Užice, RS
16°
Делимично облачно
1ч2ч3ч4ч5ч
15°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoBajina Bašta Vredelo je ogorčenje meštana Bajine Bašte i Užica koji su oslobođeni plaćanja takse

Vredelo je ogorčenje meštana Bajine Bašte i Užica koji su oslobođeni plaćanja takse

by Vladimir Gujanicic
riblja čorba

Užice – U Nacionalnom parku „Tara“, na ulaznim kapijama u Perućcu i Kaluđerskim Barima, početkom ove nedelje počela je naplata naknade za korišćenje motornih vozila. Naplata je uvedena, ističu u JP „Nacionalni park Tara“, u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, odnosno Odlukom o naknadama za korišćenje zaštićenog područja u ovom nacionalnom parku.

Tako sada vozači putničkih automobila i motocikala plaćaju 300 dinara dnevno za ulazak u ovaj nacionalni park, 500 dinara za kombije i manja vozila sa prikolicom, 700 dinara za autobuse i kamione, a 1.700 dinara za kamione i druga vozila sa više od tri osovine dnevno. U ovom javnom preduzeću ističu da je uvođenje dekadnih i godišnjih naknada predviđeno kada se pribave potrebne dozvole i saglasnosti.
Plaćanja ove naknade oslobođeni su lica koja borave u zaštićenom području, lica koja ovde obavljaju poslovnu ili službenu delatnost, lica sa invaliditetom i posebnim potrebama, penzioneri sa najnižim iznosom penzije, kao i vozila bajinabaštanskih registarskih oznaka. Zakonom je propisano da sredstva od naknade za korištenje zaštićenog područja idu na namjenski račun upravljača i troše se za poslove zaštite i razvoja zaštićenog područja.

Uvođenje ovog novog troška nije prošlo bez reakcija u ovoj oblasti. Požalili su se stanovnici sa teritorije Užica (među njima i neki iz bajinobaštanskih sela) koji žive ili imaju imanja u delu Nacionalnog parka „Tara“, jer ne žele da plaćaju ulaz u prirodu u blizini svojih domova.

Usledio je sastanak tih nezadovoljnih građana sa gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević i direktorom ovog javnog preduzeća Dragićem Karaklićem. Vrijedilo je, posao je obavljen. „Dogovorili smo se da se za sva vozila sa užičkim registarskim oznakama privremeno obustavi naplata takse za ulazak u nacionalni park, a grad Užice će Ministarstvu zaštite životne sredine podneti inicijativu za trajno oslobađanje vozila sa užičkim registarskim oznakama. od plaćanja ove naknade“, rekla je ona nakon sastanka gradonačelnik Užica.
Upravo to se i dogodilo: sada na sajtu JP „Nacionalni park Tara“ piše da je grad Užice uputio ovu inicijativu ministarstvu, pri čemu je primenjeno kompromisno rešenje da se, do odluke ministarstva, vozila sa Užicom registarske tablice će biti oslobođene plaćanja.

You may also like