Užice, RS
16°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
15°C
16°C
18°C
20°C
22°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Umetnička škola:Pripremna nastava i Dan otvorenih vrata 1. marta

Umetnička škola:Pripremna nastava i Dan otvorenih vrata 1. marta

by Velimir Popovic

slika1

Umetnička škola u Užicu danas je predstavila obrazovne profile za narednu školsku godinu i najavila početak pripremne nastave za one koji se odluče da upišu ovu školu.

Za upis je predloženo šest obrazovnih profila, tri iz oblasti dizajna: tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna tekstila i likovni tehničar, a druga tri su iz oblasti umetničkih zanata: konzervator kulturnih dobara, grnčar umetnička keramika i graver umetničkih predmeta.

—Na svih šest obrazovnih profila predloženo je da se upiše po sedam učenika. Danas u eri računara su đaci mnogo zainteresovani za profil tehničar dizajna grafike, a deca se pod uticajem verske nastave dosta opredeljuju i za smer konzervator kulturnih dobara  sa idejom slikanja ikona. Ali, bih istakla da mi uvek popunimo sve smerove, jer ima interesovanja za sve profile—istakla je nastavnik, Ivana Stamatović.

U subotu, 1. marta počinje pripremna nastava iz predmeta slikanja, crtanja i vajanja, koja će se održavati svake subote od 10 do 13 časova i trajaće do prvog vikenda u junu. U subotu, 1. marta biće organizovana manifestacija Dan otvorenih vrata, od 10 časova, u okviru koje će svi koji žele imati priliku da obiđu školu, da vide radionioce, šta i kako đaci rade i šta mogu da nauče tokom četiri godine školovanja.

—Krajnji cilj pripremne nastave je da mladi ljudi ovladaju osnovnim tehnikama, kako bi izrazili svoju darovitost. Naravno Dan otvorenih vrata je prilika da zainteresovana javnost ostvari uvid u specifičnost ove škole, jer tada otvaramo vrata, ateljea i radionica gde se u redovnom nastavnom procesu, đaci pripremaju za ličnu, profesionalnu i društvenu afirmaciju—rekao je mr Obradin Ješić, direktor Umetničke škole.

Đaci su naznačili značaj i prednosti pripremne nastave.

—Pre dolaska na pripremnu nastavu sam odlučila koji smer želim da upišem, ali mi je pripremna nastava omogućila da budem sigurnija u sebe, ovladala sam nekim tehnikama i posle nisam imala veliku tremu na prijemnom—objasnila je učenica Vanja Zečević.

—Na pripremnoj nastavi većina učenika stekne osnovno pred znanje i to im omogući da se lakše odluče za jedan od smerova u školi. Meni se najviše dopao rad sa glinom i zbog toga sam odlučio da upišem smer grnčar—rekao je učenik Marko Varaja.

N. H.

You may also like

Leave a Comment