Užice, RS
22°
Делимично облачно
23ч0ч1ч2ч3ч
20°C
19°C
17°C
16°C
16°C
Home DruštvoMuzika Veče džez muzike u GKC

Veče džez muzike u GKC

by Velimir Popovic

naslovna jamm session

U Gradskom kulturnom centru sinoć je povodom obeležavanja Svetskog dana džeza organizovano Veče džez muzike u organizaciji Udruženja ljubitelja džeza iz Užica i GKC.

Prepuna sala GKC dokaz je da u Užicu postoji interesovanje za ovaj vid muzike i ovakve događaje. Nastup užičkih muzičara propraćen je aplauzima što je samo mala nagrada za napore koji se čine da se obogati kulturna i muzička ponuda grada.

Posetioci su sinoć imali priliku da uživaju i da se zabavljaju uz užičke muzičare koji umeju da sviraju džez, ali i one koji vole džez i kojima je to hobi.

—Publika će večeras biti u prilici da čuje domaće izvođače, koji možda nisu profesionalci, ali bitna je želja i ta njihova opčinjenost džezom. Treba imati znanje, obrazovanje, jer zaista je veliki izazov svirati takvu muziku. Izvodiće se mahom džez standardi koji su vrlo zahtevni—rekao je Radiša Selaković, predsednik Udruženja ljubitelja džeza iz Užica.

IMG_9044

Koliko su ovakvi događaji potrebni našem gradu i mogu li nešto da promene u ovim ne baš lakim vremenima?

—Ovakvi događaji su itekako potrebni, jer se sa ovakvim aktivnostima popravlja kulturna ponuda u gradu. Mi želimo, ukoliko se za to ukaže mogućnost, da svakog meseca napravimo neki sadržaj sa džezom. Imamo planove da dovedemo Duleta Jovanovića i Mišu Blama i da u sklopu toga bude predstavljena kniga Miše Blama. Takođe trudićemo se da dovedemo i naše druge džez muzičare i da oni nastupe na alternativnim mestima poput Velikog parka, sjajnog prostora Kec bara ispred Narodne biblioteke, ispred hidroelektrane, a sve sa ciljem da izađemo iz zidova, da građanima približimo džez i da tako Užičane animiramo za Džez festival koji bismo organizovali narednih godina.

IMG_9043

Kakve su vaše informacije, koliko su mladi u Užicu zainteresovani za ovaj vid muzike?

—Informacije su ohrabrujuće. Mlađe generacije imaju osećaj za muziku. Pretpostavljam da je džez njihov muzički izazov, jer prosto mladi ne žele da budu ukalupljeni u nečemu što se zove forma, a džez je sve ono što nije forma. Zato želimo sa Muzičkom školom Ars nova i Srednjom muzičkom školom da napravimo jednu generaciju mladih muzičara koji će vrlo brzo biti spremni da se uključe ili na online masters klas časove ili da dovedemo nekog od naših poznatih džez muzičara da održi nekoliko časova—objašnjava Selaković.

M. H.

You may also like

Leave a Comment