Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home VestiRegion U Nedelju otvorena deonica autoputa Preljina – Pakovraće, put do Požege do kraja 2022.

U Nedelju otvorena deonica autoputa Preljina – Pakovraće, put do Požege do kraja 2022.

by Velimir Popovic
autoput

Deonica autoputa „Miloš Veliki“ od Preljine kod Čačka do Pakovraće, u dužinu oko 11,5 kilometara, otvorena je danas za saobraćaj, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Premijerka, koja je prisustvovala otvaranju umesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića, provozala se autobusom novim autoputem.

Ona je pre ulaska u autobus prenela kineskim izvođačima pozdrave predsednika Vučića i dodala da će on ovih dana i lično doći da im zahvali i da podršku za preostale radove do Požege.

Brnabićeva je dodala da je Vučić čak 12 puta obišao trasu deonice Preljina – Požega i izrazila očekivanje da će deo autoputa do Požege biti gotov do kraja godine.

„Važno nam je da završimo što pre“, poručila je premijerka.

Otvaranjem deonice autoputa od Preljine do Pakovraće saobraćajne gužve koje su se stvarale kroz Čačak, naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom postaće prošlost, jer je sav tranzitni saobraćaj preusmeren na novu obilaznicu.

Ona je u sastavu deonice autoputa Preljina – Požege od 30,9 kilometara, na kojoj je glavni izvođač kineska kompanija CRBC.

Otvaranu deonice do Pakovraće prisustvovali su ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Puteva Srbje i Koridora Srbije, Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, kao i predstavnici izvođača radova.

Rok za završtetak radova koji su počeli u maju 2019. godine na celoj deonici do Požege je 36 meseci, a njihova vrednost je 450 miliona evra.

Deonica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

Autoput Preljina – Požega je podeljen na tri manje deonice.

Od Preljine do Prijevora, duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana trasa duga 15,51 kilometar na kojoj će biti 20 mostova u ukupnoj dužini većoj od tri kilometra, kao i tunel „Laz“ od 1.750 metara.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, duga je sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Autoput od Preljine do Požege je regionalna saobraćajnica, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo, jer od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Kineska građevinske kompanija „Power Construction Corporation of China“ počela je krajem prošle godine radove na obilaznici oko Gornjeg Milanovca, koja će ovaj grad da spoji sa autoputom “Miloš Veliki” i da izmesti teretni saobraćaj iz centra grada.

Prema ugovoru, ista kompanija će u maju ove godine početi izgradnju obilaznice oko Užica i tunela Kadinjača, a kasnije i obilaznica oko Požege.

Planirano je da se na budućem autoputu ka Crnoj Gori izgradi krak ka Višegradu u Republici Srpskoj i Dugoj Poljani, na pravcu ka Novom Pazaru.

Povodom otvaranja nove deonice autoputa, Ana Brnabić izjavila je da se nada da će deo autoputa „Miloš Veliki“ do Požege biti završen do kraja ove godine.

„Važno nam je da to što pre završimo“, rekla je premijerka povodom otvaranja deonice autoputa od Preljine do Pakovraće.

Otvaranju te deonice autoputa prisustvivali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i predstavnici izvođača radova.

IZVOR: NOVA.RS

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice #region

You may also like

Leave a Comment