Užice, RS
16°
Делимично облачно
1ч2ч3ч4ч5ч
15°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja Za njihovu radost je potrebno tako malo

Za njihovu radost je potrebno tako malo

by Velimir Popovic

naslovnapetar

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju Doma „Petar Radovanović“ u Užicu je počeo sa radom u maju 2010. godine. Trenutno ima 19 korisnika različitog uzrasta i teškoća u razvoju i funkcionisanju. Nesebičnim trudom tima stručnjaka koji rade u Dnevnom boravku, predviđeno vreme je deci i mladima ispunjeno vedrinom, zanimljivim razgovorima i kreativnim akcijama.

Kako izgleda jedan dan korisnika Dnevnog boravka možete čitati u narednim redovima.

Uz Jasminu Tasić socijalnog radnika u Domu „Petar Radovanović” koja volonterski radi kao koordinator  u dnevnom boravku, sa decom neposredno radi tim mladih stručnjaka različitih zanimanja. Tu su Danka Radovanović defektolog, Ivana Ilić radni instruktor, Maja Janjušević pedagog, Danka Ponjavić medicinski tehničar i apsolvent na Defektološkom fakultetu u Beogradu i Srđan Jovančićević medicinski tehničar.

Oko 9 časova ujutru korisnici doma stižu u Dnevni boravak prevozom Udruženja invalida dečije i cerebralne paralize ili ih dovode roditelji iz Užica, Krvavaca, Kremana, Stapara…Do 10 časova se obavlja doručak koji stiže iz domske kuhinje u prostorije Dnevnog boravka. Izdvojeni deo je uređen za potrebe trpezarije, ali opremljen tako da u njemu može i da se kuva. Korisnici redovno vežbaju u jednom delu prostora koji je opremljen strunjačama, loptama i osmišljen za fizičke aktivnosti u skladu sa potrebama i mogućnostima korisnika. Iz Medicinske škole u Užicu povremeno dolaze budući fizioterapeuti koji u okviru prakse i edukacije rade sa korisnicima.

Kompletan dnevni boravak je uređen tako da svaka prostorija ima drugačiju  namenu. U jednoj od njih se nalaze dva kreveta za odmor, tu je deo za igru, jedan deo za odlaganje ličnih stvari, zatim prostor za gledanje TV-a ili razgovore sa roditeljima, soba za upotrebu računara, a tu su i  prostori za radionicu ili medicinsku prostoriju. Zidovi su ukrašeni radovima korisnika boravka. Crteži, tkane torbice, šarene kese od hartije su deo radova dece i mladih ometenih u razvoju koji prepodne provode u boravku. Osmišljena je i oglasna tabla na kojoj se pored fotografija korisnika, uslovno rečeno, beleže ocene za higijenu, ponašanje ili učešće u radionicima i to isključivo zbog motivacije. Svrha dnevnog boravka je osposobljavanje za životne veštine u koje spadaju lična higijena, održavanje higijene prostora, lepo ponašanje, kulinarska radionica u kojoj uče da spremaju jednostavnija jela objašnjavaju stručnjaci koji rade sa korisnicima boravka. Sve aktivnosti su usmerene ka pripremanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju za samostalan život u okviru njihovih mogućnosti.

Razgovor koji su korisnici vodili sa stručnim radnicima i saradnicima u prostoru predviđenom za kreativnu radionicu, na trenutak smo prekinuli svojim dolaskom. Razgovaralo se o zimnici, a priča je iako pomalo stidljivo, ipak nastavljena uz naše prisusvo. Kroz veseo i šaljiv razgovor, okupljeni oko dva stola prepuna pesmica i planova za aktivnosti, podstaknuti pitanjima, naizmenično su pričali o tome šta se sprema kod njih u kući, u čemu pomažu i šta vole.

IMG_2926

Tok aktivnosti je prekinuo Nikola, korisnik Dnevnog boravka, koga je zanimalo kada može da izjavu, a zatim je počeo da nas upoznaje sa svojim drugarima. S obzirom da je završio srednju školu  pohvalio nam se da će uskoro početi da radi kao pomoćnik grafičara u naredne tri godine. Posebno je srećan jer planira da od svoje plate nabavi novi i veći akvarijum za svojih 50 ribica. Predhodni uslov za veliki akvarijum je bio da popravi zube ali zbog straha od zubara nije održao obećanje dato roditeljima. Nada se da će taj strah nestati kada stigne zubarska stolica za koju su nedavno uspešno prikupljena sredstva. U toj akciji je Nikola sa ostalima iz dnevnog boravka prodavao karte za koncert Dejana Petrovića u želji da pomogne sebi i svima kojima je zubarska stolica neophodna. Tada je rado dao izjave novinarima lokalnih medija, a želja mu je da Dnevni boravak radi što duže i da u njemu bude što više dece. Najviše voli da igra igrice na kompjuteru i da gleda emisiju o Crnom Gruji. Na priredbama koje organizuju u boravku najčešće ima ulogu voditelja, a voli da peva i glumi. Nada se da će se pokrenuti i akcija prikupljanja novca za velike lopte za skakanje i senzornu sobu, koja se koristi za opuštanje uz pomoć zvučnih i taktilnih efekata. Pored velikog začaja za korisnike dnevnog boravka sigurno bi imala značaj i za decu redovne populacije.

