Užice, RS
12°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
11°C
11°C
12°C
14°C
16°C
Home MestoUžice Užičko udruženje „Jefimija“, uličnom akcijom, ukazalo na potrebu ranog otkrivanja karcinoma dojke

Užičko udruženje „Jefimija“, uličnom akcijom, ukazalo na potrebu ranog otkrivanja karcinoma dojke

by Velimir Popovic
jefimija

Akciju „Cvet koji život znači“, „Jefimija“ organizuje već dvadeset godina i, osim prikupljanja novca za rad tog udruženja i podršku obolelim ženama, skreće pažnju javnosti na učestalost i potrebu prevencije te bolesti, uz poruku ženama da je potrebno da odlaze na redovne preglede, kako bi se bolest što pre otkrila.

Užičanke i Užičani su razgovarali sa ljubaznim volonterkama, davali više novca od cena po kojoj se prodavalo cveće, a neki su rado ostavljali svoje novčane priloge i nisu uzimali sadnice.

Užičko Savetovalište nema stalne izvore finansiranja, već novac za rad obezbeđuje po projektima sa kojima konkuriše kod lokalne samouprave i raznih fondova.

Pre dvadeset godina, tim akcijama, objašnjava za Danas Slavica Simić, predsednica „Jefimije“, prikupljao se novac kako bi se pomoglo ženama da plate dijagnostičke procedure i hemioterapije, koje nisu bile dostupne u bolnici“.

„U međuvremenu, uticale smo na to da bolnice širom Srbije dobiju neposrednu hemioterapiju, za koju su lekove žene ranije kupovale, a kasnije bi im se refundiralii troškovi“, podseća Slavica Simić.

Akcija je, dodaje, nakon toga promenila sadržaj pa se prikupljeni novac sada koristi za aktivnosti, poput odlazaka u sva mesta Zlatiborskog okruga, kako bi se  ostvarili kontakti i pružila podrška obolelim ženama, koje nisu u mogućnosti da dođu u Savetovalište.

„Srbija je u evropskom proseku po broju novootkrivenih slučajeva raka dojke. Međutim, problem je u tome što se naše žene veoma kasne javljaju lekaru i, nažalost, sada je Srbija, sa Crnom Gorom, prva u Evropi po smrtnosti od raka dojke. To je ono na šta želimo javno da upozorimo i utičemo, da taj problem bude „vidljiv“, navodi naša sagovornica.

„Rak dojke je, ističe, najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji i, prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, 2020. godine je registrovano 4.636 novoobolelih i 1.665 umrlih žena od raka dojke“, upozorava predsednica „Jefimije“.

S druge strane, od osnivanja „Jefimije“, 2000. godine, u Zlatiborskom okrugu postoji tendencija pada smrtnosti od raka dojke.

„Prema zvaničnim podacima“, dodaje Simić, „2014. godine smrtnost u našem okrugu bila je za čitavih osam odsto manja, nego u centralnoj Srbiji“.

„To znači da na svakih sto žena, u našem okrugu preživi njih osam više i to je rezultat naših zajedničkih napora, kojima je doprinela i naša ulična akcija“, ističe Slavica Simić.

IZVOR: Danas

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment