Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

pozorište

ŽANKA: Najveća je sreća ako znaš šta ćeš sa svojim životom.

Narodno pozorište Užice, u ponedeljak 19.maja počinje rad na novoj predstavi. U pitanju je komad „Žanka” po tekstu Miodraga Ilića, o životu Žanke Stokić.

Žanka Stokić je bila glumica za koju je Branislav Nušić, oduševljen njenim glumačkim umećem, napisao većinu uloga, ostala je nezaboravna kao „Gospođa Ministarka”. Optužena od strane socijalističkih vlasti kao narodni neprijatelj jer je i za vreme okupacije igrala u pozoštu nakon čega je osuđena na gubitak nacionalne časti. Nakon smrti, spomenik joj je podigla njena služavka.  Rehabilitovana je tek 2009.

Midrag Ilić, književnik, dramski pisac, publicista, novinar, prevodilac i pedagog. Osim velikog broja pozorišnih komada (Ilon–iščezli grad, Kafana u luci, Psi, San zimske noći, Vukomanov povratak, Jeretik, Krik iz crne šume….) , autor je scenarija za film Bube u glavi( 1970.) M. Radivojević, za koji je dobio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji kao i Srebrnu Arenu na festivalu u Puli.

U dramskom delu „Žanka” prikazuje poslednji dan života velike Žanke Stokić u kojoj glumica svodi račune sa sobom i postavlja sebi teška pitanja puna samoispitivanja: da li je mogla da se, kao umetnik, odupre porivu da stane pred publiku, bez obzira na vreme u kome živi. Istovremeno, autor ukazuje i na osetljiva vremena i nastojanje svake vlasti da veže za sebe svakog istaknutog stvaraoca…

ŽANKA:Što Bog nekako ne udesi da može  da se preskoči i vreme…

Žanka Stokić

Uloge u predstavi „Žanka” biće poverene glumcima : Divna Marić (Žanka), Slobodan Ljubičić (Simeon Tošić/ Branislav Nušić/),Vahidin Prelić ( Vojni Islednik, Aleksandar Gavrilović, Moris Pijade).

Režija je poverena Andei Adi Lazić, dramaturgija Dragani Bošković. Total dizajn: Tamara Bušković.

M. Nikolić

Related Posts

Leave a Comment