Užice, RS
25°
Делимично облачно
18ч19ч20ч21ч22ч
24°C
23°C
24°C
22°C
22°C
Home MestoUžiceDešavanja Tribina “Veliki rat – vek kasnije”

Tribina “Veliki rat – vek kasnije”

by miroslav_ostojic

IMG_1366

U svečanoj sali Gradske kuće juče je održana tribina pod nazivom “Veliki rat – vek kasnije” u organizaciji Društva istoričara Užica.  Nakon uvodne reči Nemanje Spalovića, prisutnima se obratila Miljka Pilčević  predsednica potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”

IMG_1358

Čast mi je da pozdravim sve prisutne  ispred udruženja potomaka ratnika, i drago mi je što Vas vidim ovde, čime ste prepoznali temu Prvog svetsog rata i stradanja srpskog naroda kao važnu za buduće generacije. Ovo je početak saradnje udruženja sa Društvom istoričara Užica, i nadamo se da će ovakvih manifestacija biti u što većem broju” rekla je Miljka Pilčević

Ispred udruženja istoričara Užica, prisutnima se obratio predsednik društva mr Dragan Krsmanović, koji je izneo čitav niz poznatih i nepoznatih činjenica o početku, toku i kraju rata, kao i učestvovanju Srbije i dejstvima vojnih jedinica na teritoriji užičkog regiona.

IMG_1363

Spadam u one ljude koji smatraju da istorija nije samo hobi dokonih, već da je to ozbiljna nauka koja nam omogućuje da uočimo određene zakonistosti. Zato smatram da je izučavanje istorije izuzetno značajno, jer nam omogućuje da savremeni trenutak  sagledamo na jedan sveobuhvani način, i da na neki način možemo da previdimo buduće događaje” rekao je mr Krsmanović

Pored tribine, u saradnji Udruženja građana Amanet, Društva istoričara Užica i meštana Stapara organizovano je prebacivanje krajputaša iz Stapara u portu crkve u Staparima, gde će biti izvršena konzervacija, a takođe je služen parastos poginulima 1912-1918 u crkvi Sv. Đorđa u Užicu.

 

N.Hobetko

You may also like

Leave a Comment