Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home Društvo Umetnost i život Fride Kalo stigli u Užice

Umetnost i život Fride Kalo stigli u Užice

by Vladimir Gujanicic

Užice izložbu pod nazivom “Dijego i Frida: priče iz života”. I ova izložba, po rečima gradonačelnice, dokaz je želje, da se u Eri kulture učvrste i prošire veze sa gradovima i zemljama Evrope i sveta, sa kojima Srbija decenijama unazad neguje izuzetne odnose.

“Naša Era kulture širi svoju viziju, ideju i saradnju, pa ćemo sve do 26. juna imati priliku da vidimo izložbu fotografija iz života najintrigantnijeg i najinsprirativnijeg para 20. veka – Fride Kalo i Dijega Rivere.

Težak život, često pun patnje, nesreće i bolesti, okrenuli su Fridu ka umetnosti gde je svoja duboka osećanja prenela na slikartsvo i razvila svoj jedinstven put, aktuelan i danas. Izvesno je da je i Dijego Rivera svojim umetničkim opusom imao neizbrisiv trag, pa se tako njegovi murali sa socijalnim temama mogu i danas videti u istorijskom centru Meksika. Ljubavna i životna priča Fride i Dijega puna je i unutrašnje i spoljašnje drame, jedinstvena sama po sebi, nekonvencionalna, donekle ohrabrujuća, pokazujući ono što pokazuje i sama umetnost – sve je moguće, ostvarivo, savladivo i večno”, istakla je gradonačelnica.

Uz zahvalnost na toploj dobrodošlici i prilici da se u Užicu predstavi deo umetnosti Meksika, ambasador Karlos Feliks, posebno je naglasio važnost dobrih odnosa Srbije i Meksika i saradnje koja na obostrano zadovoljstvo traje decenijama unazad.

Najznačajniji privredni, kulturni i turistički potencijali grada Užica predstavljeni su gostima iz Meksika i tokom prijema u kabinetu gradonačelnice Užica. Bila je ovo prilika i da se razmotre mogućnosti za saradnju u narednom periodu.

 

 

GZS

You may also like