Užice, RS
22°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
21°C
21°C
21°C
23°C
25°C
Home MestoUžiceDešavanja Voz kulture sa železničke stanice kreće tačno u podne: Čačak predaje Užicu titulu Nacionalne prestonice kulture

Voz kulture sa železničke stanice kreće tačno u podne: Čačak predaje Užicu titulu Nacionalne prestonice kulture

by Vladimir Gujanicic

Čačak, Užice – Prva prestonica kulture Srbije – Čačak 2023, projekat „Čačanska rodna“, zvanično se završava danas 21. marta. Tim povodom, sa Železničke stanice u Čačku ka Užicu, budućoj prestonici kulture Srbije, tačno u podne simbolično će krenuti “Voz kulture“, koji će u grad na Đetinji stići u 13 sati.

Vozom će putovati gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predstavnici Ministarstva kulture Srbije, glumci Una Đelošević i Vladimir Jocović, kao i kantautor Kralj Čačka, koji će u vozu održati kratak koncert. Tu će biti i članovi programskog tima i saradnici na realizaciji projekta Prestonice kulture Srbije – Čačak 2023, kao i mladi volonteri iz Čačka koji će poneti sadnice sorte šljive “čačanska rodna“.

Program “Voz kulture“ je simbolična predaja titule sledećem nosiocu. Nakon ulaska ljubičaste vozne kompozicije “Čačanske rodne“ na Železničku stanicu u Užicu počeće “Era kulture“. Uz prateće programe, gradonačelnici Čačka i Užica će simbolično posaditi sadnicu “čačanske rodne“ za predstojeću rodnu godinu kulture i umetnosti. Tokom godinu dana trajanja Prestonice kulture Srbije, u Čačku je izvedeno 110 programa, 230 događaja, sa 6.000 učesnika, od kojih 600 stranih, i sa više od 250.000 posetilaca.

Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture postavio je temelj budućim nosiocima ove titule,kada je reč o projektima koji su realizovani u gradu na Moravi. Izvor: moravainfo

 

You may also like