Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home MestoUžice Užičkom muzeju uručeno međunarodno priznanje za očuvanje rimskih spomenika

Užičkom muzeju uručeno međunarodno priznanje za očuvanje rimskih spomenika

by Velimir Popovic
0 comment

UŽICE-Užički Narodni muzej dobio je prvu nagradu iz oblasti zaštite i očuvanja rimskog kulturnog nasleđa na međunarodnom konkursu u nemačkom gradu Alenu kraj Štutgarta. Priznanje je uručeno za lapidarijum antičkih spomenika iz užičkog kraja i okoline koji je deo stalne muzejske postavke.

Zapisi u kamenu, slova, ornamenti, figure – govore o životu na ovim prostorima kao o delu rimske provincije istočna Dalmacija od 2. do 4. veka. U lapidarijumu koji je otvoren 2011. nalaze se 23 takva spomenika, koje su isklesali lokalni klesari i na taj način rimskim motivima dodali i lokalne.

„To su cipusi, strele, žrtvenici. Tu je izloženo i pet kamenih lavova koji su nekada krasili ulaze u hramove i grobnice. Mogu da kažem da oni pored dekorativnog imaju i religijsko značenje”“, navodi Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

Način na koji užički muzej čuva rimske spomenike – u trezoru predratne Narodne banke, sada muzejskom prostoru – dobio je priznanje i u međunarodnoj konkurenciji podunavskih zemalja.

„Radi se o projektu ISTER koji funkcioniše pod okriljem Dunavskog transnacionalnog programa i on ima za cilj da prezentuje, odnosno da istraži neka nova područja i neke nove prostore rimskog kulturnog nasleđa i da označi neke nove kulturne rute, neka nova naselja duž dunavske regije”, objašnjava Slavica Stefanović.

Na toj ruti naći će se i užički muzej koji je, osim ove međunarodne nagrade, nedavno dobio i Vukovu nagradu za izuzetan doprinos razvoju kulture Srbije.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti

Related Posts

Leave a Comment