Užice, RS
16°
Делимично облачно
1ч2ч3ч4ч5ч
15°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžice Zavod za javno zdravlje Užice:Preporuke građanima

Zavod za javno zdravlje Užice:Preporuke građanima

by Vladimir Gujanicic

UŽICE-Zavod za javno zdravlje Užice, Agencija za zaštitu životne sredine i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Beograd preko mernih stanica neprekidno prate koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na široj teritoriji grada Užica, sa posebnim osvrtom na situaciju u vezi sa pojavom požara na deponiji “Duboko” Užice.
Za 13.05.2024.- Preliminarni rezultat merenja srednje dnevne vrednosti PM 10 frakcije suspendovanih čestica na mernom mestu Lunovo selo pokazuje prekoračenje granične vrednosti, iz razloga povećanja vrednosti koji se dogodio
u ranim jutarnji satima. Preliminarni rezultat merenja srednje dnevne vrednosti ukupnih suspendovanih čestica (TSP) na mernom mestu Tatinac,Rezervoar Duboko, kuća Drčelić pokazuje prekoračenje granične vrednosti.
Na ostalim mernim mestima nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija.

U pojedinim periodima dana (npr. rani jutarnji sati), događaju se epizodna povećanja vrednosti suspendovanih čestica što je u slučaju mernog mesta Lunovo selo podiglo srednju dnevnu vrednost PM10 frakcije suspendovanih čestica iznad granične vrednosti.
S tim u vezi preporučujemo građanima da u delu dana kada se oseća neprijatan miris na paljevinu duže ne borave na otvorenom i drže zatvorene prozore na stambenim objektima. Ovo se pre svega odnosi na najosetljiviji deo
populacije decu, trudnice, osobe koje boluju od hroničnih plućnih i kardiovaskularnih, kao i drugih akutnih i hroničnih bolesti u kojima je već kompromitovana plućna funkcija. Iz preventivnih razloga, preporučujemo da
građani drže zatvorene prozore na stambenim objektima u toku noći zbog eventualnog epizodnog pogoršanja vazduha.
Detaljnije informacije su na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice

Aerozagađenje


Usrednjene satne izmerene vrednosti zagađujućih materija u vazduhu na mernim
mestima Užice, Sevojno i Lunovo Selo kao i indeks kvaliteta vazduha u poslednjem
satu, možete pronaći na linku Agencije za zaštitu životne sredine:
http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledstanica.php.

Usrednjene satne izmerene vrednosti zagađujućih materija u vazduhu na mernom mestu Sevojno kao i indeks kvaliteta vazduha u poslednjem satu, možete pronaći na linku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“:
http://batut.kosava.net/.
Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, za period usrednjavanja jedan sat, koriste indekse kvaliteta vazduha koje možete pronaći na linkovima:
http://www.amskv.sepa.gov.rs/kriterijumi.php i //batut.kosava.net/.
Zdravstvene preporuke (uticaj na zdravlje i preporuke za ponašnje) za pojedine indekse kvaliteta vazduha možete pronaći na linku Agencije za zaštitu životne sredine: http://www.amskv.sepa.gov.rs/infooprojektu.php i linku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ispod satnih rezultata: //batut.kosava.net/.

Izvor: ZoomUE

You may also like