Užice, RS
23°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
27°C
28°C
29°C
27°C
Home MestoUžiceIstorija grada VOJNI OBJEKTIV NELA MIRKOVIĆA: Memorijalna izložba fotografija

VOJNI OBJEKTIV NELA MIRKOVIĆA: Memorijalna izložba fotografija

by Vladimir Gujanicic

– Nele nas je napustio prerano, ali je svoje talente iskoristio, umnožio i uspeo da ih stavi ne samo u službu svoje porodice i bliskih ljudi, već i u funkciju celog našeg društva. Svojim fotografijama milione reči je izgovorio i sačuvao svedočanstva i sećanja na vojsku kojoj smo svi mi pripadali. Na svakoj od njih možemo videti lica ljudi koji su uključeni u vojsku, faze na obuci, možemo da vidimo one koji su bili spremni da brane svoju zemlju, koji su je i branili i koji su ostavili dubok duhovni trag i obavezu budućim generacijama da boreći se za ovu zemlju svedoče o našoj prošlosti – rekao je Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji, otvarajući izložbu.

Dragan Cicvarić, viši kustos u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno, naglasio je da su izložene fotografije nastajale na velikim vojnim vežbama “Horizont” i “Ponikve” 1996. godine, ali i na obukama jedinica Užičkog korpusa i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije.

– Verno je svojim foto aparatom beležio događaje i sve ostale aktivnosti jedinica Užičkog korpusa i zajedno sa ostalim članovima tima, Radenkom Mutavdžićem, Bajom Vujovićem, Obradovićem, Ljubičićem, Marjanovićem i ostalima, dajući nemerljiv doprinos i da mi danas možemo sve ovo da vidimo i da ne zaboravimo – istakao je Radomir Milović, pukovnik u penziji.

Iskreni rodoljub, među Užičanima i posebno Staparcima, Nele Mirković ostao je sinonim za čoveka dobre i velike duše. Od posledica teške bolesti preminuo je rano. U sećanjima je ostao i čitaocima „Večernjih novosti“ kao prijatelj užičkog dopisništva i saradnik čije su fotografije i saznanja često objavljivani u tekstovima iz ovog dela zapadne Srbije.

Izložba posvećena sećanju na Nela Mirkovića biće otvorena do 9. jula.

You may also like