Užice, RS
15°
Ведро
6ч7ч8ч9ч10ч
16°C
17°C
20°C
22°C
24°C
Home PrivredaPoljoprivreda Užička Pršuta, Ariljska Malina, Ivanjički Krompir Brendovi Zapadne Srbije

Užička Pršuta, Ariljska Malina, Ivanjički Krompir Brendovi Zapadne Srbije

by Velimir Popovic

Ivanjica, Čačak, Užice – Ako ste u Srbiji, poželećete da probate ivanjički krompir, ariljsku malinu, futoški kupus, sremski kulen,leskovačku papriku, čačansku rakiju i kajmak, užičku pršutu. Mnogi proizvodi su kvalitetom i geografskim poreklom postali brend kraja iz koga potiču, a sa oznakom geografskog porekla upravo mali i srednji poljoprivredni proizvođači mogu uvećati vrednost proizvoda i i postati prepoznatljivi na tržištu.

Srpska rakija u svetu je prepoznatljiva po kvalitetu, a neki su poput Preda Prodanovića otišli i nekoliko koraka unapred, jer šljiva sa Jelice siguran je put do uspeha.

Ako krenete put Užica, užička pršuta i slanina su neizostavne na meniju, kao i užička lepinja ,ali pre svega u Zlakusi će vas dočekati čuvena grnčarija.

PRSUTA

Pršuta/Foto GZS

Danas više nije dovoljno samo proizvesti robu, makar ona bila i kvalitetna, već ta roba mora da bude kvalitetno upakovana, prezentovana i marketinški predstavljena, a oznake kvaliteta koje stoje na nekom pakovanju svakako doprinose boljoj prodaji proizvoda. Proizvodi sa zaštićenom oznakom kvaliteta mogu da budu šansa za razvoj lokalne zajednice koja na prvom mestu treba da bude vetar u ledja onima koji svojim tradicionalnim proizvodima predstavljaju Srbiju u najlepšem svetlu.

Krompir

Srpski krompir

Izvor: GZS

You may also like

Leave a Comment