Užice, RS
22°
Облачно
19ч20ч21ч22ч23ч
22°C
21°C
23°C
22°C
21°C
Home MestoUžice Uskoro kompletna projektna dokumentacija za kotlarnicu Međaj i infrastrukturni most u Užicu

Uskoro kompletna projektna dokumentacija za kotlarnicu Međaj i infrastrukturni most u Užicu

by Velimir Popovic
projekt

U prisustvu predstavnika Grada, JKP Gradska toplana Užice, JP Užice razvoj i preduzeća PEM Beograd razmotreni su dalji koraci u izradi projektne dokumentacije za kotlarnicu Međaj i infrastrukturni most.

Kako je navedeno na sajtu JP Užice razvoj, firma PEM ranije je uradila idejni projekat, a sada je izvođač radova na izradi projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu i izvođenje radova.

Prema rečima Dušana Velovića direktora firme PEM oni već nedelju dana rade na izradi projekta:

– Imamo već neka tehnička rešenja koja ćemo razraditi sa licima iz Toplane, nadam se da ći biti na vreme i brzo. Dobićemo najbolje moguće rešenje koje će prvom mestu doprineti drastično čistijem vazduhu u odnosu na trenutnu situaciju, a sa druge strane i ekonomske uštede su ogromne. Novi sistem je mnogo bolji, duže će da traje i lakši je za održavanje.

Kako je istakao Branko Filipović, direktor JKP Gradska toplana Užice, godinama unazad ulažu se ogromna sredstva i napori u modernizaciju sistema toplane. Cilj je koristiti ekološki isplative energente i gde se dobijaju sagorevanja koja su dosta bolja od zakonom propisanih.

– Od 2015. godine kada je usvojen Plan detaljne regulacije i kada je Skupština 2018. godine ovlastila Gradsku toplanu da se bavi ovom tematikom ušli smo u ubrazani proces prikupljanja dokumentacije za novo postrojenje Međaj. Radi se idejni projekat, studija isplativosti, studija uticaja na životnu sredinu i konkursno rešenje infrastrukturnog mosta koji će se praviti paralelno sa mostom Kralja Aleksandra i koji će činiti jednu arhitektonsku urbanističku celinu – rekao je Filipović.

Nova kotlarnica zameniće postojeću Blok Zlatibor, jedinu preostalu na mazut koja ima konzum od 130.000 m2 odsnosno oko 2.200 korisnika. Kao primarni energent koristiće gas, s tim što se kao alternativa ostavlja ili mazut ili lako loživo ulje.

IZVOR: eKapija

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti

You may also like

Leave a Comment