Užice, RS
16°
Углавном облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
15°C
15°C
15°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja Užičko izdavaštvo na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Užičko izdavaštvo na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

by Velimir Popovic

DSC_6426

Beogradski sajam je od 26. oktobra do 2. novembra po 59. put međunarodni centar izdavaštva, izdanja, autorskih prava, tribina i izložbi i  svega ostalog  čija je centralna tema — knjiga. Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga  koji se održava pod sloganom „Vreme je za knjigu” uz počasnog gosta NR Kinu i veliki broj izdavača iz zemlje i inostranstva predstavili su se i užički izdavači na objedinjenom štandu u Hali 4 Beogradskog sajma. Svečana promocija izdavača i izdanja ovog regiona upriličena je 29. oktobra u organizaciji Narodnog muzeja Užice i uz stručnu  pomoć Narodne biblioteke Užice.

Na promociji, prisutnima se obratio direktor Narodnog muzeja Užice, Nikola Gogić koji je pozdravio sve koji su pomogli izdavaštvo ovog kraja, predstavnike izdavača i autore, recezente.., kao i ugledne ličnosti iz političkog i javnog života. Izrazivši nadu da će naredni 60. po redu Sajam biti bogatiji za nova izdanja, iskazao je i očekivanja od Grada Užica ali i svih ostalih gradova da pomognu u izdavačkim poduhvatima „jer jedino ono što je zapisano ostaje trajno u našem pamćenju”.

DSC_6481

Predstavnik Gradskog veća za obrazovanje,kulturu i sport  Užica, Jelena Vasović Vićović je u svom obraćanju istakla:

— Knjige su tu da nam pomognu da upoznamo prošlost, shvatimo sadašnjost i prepoznamo budućnost. Kažu da reči lete a zapisano ostaje ali ostaje zbog toga da bismo ga ozbiljno razumeli, promišljali i na osnovu svih spoznaja bivali bolji ljudi. Grad Užice se trudi da pruži podršku izdavaštvu i promociji novih naslova. Raduje nas što je ove godine na Sajmu knjiga na našem štandu objedinjeno izdavaštvo sa područja Zlatiborskog okruga koji će biti u prilici da posetioce upoznaju sa novim izdanjima ali i da ih podsete na neka ranije izdanja koja godinama ne gube, već dobijaju vrednosti. Najtiši ali najpouzdaniji prijatelji, najmudrijii savetnici, najstrpljiviji učitelji– knjige, od nas traže samo da ih pročitamo i otkrijemo ono što stvarnost često krije. Zato: nosite stari kaput a kupite novu knjigu. Nije stvar u tome koliko knjiga košta nego koliko može koštati ukoliko je ne pročitamo ili je ne pročitamo u pravom trenutku.

DSC_6468

Ispred Narodne biblioteke Užice, Anđa Belić je pre početka predstavljanja izdanja i autora podsetila i na značaj užičana za ovaj Sajam, od prvog direktora i osnivača Jelenka Bučevca, pa do svih onih znamenitih ljudi s našeg kraja koji su otvarali sajmove knjiga u Beogradu: akademika Ljubomira Simovića, Ljubivoja Ršumovića, Svetislava Basare , Milovana Vitezovića pa do ovogodišnjeg nosioca časti da otvori Međunarodni sajam knjiga, akademika Milosava Tešića.

DSC_6508

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga na zajedničkom štandu i ovoj promociji  predstavljene su knjige izdavača iz Užica, Bajina Bašte, Kosjerića, Nove Varoši, Požege, Priboja, Prijepolja, Čajetine.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment