Užice, RS
23°
Ведро
2ч3ч4ч5ч6ч
22°C
22°C
21°C
21°C
21°C
Home DruštvoMuzika Zabava uz „istočnoevropski rokenrol” i „Jarbole”

Zabava uz „istočnoevropski rokenrol” i „Jarbole”

by Velimir Popovic

 naslovna jarboli

Beogradski bend Jarboli u okviru „Neophodne turneje 2013.” nastupio je u sredu, 27. novembra u Gradskom kulturnom centru. Grupa koja na našoj rok sceni postoji dvadesetak godina i sebe žanrovski označava kao „istočnoevropski rokenrol”, ostala je od osnivanja u nepromenjenom sastavu, tu su: Daniel Kovač (gitara i glas), Boris Mladenović (gitara i glas), Žolt Kovač (bas gitara) i Nemanja Aćimović (bubnjevi), Sonja Lončar pijanistkinja se priključila desetak godina kasnije, ali kada je u prilici često nastupa sa njima na koncertima.

IMG_5544

Njihovu muzičku biografiju čini oko 11 izdanja, u okviru čega je šest albuma i nekoliko singlova, kao i nekoliko stotina koncerata. Poslednji album Zabava pojavio se 2011. godine.

—Snimili smo nedavno pesmu Zabluda i uradili spot za nju i mogu reći da je veoma dobro primljena. Izgleda, da je dobar recept da radimo pesmu po pesmu, pa kad imaš dovoljno singlova da od toga sklopiš album. Nema pravila, uvek pravimo nešto novo, nešto od toga izađe u javnost, a nešto ne. Snimak sa prolećnog koncerta u Beogradu na Božidarcu, emitovan je na MTV nedavno i to je urađeno kao film u kojem su Jarboli verno predstavljeni uživo—kaže Daniel Kovač.

IMG_5566

Muzika koju sviraju teško je etiketirati, jer se bend trudi da publici pruži užitak vodeći ih kroz raznovrsne žanrove. Na njihovim nastupima, možete čuti rokenrol blizak muzici šezdesetih, psihodelični rok, ali i sporije emotivne zvuke.

—Mi imamo u sebi istoriju rok muzike, osnova naše muzike su ritam i bluz. Trudimo se da sviramo sirovi rokenrol. To jedna muzika koja je plesna i ima oštrinu. Mislim da posle 20 godina imamo svoj stil i pravac muzike, koji je baziran na ritmu. Mislim da je i ovo što radimo dosta komercijalno. Vremenom dođeš do zaključka da nije problem sa komercijalom i nekomercijalom u Jarbolima već je problem u društvu. Društvo je bolesno, a Jarboli su zdravi. Jarboli imaju dozu vitalnosti, koja je jača od društva u kojem se krećemo. Možda mi je trebala zrelost, 20 godina da to shvatim, da nije problem u nama, da mi i dalje radimo normalne stvari, kakve bi trebalo da se rade iz entuzijazma, ljubavi, a to što društvo ne ume to da isprati to, a isprati drugačije od toga, to je problem društva, a ne Jarbola. Tako je uvek, sve što je nekvalitetno i nefuncionalno propada, a ono bazirano na zdravim osnovama ostaje —objašnjava Daniel.

IMG_5563

Ono po čemu se članovi ovog benda izdvajaju od ostalih su njihova fakultetska obrazovanja.

—Sastav je nepromenjen od početka. Sonja pijanistkinja svira sa nama, ali ona ima veoma uspešnu karijeru klasičnog muzičara. I trenutno je na turneji u SAD.  Ima duo LP, koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, veoma su traženi i često imeju pozivaju za koncerte svuda po svetu. Sonja je završila postdoktorske studije, ja sam inženjer elektrotehnike, Žolt  je magistar slikarstva i sad je na doktorskim studijama, a Boris je završio likovnu akademiju.

N. H.

You may also like

Leave a Comment