Užice, RS
21°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
21°C
21°C
23°C
25°C
28°C
Home DruštvoMuzika Trubom do dečijeg osmeha

Trubom do dečijeg osmeha

by Velimir Popovic

Plakat

Sva raskoš talenta, umeća i velikog srca Dejana Petrovića i njegovog „Big bend” orkestra je po ko zna koji  put stavljena u službu humanosti. U utorak 10. septembra u bašti GKC-a, Dejan Petrović je zajedno sa svojim orkestrom održao veliki humanitarni koncert sa ciljem da se prikupe sredstva  za nabavku stomatološke stolice za decu i odrasle sa posebnim potrebama.

Akcija je pokrenuta zahvaljujući roditeljskoj borbi porodice Nešić za osmeh svoje sedmogodišnje ćerkice Ivone, devojčice sa posebnim potrebama, ali i svih onih koji se suočavaju sa sličnim problemom. Od svih zdravstvenih problema sa kojima su roditelji suočeni tokom njenog odrastanja i sa kojima su se hrabro uhvatili u koštac, postoji jedan koji je na trenutak ukrao radost sa Noninog lica. Bol zbog problematičnih zubića devojčica je podnosila mesecima čekajući da dođe na red za intervenciju u Beogradu, pošto u Srbiji postoji samo jedna stomatoloska stolica za osobe sa posebnim potrebama. Porodici Nešić je ovakva situacija bila više nego dovoljna da odluče da pokušaju da pomognu kako svom detetu tako i drugima kojima je pravo na lečenje bez bola uskraćeno. U akciju su se uključili ostali roditelji, ali i Udruženje invalida dečije i cerebralne paralize u Užicu koji su organizovali koncert Dejana Petrovića.

Koliki je značaj ove akcije objasnio nam je Predrag Bakić sekretar Udruženja invalida dečije i cerebralne paralize u Užicu.

—Osnovni problem koji imaju osobe sa posebnim potrebama je u tome što prilikom stomatološke intervencije, deca ne mogu da kontrolišu pokrete i zbog toga im je neophodan specifičan tretman prilikom lečenja bolesti usta i zuba. Za takav postupak je neophodna specijalna stomatološka oprema koja postoji samo u Beogradu. Samim tim deca i odrasli su bili izloženi višemesečnim bolovima, putovanjem i troškovima. Zbog svega ovoga događalo se da im budu izvađeni zubi koji su mogli biti popravljeni. Užička bolnica ima lekare za ovakve intervencije, a zahvaljujući mnogima koji su se odazvali ovoj akciji nadamo se da će od večeras imati i opremu. Po nabavci opreme, osobe sa posebnim potrebama Zlatiborskog okruga će, umesto u Beogradu, svu potrebnu stomatološku zaštitu dobijati u užičkom zdravstvenom centru—rekao je Bakić.

Po broju prodatih karata bilo je jasno da će koncert biti za pamćenje. Još za vreme tonske probe Dejana Petrovića i Big Benda kutija za dobrovoljne priloge je bila poprilično puna. Devojke za šankom su se užurbano pripremale za prodaju pića a grupa srednjoškolaca je strpljivo čekala da uđe u baštu.

Dejan Petrović

Dejan Petrović

Iako svetski priznati muzičar, Dejan Petrović je nastup sa svojim bendom skromno prokomentarisao kao najmanje što su mogli da urade da bi pomogli deci sa potrebnim potrebama. O tome šta je bilo presudno da  prihvati učešće u ovoj akciji Dejan Petrović je rekao:

—Na prvom mestu su deca i osobe sa posebnim potrebama. Osim toga sramota me je kao čoveka da su grad Užice, Zdravstveni centar ili bilo koja druga nadležna ustanova dozvolili da iznos od 800.000 dinara bude uzrok tolikih problema i bola koje je neko morao da podnosi—istakao je Petrović.

Na pitanje ima li uvid koliko novca je još potrebno da se prikupi, pored večerašnjeg koncerta, Dejan Petrović je sa osmehom na licu odgovorio da je saznao da je potrebno još malo novca i da on veruje u humanost Užičana, ali i da je siguran da će se potrebna sredstva prikupiti za vreme koncerta.

Dejan-Petrović i Big bend

Dejan-Petrović i Big bend

I bio je u pravu! Zahvaljujući održanom koncertu i sindikatu sada već nepostojeće užičke „Gradine” koja je neutrošena sredstva od svojih ranijih humanitarnih aktivnosti donirala u korist ove akcije-cilj je ostvaren. A u prelepoj atmosferi bašte GKC-a, kroz bogat i moderan repertoar Dejana Petrovića i „Big benda”, provuklo se i kolce koje je publika rado zaigrala. O kvalitetu i energiji njihovog nastupa više od reči svedočila su ozarena lica osoba sa posebnim potrebama, ali i svih onih koji su prisusvovali koncertu. Rame uz rame svi su imali isti cilj, a bar to veče ih je u tome ujedinila truba Dejana Petrovića.

Mirjana Milićević

You may also like

Leave a Comment