Užice, RS
19°
Ведро
1ч2ч3ч4ч5ч
18°C
17°C
16°C
16°C
15°C
Home MestoUžice Užički „Žestival“ otvoren uz „Meraklije“ i priče iz starih kafana

Užički „Žestival“ otvoren uz „Meraklije“ i priče iz starih kafana

by Velimir Popovic
Žestival

 

“Kafana je bila i ostala mesto gde čovek odmara od sveta koji ostavlja na njenim vratima. Bila je centar javnog života, slobodne misli i hedonizma, razmenjivanja mišljenja, proslavljanja uspeha, oplakivanja poraza, pričanja tračeva, izjavljivanja ljubavi“, rekla je etnolog Narodnog muzeja Užice Dijana Ristović, na početku „Žestivala“, u Jokanovića kući, koja je odisala duhom starih užičkih kafana.

Kroz razgovor “uz čašicu”, odnosno replike iz predstave “Čudo u Šarganu”, njene reči dočarali su glumci Teatra “Inat”, u ambijentu kome je specifičnu atmosferu dala izložba “Meraklije”.

Užički "Žestival" otvoren uz "Meraklije" i priče iz starih kafana (VIDEO) 2

Izvor: Danas

Ona je prikazala atmosferu u kafanama starog Užica, a zahvaljujući etnografskoj zbirci užičkog muzeja, i posude od raznih materijala koje su služile za nošenje, čuvanje i konzumiranje rakije i vina.

Kafane, tada centar kulturnog i javnog života, okupljale su meraklije.

Užički "Žestival" otvoren uz "Meraklije" i priče iz starih kafana (VIDEO) 3

Izvor: Danas

“Grad čine sokaci, ali i mnogi slojevi istorije zakopani ispod njih. Grad čine ljudi i priče koje žive. Sve ovo predstavlja duh jednog grada. Već sedam godina „Žestival“ usmerava pažnju, trudi se da zaštiti i prepozna duh grada Užica. Zapamtite, ako ne stane duha našeg grada, naš grad će ostati grad duhova“, rekao je predsednik Organizacionog odbora „Žestivala“ Branislav Mitrović.

 

Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović podsetio je da je upravo Jokanovića kuća nekad bila poznata kao “Pecara” u vlasništvu jedne od najbogatijih trgovačkih užičkih porodica koja se bavila trgovinom vinom i rakijom, što je bila inspiracija i za ovu izložbu.

Direktorka Narodnog muzeja, Slavica Stefanović, istakla je da joj je drago što “Žestival” na svoj put kreće upravo iz “riznice nasleđa”.

Međunarodni festival prirode i tradicije “Žestival”, trajaće do 29. avgusta.

Svoje proizvode, u subotu, 27. avgusta, predstaviće izlagači iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na Trgu partizana, gde će biti dodeljene i nagrade za najbolje voćne rakije.

IZVOR: Danas

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment