Užice, RS
32°
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
33°C
32°C
31°C
30°C
28°C
Home Vesti Upoznajte lepote Zapadne Srbije: Predstavljamo top destinacije

Upoznajte lepote Zapadne Srbije: Predstavljamo top destinacije

by Velimir Popovic

Zapadnu Srbiju krasi predivna netaknuta priroda, usecaju je i omeđuju korita reka Drine i Uvca, vijugaju se beskrajni putevi. Jednom rečju, ovaj prostor je savršeno mesto za vaš odmor iz snova. Spakujte svoje torbe i zavirite u neverovatan svet, svet malina i šljiva, svet manastira, svet reka, klisura i planina. Smestite se udobno i saznajte šta vam to lepota Zapadne Srbije nudi.

Planina Tara

Na samom početku putovanja korz lepote Zapadne Srbije, vodimo vas put planine Tare. Ova planina se nalazi na svega 45 km od divnog i mirnog grada Užica, nešto severnije od Zlatibora. Tara predstavlja još uvek nedovoljno istražen planinski biser. Tamo nećete naći više desetina ski staza koje posećuju mnogobrojni inostrani, ali i domaći turisti. Ne, ova je planina sasvim drugačija od drugih. Tara ljudima koji je posete nudi samu suštinu prirodnih lepota, ono iskonsko i izvorno, nudi svoju dušu.

Prirodne lepote Tare

Tara je destinacija koja je od izuzetne važnosti za našu državu, a visoke četinarske šume su njen zaštitini znak. Najpoznatija je po svojoj prirodnoj lepoti koju daruje turistima koji je posete. Ono što je čini destinacijom kakva je sada jesu veliki broj planinskih čistih jezera, vidikovaca, ali i toliko puta spomenuta priroda koja diše u ritmu sa čovekom. Tara je dom mnogih endemskih vrsta flore, pa se na njenom očuvanju veoma vredno i strpljivo radi. Jedna od poznatijih endemskih biljnih vrsta, koja živi na obroncima planine Tare je Pančićeva omorika. Ova vrsta drveta nalazi se u okviru prirodnog rezervata pod imenom Crveni potok. No, ovo nije jedina lepota vredna pomena. Medvedi su česta pojava, te, ako se nađete u šumi i vidite medveđe tragove, nemojte se uplašiti. U okviru Nacionalnog parka Tara, često se organizuje posmatranje ovih životinja u njihovom prirodnom staništu.

Šta videti na Tari?

Vidikovac Banjska stena jedan je od njenih najposećenijih vidikovaca. Turisti koji dođu na odmor ovde, nikako ga ne zaobilaze. Sa ovog se mesta pruža neverovatno bajkovit pogled na obale, beskrajno lepu reku Drinu, ali i obližnju Bosnu i Hercegovinu. U podnožju vidikovca izvire Banjsko vrelo i otuda i ime. Međutim, vrelo je potopljeno izgradnjom jezera Perućac. Jezero je, takođe, jedna od popularnih atrakcija koje morate posetiti. Nastalo je 1966. godine pregrađivanjem reke Drine. Pored jezera i vidikovca, preporučujemo vam da posetite i Zaovinsko jezero. Još jedan prirodni fenomen, nazvan Tepih livada, nalazi se nedaleko od centra planine. Ovo specifično ime je dobio upravo zbog tla koje se ugiba pri šetnji po njemu. Od poznatih atrakcija tu su još i Kućica na Drini, vidikovac Sjenič, Drvengrad i mnogi drugi.

lepote zapadne srbije banje koviljača

Izvor: Moravainfo

Banja Koviljača – Banja kraljeva

Banja Koviljača je banja poznata pod imenom Kraljevska banja, nalazi se u Mačvanskom okrugu i predstavlja jedno od najboljih lečilišta i rehabilitacionih centara. Ova banja je idealna za porodične odmore, tako da će i deca i roditelji, ali i bake i deke, moći da uživaju u mnogim izletima i igrama koje priroda pruža. Zanimljivo je to da neki ovu banju nazivaju i Smrdljan banjom zbog sumpora koji se nalazi u blatu, ali i u vodi, zbog čega je ovo najpoznatije lečilište na ovim prostorima. Istorija priča legendu o spoznaji njene lekovitosti. Pratioci karavana koji su nekada davno živeli, bili su primorani da ostave iznemoglog konja u blatu, a kada su se tuda vratili, ugledali su ga izlečenog. I tako se saznalo za lekovitost ovog blata i čudesne vode.

Šta videti u Banji Koviljači?

Kralj Aleksandar I Karađorđević poznat u narodu pod imenom Ujedinitelj, u banji je sagradio Kur-salon, koji je bio ugostitelj raznih događaja duž cele istorije. Sagrađen je po ugledu na bečki Kur-salon, ali je za razliku od njega, gde je bilo dozvoljeno samo lečenje (na francuskom kura znači lečenje), ovaj salon u Banji Koviljači je još od početka predodređen za zabavu. U njemu je otvorena prva kockarnica na Balkanu, održan je prvi izbor za mis Jugoslavije, Kusturica je snimio film Otac na službenom putu, naša čuvena jugoslovenska zvezda Lepa Brena imala je jedne od prvih značajnijih nastupa baš na ovom mestu. Danas, ovaj objekat, sija novim sjajem. Vlada Republike Srbije je finansirala 2018. godine potpunu rekonstrukciju Kur-salona.

Turizam počinje da se sve više razvija, te se ovde može pronaći smeštaj za svačiji ukus. Na samo jedan klik udaljenosti od vas, nalaze se sve potrebne informacije koje se tiču ponude i smeštaja u banji. Posetite stranicu Banja Koviljača smeštaj i nađite smeštaj koji vam odgovara.

Pođete li putem Zapadne Srbije, čekaju vas mnogobrojna iznenađenja. Priroda u ovom delu ističe se po svojoj bajkovitoj lepoti. Na ovom ćete putu videti raznolike fenomene prirode od kojih će vam zastajati dah. Zato obradujte sebe i svoje voljene odmorom iz snova, a mi ćemo vam, za to vreme, pripremiti novo putovanje.

IZVOR: Moravainfo

Za još vesti pratite ERO

#vesti #privreda #turizam

You may also like

Leave a Comment