Užice, RS
12°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
12°C
11°C
11°C
12°C
14°C
Home Vesti Tunel pola veka u mraku

Tunel pola veka u mraku

by Velimir Popovic
tunel

Ekipe nastavljaju sa pripremaGrađen sedamdesetih godina prošlog veka, uz udarničku, tada još aktuelnu pesmu „U tunelu usred mraka, sija zvezda petokraka”, tunel na Nikolića brdu čami u mraku gotovo pola veka.

Ovaj tunel na magistralnom putu između Užica i Bajine Bašte i dan-danas je neosvetljen i prava je opasnost za vozače i putnike. Dug nekoliko stotina metara, skraćuje za desetak kilometara deonicu između ova dva grada, umesto puta koji ide pored Drine, prema Rogačici. Zato njime sve češće prolaze pogotovu vozači kamiona, šlepera, hladnjača i autobusa, kojima je značajan svaki litar ušteđenog goriva, jer je ono sve skuplje. Susret s ovakvim grdosijama u neosvetljenom tunelu izaziva strah od sudara i bežanje uz same ivice tunela, na kojima nema ni takozvanih mačje očiju, fluorescentnih pokazivača pravca.

Neverovatno je da na okolnim kućama, čak i štalama, svetle sijalice, a da „Putevi Srbije” nisu sproveli Teslin izum u tunel i iz njega isterali isterali mrak, iako je petokraka davno izbledela. Na pisani zahtev vozača da se tunel osvetli predsednica Opštine Bajina Bašta je odgovorila da to nije u njenoj nadležnosti. Dok se ne utvrdi ko je nadležan, vozačima ostaje da stisnu zube kad se u neosvetljenom tunelu sretnu s hladnjačama koje putuju u bajinobaštanski kraj po maline.

Iako je najavljena izgradnja novog tunela ispod Kadinjače, to neće doneti veliku promenu, jer tunel na Nikolića brdu ostaje na najkraćoj ruti između ova dva grada. Zato apelujem na „Puteve Srbije” ili opštinske vlasti Užica i Bajine Bašte da upale svetlo u tunelu, tim pre što su oba ova mesta uličnu rasvetu dobila među prvima u Srbiji. Užice 1905. iz sopstvene centrale na Đetinji, a Bajina Bašta dvadesetak godina kasnije, takođe iz sopstvene centrale na reci Vrelo u Perućcu. Dakle, mrak je iz ovih krajeva proteran još pre sto godina, ali u pomenutom tunelu, nažalost, caruje pola veka.ma za septembar, kada će na državnom takmičenju prikazati svoje znanje i predstavljati grad Užice.

IZVOR: Politika

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment