Užice, RS
19°
Сунчано
8ч9ч10ч11ч12ч
21°C
23°C
25°C
27°C
28°C
Home MestoUžiceDešavanja Užičkoj publici se predstavili hor „Melodi” i Divna Ljubojević

Užičkoj publici se predstavili hor „Melodi” i Divna Ljubojević

by Velimir Popovic

naslovna divna

Povodom 170 godina od izgradnje i osvećenja Saborne crkve Svetog Velikomučenika Georgija, u subotu, 1. novembra na dan dolaska moštiju Svetih Kozme i Damjana koncert je održao hor „Melodi” predvođen umetničkim rukovodiocem Divnom Ljubojević.

Poznati interpretator duhovne muzike hor „Melodi” se užičkoj publici koja se okupila u velikom broju u crkvi Svetog Gerogija predstavio bogatim programom koji je deo njihovog standardnog repertoara, a koji obuhvata pravoslavnu muziku, rusko, srpsko i vizantijsko pojanje.

Hor je osnovan 1991. godine pri manastiru Vavedenje presvete Bogorodice u Beogradu i redovno učestvuju u bogosluženju, ali i izvode pravoslavnu duhovnu muziku na koncertima kod nas i širom sveta.

Divna Ljubojević, školovani muzičar, poznati vokalni umetnik duhovne muzike i dirigent je za sajt Ero govorila o potrebi negovanja pravoslavne duhovne muzike u Srbiji i da se povratak duhovne muzike na mesto koje joj pripada može odraditi uz značajnu pomoć države.

— Naravno da je potrebno povećati interesovanje za takvom muzikom, sobzirom na nalet svega drugog što ljudi prihvataju kao da je njihovo, a ne znaju ništa o sebi ni o svojim korenima. Ali, to nije moguće uraditi jednim ovakvim koncertom, to treba na nekom višem nivou da se organizuje, ta promena se mora odigrati u kulturi pre svega. Ali da bi nešto brže promenili na nekoj većoj površini to samo država može da učini—rekla je Ljubojevićeva.

N. H.

You may also like

Leave a Comment