Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoMuzika Užičke Lude žene i engleski Gimp

Užičke Lude žene i engleski Gimp

by Velimir Popovic

LudezeneLabel

Užički bend Lude žene će u subotu, 19. oktobra u GKC-u u 21 sat održati koncert sa gostima iz Velike Britanije grupom Gimp.

Lude žene je bend koji je krajem osamdesetih nastupao pod nazivom Barakude. Tadašnji repertoar na kome su se nalazile numere Bitlsa, Stonsa, Hendriksa ili Dorsa do danas je ostao neka vrsta smernice za njihov rad. Posle duže pauze ponovo su počeli sa radom 2009. godine. Novom nazivu benda kumovao je Svetislav Basara užički pisac, koji je i sam jedno vreme svirao gitaru u bendu. Sadašnju postavu čine Aleksandar Kovačević-vokal, Duško Cicvarić-gitara, Zoran Đukić-bubnjevi koji su ujedno prvobitni članovi i osnivači benda, a pored njih u bendu su i Mihailo Majstorović-vokal, Radovan Cicvarić-gitara i Viktor Kostadinov-bas. Od 2009. godine nastupaju na brojnim festivalima i koncertima kao što su Dobri duhovi devedesetih, Festival Centrala E-761, In wires i Centrala kada su bili pred grupa Zoranu Predinu iz Lačnog Franca, kao i na festivalu Tuborg Green Spot u Sarajevu.

lude_zene01

Bend Lude žene

Prvi album su objavili 2012.godine sa 12 pesama pod nazivom Anahronija. Album je u potpunosti urađen u Užicu a stihove, muziku, tonsku obradu i grafičko rešenje su uradili članovi benda. Samo godinu dana kasnije izlazi i drugi album pod nazivom Armija lavova. Pesma Moja draga sa ovog albuma je urađena u saradnji sa Zoranom Predinom koji je i gostujući vokal u istoj pesmi. Deset pesama sa novog albuma su snimili u Užicu i Beogradu, a producenti su Saša Janković i Aleksandar Šišić.

a0403528169_10

Uspešni i porodični, članovi benda uglavnom zarađuju baveći se drugim poslovima a rok sviraju iz ljubavi. Iako su pojedini članovi u četrdesetim ili pedesetim godinama života, sa lakoćom pokazuju publici iskrenost i snagu muzike koju sviraju. Pevajući o ljubavi, mladalačkim snovima, unutrašnjim dilemama, nenametljivo prenose energiju kroz svoje stanje duha i emocija. U želji da stvaraju muziku koja će imati značaj i pokretačku snagu, ne koriste se tipičnim rokerskim atributima kao što su virtuozno sviranje i vizuelni nastup.

Pored saradnje sa Zoranom Predinom na novom albumu, bend Lude žene je ostvario i koncertnu saradnju sa grupom Gimp iz Velike Britanije. Engleski muzičar Garry Burgman u čijem bendu Gimp svira nekoliko muzičara iz Srbije, slučajno je počeo saradnju sa Ludim ženama. Producent Saša Janković sa kojim se Garry upoznao na koncertu u Beogradu, poslao mu je pesmu Neznanje je blagoslov sa prvog albuma Ludih žena. Saša je radio miks za užičku grupu a bend Gimp je tragao za muzičarima za saradnju. Frontmen Gimpa je odmah predložio da njegov bend počne da svira kao podrška užičanima.

Turneja Ludih žena i Gimpa je počela u Arilju i nastavlja se preko Užica i Kragujevca sve do 1. novembra kada će imati koncert u Beogradu.

Mirjana Milićević

You may also like

Leave a Comment