Užice, RS
16°
Делимично облачно
1ч2ч3ч4ч5ч
15°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceIstorija grada Užice brine o nekadašnjoj vojnoj imovini

Užice brine o nekadašnjoj vojnoj imovini

by Vladimir Gujanicic

U „Politici“, ali i drugim sredstvima informisanja, u više navrata je pisalo kako se raspada nekadašnji Dom JNA u Šapcu. Za razliku od njega, Dom JNA u Užicu, nakon što ga je preuzeo grad Užice, renoviran je praktično od temelja do krova i pretvoren u velelepni Gradski kulturni centar.

Zamijenjene su kompletne instalacije struje, grijanja, vode, kanalizacije, ventilacije, slabe struje, kao i gromobrana. Zamijenjena je i sva stolarija, vanjska fasada i krov. Za osobe sa invaliditetom obnovljena je pristupna rampa i lift, zahvaljujući čemu su mogli da prisustvuju svim događajima koji se organizuju u nekoliko sala, kako u prizemlju tako i na spratu.

GKC

GKC Uzice

Renovirani su svi podovi i unutrašnja fasada, kao i vlažne prostorije, bina i multifunkcionalna učionica, kao i atelje sa „gluvom sobom“. Renoviran je i ugostiteljski prostor, kao i prenoćište sa 15 mjesta.

U sklopu sadašnjeg Gradskog kulturnog centra obnovljena je i Ljetna bašta sa ljetnom pozornicom, a od nekadašnje streljane sa kuglanom planirana je izgradnja omladinskog centra, kao i galerije zlakuške keramike.

Kako ističe upravnik GKC-a Filip Baralić, ovih dana se privode kraju svi pomenuti radovi, osim renoviranja streljane sa kuglanom, koja će takođe biti urađena u bliskoj budućnosti.

U Nišu ima mnogo napuštenih javnih objekata

Kada se sve obnovi, grad će biti bogatiji za skoro 4.000 kvadratnih metara prostora, gde će biti moguće organizovati najrazličitije aktivnosti za potrebe građana Užica.

Važno je istaći da je nekadašnji Dom JNA počeo da se gradi odmah posle rata, isključivo dobrovoljnim radom omladine i građana Užica, u početku kao Dom omladine, a potom i kao Dom JNA. Projekat za ovaj dom, prema pričanju starih Užičana, ranije je bio predviđen za dom JNA u Nišu, ali je pod pritiskom vojnih i civilnih vlasti Užica preuzet kao dom JNA u Užicu. . Gradnja je tekla vrlo brzo, tako da je već 29. novembra 1947. godine u svečanoj sali povodom Dana Republike održana Svečana akademija, iako je bilo još dijelova doma koji nisu bili završeni.

Streljalište sa kuglanom, koje je imalo pet mesta za vazdušno oružje i jednu stazu za kuglanje, izgrađeno je 1968. godine uz pomoć streljačke grupe „Aleksa Dejović“ iz Užica, takođe dobrovoljnim radom omladinaca i strelaca taj klub. Trenutno nije u funkciji, jer se uskoro očekuje renoviranje.

Grad je preuzeo i zgradu kasarne u Krčagovu, nekadašnjeg Četvrtog pešadijskog puka, podignute 1900. godine, za koju je kamen temeljac položio kralj Aleksandar Obrenović. I ta zgrada će uskoro biti renovirana, kako spolja tako i iznutra. Već je planirano da se taj prostor koristi kao centar za dualno obrazovanje, a tu će biti smješteni i drugi kulturno-umjetnički sadržaji.

Grad Užice je prepoznao značaj kulturnog razvoja na svom području i na najbolji mogući način iskoristio objekte preuzete od Vojske Srbije u tu svrhu.

Autor:Predislav Danicic

Izvor: Politika

You may also like