Užice, RS
16°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
15°C
16°C
18°C
20°C
22°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Užičke balerine ponovo okićene medaljama

Užičke balerine ponovo okićene medaljama

by Velimir Popovic

naslovna balerina

Članice Baletske škole „Maga Magazinović” iz Užica i učenice iz Beograda, vratile su se sa međunarodnog takmičenja „Dance Fest” u Novom Sadu okićene medaljama i peharima. U veoma jakoj konkurenciji od 2500 učesnika iz 17 zemalja, Užičke gracije osvojile su dva prva i jedno drugo mesto.

—Nastupili smo sa četiri koreografije, od kojih su tri nagrađene. Prva mesta su osvojile devojčice iz Užica najmlađi uzrast, to su deca od pet do sedam godina sa koreografijom „Cvetić, Valcer za Jasmina” i naše učenice iz Beograda sa koreografijom „Akvarijum”, dok su drugo mesto zauzele najstarije devojčice iz Baletskog studija iz Užica sa koreografijom „Ruske igre”—kaže Dunja Mahorčić, nastavnica u Baletskoj školi „Maga Magazinović”.

Nastavnica Dunja imala je samo reči hvale za nastupe devojčica u Novom Sadu.

—One su vrlo dostojanstveno predstavile svoj grad. Znaju da ja retko kad pohvalim nastup tako da sam sa svim potpuno zadovoljna, ali ovoga puta su se stvarno lepo pokazale. Nisam očekivala u toj meri nagrade, jer je konkurencija bila izuzetno jaka, pošto je bilo dece iz Japana, Južnoafričke Republike, Nemačke, Slovačke, Norveške, bivših jugoslovenskih republika i drugi. Trudim se iz godine u godinu da održimo taj kvalitet. Za sada na svakom takmičenju na kom smo se pojavili smo osvojili neku od prve tri nagrade. Izuzetna konkurencija koja je bila u Novom Sadu pokazuje da smo zaista na nivou koji može da prati evropske i svetske standarde.

Sobzirom na brzi tempo života, moderne tehnologije, u Užicu ima dece zainteresovane za balet i umetnost.

—Postoji u Užicu jako puno ljudi koji veruju u neke lepe stvari u koje uključujem balet i uopšte umetnost. Ove godine, zbog krize je malo manje dece, ali sam ja zadovoljna. Deca koja su tu godinama i dalje su tu, a imao i novih polaznika. Meni je najfascinantnije i najviše me raduje što su deca zaista kvalitetna, prvo su jako lepo vaspitana, a što se tiče baleta imaju jako fine i dobre predispozicije—ističe Mahorčićeva.

IMG_6092

Baletska škola „Maga Magazinović” je osnovana, pre pet godina, 27. novembra i najlepši poklon za peti rođendan je uspeh postignut u Novom Sadu. Ovaj rođendan proslaviće u krugu škole uz tortu i malo druženje. Nakon toga očekuje ih mnogo rada i spremanje za međunarodno takmičenje u Parizu i republičko takmičenje u Kragujevcu sledeće godine.

Balerine koje su nastupale u koreografiji „Cvetić, valcer za Jasmina” i osvojile prvo mesto u Novom Sadu pune su utisaka i zadovoljne su što su se i sa ovog takmičenja vratile sa medaljama.

Sara Jaraković, ima sedam godina i kaže da je baletom počela da se bavi prošle godine.

—Dopada mi se što idemo na takmičenja i nove koreografije koje učimo. Super je bilo u Novom Sadu, nastupila sam u Cvetiću i zadovoljna sam osvojenom medaljom.

Aleksandra Bondžulić, učenica drugog razreda, kaže da je šetajući sa bakom videla plakat za baletsku školi i da je zahvaljujući tome odlučila da se upiše.

—Svidelo mi se sve što se radi, kao i nove drugarice koje sam ovde upoznala i onda sam rešila da ostanem. Ova medalja je veliki uspeh i dopalo mi se kako smo to izvele u Novom Sadu. Imala sam malu tremu, ali kada je počeo nastup sve je prošlo.

Iva Živković ima osam godina i na balet je krenula zbog drugarice koja joj je pričala šta se sve tu radi. Lepo joj je bilo na takmičenju u Novom Sadu i veoma joj je drago što su se pokazale u najboljem svetlu i što su za to nagrađene.

Andrea Karapetrović, ima sedam godina, a na baletu najviše voli da radi poskoke.

—Nisam imala tremu na takmičenju u Novom Sadu. Mi smo lepo izvele našu tačku i za to smo nagrađene nasjajnijim medaljama.

Ema Sedojević ima šest godina i članica je Baletske grupe godinu dana.

—Odabrala sam balet, jer sam htela da naučim nešto novo i da bih mogla lepo i pravilno da šetam. Dopada mi se sve što radimo na treninzima i ništa mi nije teško. U Novom Sadu smo se lepo proveli i zadovoljna sam što smo zauzele prvo mesto.

Maja Vučićević, ima sedam godina, a na časovima baleta joj se najviše dopada kada uvežbavaju nove koreografije. Ona kaže da je u Novom Sadu je sve odlično prošlo i joj je drago što su se vratile sa medaljama.

„Cvetić, valcer za Jasmina” igrale su: Aleksandra Bondzulić, Sara Piplović, Nikolina Lazić, Ana Bogićević, Lara Ilić, Andrea Jezdić, Maja Vučićević, Sara Jaraković, Ema Sredojević, Mina Skodrić, Andrea Karapetrović, Iva Živković, Ana Jovanetić, Aleksandra Žunić; „Noćno nebo” su igrale: Sanja Vasović, Emilija Stanković, Julojana Irić, Marta Todorović, Mina Đurić, Violeta Marković, Anastasija Petrović, Teodora Milić, Ema Rašković, Jelena Banović, Anka Tanasković, Jana Radojičić, Ema Savić, Milica Bojović; „Ruska igra” su igrale: Marija Đukić, Jelena Dukić, Jelisaveta Jevtić, Danica Đorđević, Teodora Dunjić, Marija Novaković, Nevena Tanović, Ksenija Radojević, Jana Dunjić, Anastasija Bojović, Romana Karapandžić.

M. H.

You may also like

Leave a Comment