Užice, RS
27°
Сунчано
11ч12ч13ч14ч15ч
30°C
31°C
32°C
33°C
34°C
Home DruštvoMuzika U Ars Novi se ostvaruju muzički snovi

U Ars Novi se ostvaruju muzički snovi

by Velimir Popovic

naslovna nela

Petogodišnja Nela, polaznik privatne muzičke škole Ars Nova u Užicu, kao pravi profesionalac, došla je sa roditeljima Nevenom i Draganom Milivojević na razgovor za Gradski portal Ero tačno na vreme. Iako malo prehlađena i u početku stidljiva, devojčica je zablistala na samo pominjanje klavira i ubrzo nam održala kratak kurs o tome kako se svira klavir.

U koju školu ideš?

—Još uvek ne idem u školu, idem u vrtić „Zeka”.

Gde ti se više sviđa da budeš u vrtiću ili u muzičkoj školi?

—U vrtiću ima više dece, ali ja više volim da dolazim u muzičku školu.

Kada si počela da sviraš klavir?

—Pre godinu dana.

nela3

Šta umeš da sviraš?

—Naučila sam tri pesmice, ali sam jednu malo zaboravila. Sviram sa obe ruke.

Koji instrument ti se još dopada?

—Dopada mi se violina. Volela bi da sviram violinu i da pevam.

Imaš li klavir kod kuće ili vežbaš samo kada dođeš u muzičku školu?

—Klaviri su mi pokvareni, ali ću da pitam učitelja gde se kupuju veliki klaviri.

Kako si počela da sviraš klavir?

—Videla sam na TV-u kako sviraju, svidelo mi se i mama mi je rekla da mogu i ja da učim da sviram.

Dolaze li tvoji drugari iz vrtića u muzičku školu?

—Ne dolaze, možda će dolaziti moja drugarica Eva sa baleta.

A koliko dugo ideš na balet?

—Godinu dana.

Primetivši da je Nela sve manje zainteresovana za naša pitanja, a sve više za sviranje klavira i pokušaje da se seti zaboravljene pesmice, razgovor smo nastavili sa njenom mamom. Saznali smo da je Nelino interesovanje za muziku počelo vrlo rano i da je praktično prvo počela da peva pa tek onda da govori. Sa dve godine je sedeći na stolici lupkala po raznim predmetima i želela da zajedno sa mamom „pravi muziku”. Bila je očigledna Nelina želja da se bavi muzikom i na svu sreću u tome je uspela zahvaljujući Ars Novi.

nela2

S puno poverenja roditelji su počeli da je dovode na časove i to u uzrastu od samo četiri godine. Koristeći se samo sluhom na zadovoljstvo profesorke klavira, Nela već svira kako se to kaže „sa dve ruke”. Urođeni osećaj za ritam koji devojčica pokazuje na svakom koraku, verovatno je bio odlučujući i za njeno bavljenje baletom. Kao balerina je već nastupala, slova prepoznaje i voli da ih piše, a note će tek da nauči. A zahvaljujući mlađoj sestri koja ima samo osamnaest meseci, Nela će imati samo svoju sobu u kojoj će moći da vežba sviranje klavira, violine ili pevanje. Da nije vizionarskog i hrabrog poduhvata Daria Milosavljevića i njegovih saradnika u Ars Novi, devojčica bi i dalje čežnjivo gledala kako neko drugi svira klavir i sedela ispred televizora, čekajući da poraste pa da možda upiše državnu muzičku školu. Ovako ima mogućnost da postane virtuoz daleko pre svoje generacije.

Mirjana Milićević

You may also like

Leave a Comment