Maja je nabrojala šta joj se dopada u ovom boravku. Najviše voli da uči pesmice, da ukrašava suvim lišćem u kreativnoj radionici, ali i da glumi, jer najbrže od svih nauči tekst za uloge u priredbi. Deca i mladi iz Dnevnog boravka su radili neke od predstava, Crvenkapu, Tužibabu, ali i skečeve kao što su Reditelj i Alo ovde telefon.

Željka je ispričala da voli pesmice, ali i kuhinjske poslove. Pored brisanja sudova rado učestvuje u pravljenju kiflica, pekmezara, urmašica. Najbolja drugarica joj je Maja. Voli da bude u dnevnom boravku, ali je oduševljena izletom na Vodice i bila bi najsrećnija da bar jednom mesečno svi zajedno odu na neki izlet.

Milica voli kompjutere i tkanje. Na jednom od zidova je pokazala izložene dve  prelepe šarene izatkane torbice koje je uradila. Počela je da radi  nove radove,  ali je trenutno više okupirana pravljenjem prstenčića za salvete. Uz to bi volela da ide na što više izleta.

Ceca je pričala da najradije peva, slaže oblike od kocki, crta, vežba i ide na izlet i da joj se najviše svidelo na Zlatiboru. Goran je u svom svetu bio zabavljen zvucima koje je proizvodio uz pomoć peska i kamenčića u plastičnoj bočici. Stidljivi osmesi su se pretvorili u jedan veliki, pravi drugarski osmeh kada mu se obratio Nikola koji za Gorana kaže da mu je najbolji drug.

Nešto kasnije, po dolasku iz škole, pridružio im se i Ognjen. Nije mu bilo do priče jer se u radionici već počelo sa ukrašavanjem papirnih kesa pa je požurio da se priključi uključi.

IMG_2929

Osim aktivnosti u Dnevnom boravku u kojima im se često pridružuju deca lišena roditeljskog staranja smeštena u Domu „Petar Radovanović”, deca i mladi sa smetnjama u razvoju često idu u šetnje, na predstave u Gradski kulturni centar ili Jokanovića kuću. U popodnevnim satima rado bi gledali dečije filmove u bioskopu, ali obzirom da je radno vreme boravka do 14 časova to nije ostvarivo. Za sada se usluge dnevnog boravka ne plaćaju što je od velikog značaja za roditelje, ali samim tim manje je zaposlenih i radno vreme je ograničeno na pre podnevne sate.

A obzirom na broj potencijalnih korisnika u Užicu i okolini, potreba za celodnevnim radom postoji. Raznovrsnost programa u dnevnom boravku kao i posvećenost zaposlenih deci  i mladima imaju ogroman značaj za korisnike i za njihove roditelje. Tim stručnih lica brine o individualnim potrebama pojedinca, svakodnevno im otvarajući po jedan novi prozor sa pogledom na život. I oni se slažu sa korisnicima i roditeljima da su izleti najlepši deo aktivnosti ali za organizovanje i najkraćeg putovanja nije dovoljna samo dobra volja i želja zaposlenih, jer pored prevoza najveći problem predstavlja mali broj zaposlenih pa se ponekad u putovanja uključe i roditelji. Deca i mladi imaju različite zdravstvene probleme od kojih su samo neki problemi sa kretanjem i upotrebom invalidskih kolica pa je svaka pomoć dragocena.

IMG_2924

Pored želje da putuju ili dobiju senzornu sobu, za decu bi bilo značajno postavljanje rukohvata ili nabavka velikog suncobrana jer imaju prostor u dvorištu uređen za letnje aktivnosti. Rado bi održavali letnje radionice, da u nedostatku odlaska na izlete deca ne budu u zatvorenom prostoru, ali kada je jače sunce moraju da budu unutra. Prostor u kome borave u zimskom period ima odlično grejanje, ali leti nedostaje jedan klima uređaj da bi im bilo još prijatnije.

Prilikom razgovora sa zaposlenima otvorene su teme potreba, mogućnosti ili situacija koje stručni tim svakodnevno uspešno rešava o čemu ćemo više pisati narednom prilikom. Uz stručnost i entuzijazam sa kojim rade svoj posao, evidentna je njihova ljubav pema ovom teškom i zahtevnom poslu koji rade sa osmehom na licu. A da im je ta ljubav uzvraćena pokazao nam je Nikola koji je na kraju razgovora poželeo da zajedno sa drugarima i zaposlenima otpeva pesmu Branka Milićevića-Kockice koja glasi:”U svetu postoji jedno carstvo,u njemu caruje drugarstvo,u njemu je sve lepo,u njemu je sve nežno,u njemu se sve raduje….”

Mirjana Milićević

You may also like

Leave a Comment