugrožena domaćinstva na području grada Užica.

68 šporeta sa za socijalno ugrožena domaćinstva na području grada Užica.

by Vladimir Gujanicic
miliona dinara

Prethodno je 65 domaćinstava dobilo i po paletu drva (1,6 prostornih metara), sve u okviru projekta “Smanjenjem energetskog siromaštva do čistijeg vazduha u Užicu” koji sprovodi grad Užice u okviru programa “EU za Zelenu Agendu u Srbiji”.
Grad Užice usvojio je Odluku o osnivanju Budžetskog fonda za energetsku efikasnost kojim se definiše način finansiranja mera za efikasno korišćenje energije na teritoriji grada Užica iz budžetskih sredstava, donacija i drugih prihoda u skladu sa ciljevima koje postavila Vlada Republike Srbije. Osnivanjem Budžetskog fonda grad Užice je jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja je uspostavila institiucionalni mehanizam za sprovođenje mera energetske efikasnosti i uključuje podršku socijalno ugroženim porodicama sa ciljem smanjenja energetskog siromaštva na teritoriji grada uz aktivno uključivanje privatnog sektora.

U okviru ovog projekta vrednog pet miliona dinara 65 socijalno-ugroženih domaćinstava dobilo je po paletu drva (1,6 prostornih metara) i šporet na drva sa oznakom eko-dizajna. Još dva šporeta donirao je “Alfa plam” i jedan “Termovent”, tako da su šporeti obezbeđeni za ukupno 68 socijalno ugroženih domaćinstava.
Osnivanje Budžetskog fonda je deo aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta “Smanjenjem energetskog siromaštva do čistijeg vazduha u Užicu” koji sprovodi grad Užice u okviru projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“, koji finansira i tehnički podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, sprovodi ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, sa dodatnim finansiranjem obezbeđenim od strane vlada Švedske, Švajcarske i Republike Srbije.

Odluku o izboru domaćinstava kojima su dodeljeni šporeti i drva donelo je Gradsko veće na predlog Radnog tima za realizaciju projekta i Komisije.

GZS

You may also like