Užice, RS
12°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
12°C
11°C
11°C
12°C
14°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Zabavite se uz izložbu „FormatMali” u Narodnom muzeju

Zabavite se uz izložbu „FormatMali” u Narodnom muzeju

by Velimir Popovic

NASLOVNA FORMAT MALI

U Užicu je večeras u Narodnom muzeju otvorena izložba „FormatMali” koju organizuje ArtCentar iz Beograda. Osmi put je ova smotra svoje putovanje kroz četrnaest gradova Srbije započela upravo u našem gradu, a završna izložba održaće se krajem godine u prostorijama ArtCentra u Beogradu.

IMG_6914 copy

Organizatori izložbe malih formata želeli su publici da omoguće neposredniji kontakt sa likovnim delima različitih tehnika. Umetnici su da bi učestvovali na ovoj smotri morali da ispoštuju jedan uslov, a to je, format dimenzija do 20cmx30cm, dok su tehnika i tema bili slobodni.

—Čini se da nije lako naći zajednički imenitelj za toliko puno umetnika, različitih poetika, a ovde imamo 53 izložena rada. Tako da ja iz tog razloga neću pošto poto pokušati da nađem odgovarajući termin, već ću iz drugih razloga pomenuti jednu po malo zapostavljenu reč, zapostavljen epitet kada je reč o umetnosti, a to je da je ova izložba između ostalog veoma zabavna. Izbegava se korišćene reči zabava kada se govori o umetnosti, u našim namerama da budemo ozbiljni i pričamo o ozbiljnoj svrsi umetnosti. Koliko se meni čini poslednjih godina publika se dosta dugo zadržava u ovoj našoj izložbenoj sali posmatrajući dela malog formata, jer se između ostalog pri svemu tome jako lepo zabavlja. Ja se nadam da će svako od vas pronaći nešto što odgovara vašem senzibilitetu—istakla je otvarajući izložbu Katarina Dogandžić –Mićunović,  istoričar umetnosti i kustos Narodnog muzeja Užice.

IMG_6891

Posetioci kao i do sada mogu da glasaju za delo koje im se najviše dopada, a na kraju godine na završnoj izložbi, nakon sabiranja glasova iz svih mesta u kojima je izložba boravila biće proglašen i pobednik.

Izložba će trajati od 11. do 20. februara i može se pogledati svakog radnog dana u Narodnom muzeju Užice.

M. H.

You may also like

Leave a Comment