Užice, RS
32°
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
33°C
32°C
31°C
30°C
28°C
Home MestoUžiceDešavanja Za početak pozorišne sezone premijera: „Sistem” u Narodnom pozorištu Užice

Za početak pozorišne sezone premijera: „Sistem” u Narodnom pozorištu Užice

by Velimir Popovic

sistem

Zvaničan početak nove  pozorišne sezone Narodno  pozorište Užice dočekuje u Leskovcu na festivalu „Joakim Vujić” sa predstavama „Smećarnik” i „Trnova ružica”. Nakon toga, za sugrađane prve predstave su u ponedeljak 06. oktobra i to od 11 časova predstava za decu „Trnova ružica” (Velika scena) a istog dana od 20, 30 na Maloj sceni je premijera obnovljene predstave iz 2001. godine „Sistem” pisca Aleksandra Novakovića u režiji Stefana Džeparoskog . U predstavi igraju Slobodan Ljubičić i Vahidin Prelić, scenografija i kostimografija –Stefan Džeparoski.

„Sistem”–reč reditelja (2001):

— Drama „Sistem” je metaforična priča o pokušaju sloma ljudskog duha. U praznom prostoru se ne događa ništa sem smrti. Čije? Zar je to bitno? Uvek se radi o životu ili smrti. Ne postavlja se pitanje: KO JE KRIV?  Već KO ĆE PLATITI GREŠKU? I da li je ono što vidimo zaista to. Apsurd je ključ psihologije. Šta je vrednije , čin ili „legende”?

Herojska smrt ne postoji. Pravde i istine nema. SLOBODA JE NAJVEĆI ZATVOR kao što kaže jedan od junaka. Opšte je mesto da nevinih nema, svi smo krivi. To pitanje se i ovde postavlja. KADA ĆEMO PRESTATI DA TRAŽIMO VOĐE, KRIVCE , I POČETI DA ISPRAVLJAMO VLASTITE NEDOSTATKA? Reditelj okrivljuje Čoveka, Oca , Majku  Sina , zbog nsleđene gluposti, ideoplokonstva I pita se samo jedno . Zar je i  jedna ideologija vredna ljudskog života? DRUGAČIJE….NIJE MOGLO…

Predstave koje slede u toku naredne nedelje su u sklopu proslave Dana grada tako da  i Narodno pozorište Užice svojim aktivnostima nastoji da omogući  jedan kvalitetan i ugodan programski dodatak svim kulturnim aktivnostima na teritorija grada Užica.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment