Home MestoUžice Petković: Ove godine 100 miliona dinara za mere energetske efikasnosti

Petković: Ove godine 100 miliona dinara za mere energetske efikasnosti

by Velimir Popovic
energetske efikasnosti

ARANĐELOVAC-U Aranđelovcu je danas potpisan Ugovor za energetsku sanaciju zgrada,kuća i stanova između grada Užica i Ministarstva za energetiku i rudarstvo u iznosu od 50 miliona dinara.

Član Gradskog veća Miodrag Petković ističe da će grad i Ministarstvo učestvovati sa po 25 miliona dinara u realizaciji ovog ugovora.

„Ovaj maksimalan iznos podrške Ministarstva za energetiku i rudarstvo potvrda je da smo lider u Srbiji kada je u pitanju sprovođenje mera energetske efikasnosti.Poslednjih godina iz gradskog budžeta izdvojeno je 160 miliona dinara za sufinansiranje mera energetske efikasnosti i više od 2000 domaćinstava je iskoristilo neku od ovih subvencija.Ove godine biće,uz podršku i Ministarstva za zaštitu životne sredine,izdvojeno 100 miliona dinara „,istakao je Petković posle potpisivanja ugovora kome je prisustvovala i ministarka Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je navela da su u Aranđelovcu dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti i da će ukupno biti uložene četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu.

„Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment